• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Bellekten Çalma – Memory Playback

Blog konuları vahiy yoluyla gelmiyor. Genellikle bir yenilik veya merak ettiğim bir konuyu araştırdıktan sonra paylaşıyorum. Merak da genellikle bir iletten doğuyor.

Bu yazıda JRiver’ın “bellekten çalma” özelliğinden bahsedeceğim. Bu özellik başka yazılımlarda da var.

PC + JRiver MC20 + exaSound e20 DAC kullanımımda bazen CPU’nun fazla yüklendiğine şahit oluyordum. e20 yerine e28 (multichannel) kullanmaya başlayınca durum biraz daha farkedilir oldu. Özellikle parça değişimleriden sonra PC iyice enayileşiyor, üstüne, terim yerindeyse zapping yapar gibi parça değiştirmeye kalkarsanız kendine gelemiyor. Bu Win 7’nin tuş komutlarına daha geç tepki vermesinden başka çıt-pıt bir iki sesin ilavesine sebep olabiliyor. CPU yükünü değişik zamanlarda inceleyince bakın ne ortaya çıktı.

Bu arada çalınan materyalin çok kanallı (5.1) bir SACD .iso dosyası olduğunu hatırlatırım. Yani, kanal başına 24bit/352.8kHz çözünürlükten bahsediyorum

Normal çalış: Herşey sakin.

memory play normal çalış

Parça değiştiriyorum ve işlemci (Core i5-2405S, 4 çekirdek-4 thread) tavan yapıyor. Dikkat ederseniz bellek kullanımında önceki parçanın bitişinden dolayı azalma var. Ama heveslenmesin yeni parça seçtik.

memory play değiştirme

İşlemcinin %100 durumu yaklaşık 1,5 dakika devam ediyor ve sonra tekrar sakinleşiyor. Bu süre parçanın uzunluğuna bağlı.

memory play bitiş

Şimdi burada ne oldu biliyor musunuz? JRiver’ı “bellekten çalmak, diskten çalmaktan daha iyidir” mantığı ile ayarlamıştım. İşlemci, parça değişikliklerinin başında parçayı belleğe yüklüyor ve bir yandan da çalmaya çalışıyor. Yükleme süresince işlemci kullanımı %100 oluyor. Arada başka bir komut verirseniz, “bugün git yarın gel” diyor. Bu arada bellek kullanımı yavaşça artıyor.

O zaman bellekten çalma seçeneğinden vazgeçmeyi deneyelim.

play from memory

Artık parçalar diskten okunacak. Bir parça çalarken yenisini seçelim.

Çalarken

Gördüğünüz gibi, işlemci %100’e vurmuyor ama sürekli (parça boyunca) diskten veri okuduğu için %0-%50 arasında çalışıyor. Yalnız, benim kullandığım müzik diskleri Seagate SSHD hibrit disk. Dolayısı ile üzerinde zaten normal diskten fazla bellek var. Normal hard disk ile SSD arasında bir performansı var. Anlatmaya çalıştığım, normal hard disk ile durum biraz daha farklı olabilir.

Açıkçası JRiver’ın bellekten veya diskten çalma alternatifleri arasındaki ses kalite farkını şimdilik anlayamadım. Belki biraz daha çalışmak gerekiyor. Ancak 100% işlemci kullanımından kurtulmak için bellekten çalma seçeneğini bir süreliğine kaldırıyorum arkadaş!

Yalnız, ilginç bir şekilde dahili hard disk ile SSD’den veya ethernet kablosu üzerinden bağlı başka bir disk (NAS veya başka bilgisayar diski) arasında ses kalitesi farkı var. Diğerleri, benim deneyimimde, dahili hard diskten biraz daha iyi. Yalnız dahili disklerimde herhangi bir güç filtre devresi kullanmadığımı hatırlatırım.

Sonuç: 

e28 ile yüksek çözünürlüklü ve çok kanallı müzik dinlemek ayrı bir deneyim. Çok kanal deneyimi, aynı dosyanın stereo sürümünden genellikle daha zevkli. Genellikle diyorum, çünkü burada kayıt mühendisinin hangi sesleri hangi kanallara nasıl dağıttığı konusu sonucu etkiliyor. Bazı çok kanallı kayıtlar doğal gelmeyebiliyor veya aynı müzik stereo olarak çok daha dolgun geliyor. Tabiki uygun donanımın varlığı da şart. Eğer bu konuda ön yargılarınız varsa, ilk fırsatta bunu deneyimlemenizi tavsiye ederim. Zaten dinlediğinizde anlayacaksınız. Ancak, böyle bir işe kendiniz kalkacaksanız güçlü bir işlemci gerekiyor. Fansız kasalar genellikle sizi 65W TDP ile sınırlar. Mümkün olan en yüksek işlemciyi seçin derim ben. PC + JRiver + DAC kullanım modeli, öyle NUC, Atom, Celeron vs ile üzücü olabilir. Çok kanallı müzikte toplam bit/saniye hızı artabiliyor ama söylemim stereo çalma için de geçerli. Bellekten çalma modelinde, özellikle uzun  bir parçayı belleğe atmak bir süre işlemciyi çok çalıştırıyor. Eger işlemci zayıfsa vay halinize (yani hem işlemcinin hem sizin).

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.