• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

AccurateRip™

Kaynak olarak sayısal müzik dosyalarını çalan bir cihaz kullanıyorsanız bir noktada CD’lerinizi hard diske aktarma durumuna gelirsiniz. Bu işlem için bundan sonra kısaca “rip” kelimesini kullanacağım. CD ripping uzun zaman isteyen bir işlem olduğu için bunu bir defada ve en  doğru şekilde yapmak lazım. Yazılım ve kullanacağınız CD/DVD sürücü seçimi önemli. Bu noktada çok önemli bir teknolojiden bahsetmek istiyorum: “AccurateRip™

AccurateRip™ , Illustrate Ltd adlı firma tarafından yönetilen, CD ripping doğruluğu ile ilgili bir veri tabanı. Illustrate ise dBpoweramp CD ripper yazılımın ana geliştiricisi Spoon’un bir firması. Bu veritabanında dünyanın çeşitli yerlerinde CD rip edenlerden toplanan veriler yer alıyor. Bu yazıyı hazırladığım an itibarı ile AccurateRip™ veritabanında 3 milyon farklı CD kaydı ve 4068 CD/DVD sürücü bilgisi yer alıyor. AccurateRip™,  bir CD’yi rip ettiğinizde yapılan bu işlemin doğruluğunu veritabanındaki, diğer insanların farklı CD/DVD sürücüler ile yaptığı diğer CD (ama aynı albüm) ripleri ile karşılaştırıyor. Her CD’de çizikler aynı yerde değildir değil mi? Bit-perfect yani bit bazında eşleşen rip’lerin hatasız olduğu varsayılıyor ve eğer sizin rip işleminiz bundan farklı ise hata uyarısı alıyorsunuz.

Hatalı bir rip durumunda, CD’nizi temizleyip tekrar deneyebilirsiniz. Rip işleminin tekrar tekrar yapılmasına rağmen AccurateRip™ veri tabanı ile uyumlu bir sonuç alınamıyorsa CD’nin ilgili parçası hatalı olarak damgalanıyor. AccurateRip destekleyen bir program ile rip ettiğiniz CD ile ilgili bu veri tabanında hiç veri yoksa bile, rip işleminiz bir kaç kere tekrarlanıyor ve alınan sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılarak hata kontrolü yapılıyor. Çünkü, eğer gerçekten hata var ise her seferinde birbirinden farklı kodlar üretilebiliyor. Hata yoksa, farklı rip denemelerinde üretilen kodlar birbiri ile uyuşuyor.

CD/DVD sürücüler, CD rip işlemini %100 hatasız yapamıyor. Bu hataları müzik dinlerken, çıtırtı, “pop” sesi veya anlık sessizlik olarak algılıyoruz. Bunların bazıları hoparlörler için tehlikeli boyutta olabilir. Güvenli bir rip işleminde bu hatalar giderilmeye çalışılır. Eğer giderilemezse o parça “hatalı” olarak damgalanır. Bu bakımdan en doğru sürücüyü bulmak isterseniz dBpoweramp ile ilgili forumdaki listeyi inceleyebilirsiniz. Aslında bu listeyi oluşturmak için tersine mühendislik yapmışlar. Bir CD’yi rip ettiğinizde rip raporu AccurateRip tarafından bir internet veri tabanında toplanıyor ve en doğru/hatasız ripler belirleniyor. Bu bilgiden yola çıkılarak hangi sürücülerin en doğru rip sonuçlarını verdiği belirlenmiş.

Windows Media Player, iTunes gibi geleneksel CD rip yazılımları AccurateRip™ teknolojisinden faydalanmıyor. AccurateRip kullanan bazı CD ripping programları:

  • dBpoweramp,
  • Exact Audio Copy
  • Foobar2000
  • MediaMonkey
  • Rip (Apple MAC),
  • XLD (Apple MAC),
  • Songbook (Apple MAC)

Bazı bağlantılar:

http://www.accuraterip.com/

http://www.dbpoweramp.com/cd-ripper.htm

http://forum.dbpoweramp.com/forumdisplay.php?54-CD-Ripper

http://wiki.hydrogenaud.io/index.php?title=AccurateRip

Bu yazının devamı kullanmakta olduğum dBpoweramp hakkında pratik bir deneyim yazısı.

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.