• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Audiophile Optimizer ve Windows 10?

Müzik Sunucu bilgisayarımda, halen (Ekim 2015 itibarı ile) Windows Server 2012 R2 Core Mode ve Audiophile Optimizer yazılımlarını kullanmaktayım. Bu ikili çok çeşitli yazılım ile birlikte kullanılabiliyor: JRiver Media Center, JPLAY, Process Lasso, HQPlayer, Bug Head Emperor, Foobar2000, MQn Player, TIDAL, Spotify, Qobuz, WiMP, Logitech Media Server, Acourate Convolver, dBpoweramp… Ben medya yazılımı olarak JRiver Media Center 21 kullanmaktayım. Bu çözüm, iyi bir ses kalitesi, iyi bir müzik kütüphanesi yönetimi ve tablet bilgisayardan yönetim  konforu sağlıyor. Ama ileride yukarıda saydıklarımdan bazılarını denemeyeceğim anlamına gelmiyor bu.

Peki neden Windows Server 2012?

Windows Server işletim sistemi masaüstü ortamını tamamıyla ortadan kaldırma seçeneği sunuyor. Audiophile Optimizer ile optimize edilmiş bir Windows Server 2012 R2 sistemi sadece 5 – 7 arası servis ve yaklaşık 15 – 20 proses çalıştırır. Müzik çalmak için gerekli olmayan yaklaşık 150 sürücü ve servis kapatılır. İşletim sistemi üzerinde, önceliklendirme, CPU ve dosya sistemi ile ilgili 300’ün üzerinde iyileştirme yapılır. Böylece, yüksek kaliteli (high-end), doğal ve detaylı bir ses üretimi için uygun bir platform elde edilir.

Windows 7, Windows 8.1 gibi tüketiciye yönetik işletim sistemlerine baktığınızda yaklaşık 50 – 100 proses ve 500 – 1000 civarında “thread” aynı anda ve gerçek zamanda çalışır. Windows kullanıcı deneyimine olumlu katkısı olan bu proses ve “thread”ler, ses kalitesi söz konusu olunca “gürültü” ve “jitter” gibi son derece olumsuz sonuçlar yaratır.

Yalnız, Windows Server 2012’nin önemli bir kusuru var: fiyatı!  WS2012 R2 Standart sürüm fiyatı 882$ (kaynak). Bu durum bazı kullanıcıları WS2012 deneme sürümü kullanmaya itiyor.  Microsoft’un açıklamış olduğu fiyat listesine göre; Windows 10 Home 119$ ve Windows 10 Pro 199$. Elbette, Windows 7 veya Windows 8.1’den Windows 10’a ücretiz geçiş yapmış bir kullanıcı da olabilirsiniz. WS2012 R2 ile W10 fiyat farkı bir anda aklımıza bir soru getiriyor.

Peki Audiophile Optimizer Windows 10 üzerinde çalıştırılabilir mi?

Şimdilik (Ekim 2015) duyurulmuş hazır bir AO-W10 sürümü yok. Ancak, Computer Audiophile forumlarından takip ettiğim kadarı ile bu konuda ciddi bir kullanıcı talebi mevcut ve AO yazılımının sahibi de bu kullanıcı geri bildirimini dikkate alarak beta test aşamasında.

Öncelikle, Windows 10’da WS2012 R2 gibi Core Mode’a geçme olanağı olmadığını aklınızda tutun. Dolayısı ile WS2012 daha üst bir çözüm olarak kalmaya devam edecek. Proses ve servis sayısı WS2012 kadar düşürülemese bile Windows 10, optimize edildiğinde rahatlıkla benimsenebilecek bir ses kalitesi sunabilecek gibi. Server işletim sisteminin sonraki sürümünün, “core” modunda hepsinden daha iyi sonuç vereceğini varsayabiliriz.

Audiophile Optimizer WS2012 üzerinde çalıştırıldığında sistem üzerinde geri dönüşü olmayan (işletim sistemi tekrar kurulmadıkça) bazı değişiklikler yapıyor. Dolayısı ile başka iş için kullanılmayacak, müziğe adanmış bir müzik sunucu için uygun. Windows 10 kullanıcıları ise büyük olasılıkla sistemlerini iki amaçlı olarak kullanmak isteyeceklerdir. Hem günlük işlerde, hem de müzik sunucu olarak. Dolayısı ile optimizasyonun geriye dönülebilecek şekilde yapılması talep ediliyor. Yani müzik dinlemek için sistemi optimize ettiniz. Ama sonra örneğin YouTube’dan bir video izlemek için, sistemi tekrar başlatıp, optimizasyondan önceki duruma getirebilmelisiniz. Bunu yapamadığınızda adanmış bir müzik sunucu bilgisayarına yönelmek gerekiyor. Bunun böyle olup olmadığını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız. Eğer böyle değilse, gerektiğinde tekrar W10 yüklemek için hazırda medya bulunması gerekecek.

Elbette bir çözüm daha var. Benim uygulamamda olduğu gibi, iki işletim sistemi yükleyerek “dual boot” bir sistem kurmak. Böylece sistemi istediğinizde müzik sunucu için optimize edilmiş işletim sistemi ile açabilir, diğer zamanlarda ise normal kullanım için optimize edilmemiş olarak açabilirsiniz.

Şimdilik Audiophile Optimizer – Windows 10 beta sürümünün sonuçlarını bekleyeceğim (Ekim 2015).

Kaynaklar:

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.