• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

CES 2017

5-8 Ocak 2017 tarihleri arasında Las Vegas’da düzenlenen Consumer Electronic Show (CES) 2017 bugün bitiyor. Bu yazıda sayısal müzik ile ilgili CES 2017’de duyurulan bazı yeniliklere değineceğim. Geçen yıllarda, çalıştığım firmanın satış toplantılarına denk geldiğinden 3 kere CES’i ziyaret etme şansım olmuştu. Ancak, son yıllarda mali nedenlerden dolayı gitmiyorum. Bu arada daha makul gelebilecek fuar alternatifleri de var. Örneğin, aşağı yukarı her çeşit tüketici elektroniğinin yer aldığı CES yerine daha ses-müzik ağırlıklı bir fuar isterseniniz Rock Mountain Audio Fest (RMAF) 6-8 Ekim 2017’de Denver Colorado’da düzenlenecek. Okyanus geçmek istemezseniz Munich High End, 18-21 Mayıs 2017’de düzenlenecek. 1-7 Eylül 2017 IFA Berlin’i de unutmamak gerek. Audio ile ilgili gelecek fuarlar takvimine buradan erişebilirsiniz.

Müzik Akış Hizmetleri

  • TIDAL, 5 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere MQA formatında 30.000 parçalık hizmetini başlattı. Bilgi için: http://tidal.com/us/masters
  • Pandora ve Napster, Hi-Res müzik akış hizmetlerini duyurudu.

MQA

Sanırım en çok yenilik MQA tarafından gelmiş.

  • Piyasadaki Hi-Res albüm sayısı yaklaşık 15.000 mertebelerine geldi.
  • Technics, bahar aylarında Grand Class SU-G30 Network Player güçlendiricisinde, MQA destekleyecek.
  • AudioQuest, bu ayın sonlarına doğru, DragonFly Red ve Black ürünlerinde MQA destekleyecek. Mevcut ürünlerde gömülü yazılımı (firmware) yükselterek edinmek mümkün.
  • Audirvana’s Plus 3 müzik çalıcısı (Mac OS) bahar aylarında MQA desteklemeye başlayacak.
  • Pioneer ve Onkyo’s sayısal müzik çalıcılar ve Onkyo’nun yeni hi-res akıllı telefonu MAQ ile donatılmış.
  • HiResAudio mağazası (online indirme) Warner firmasında gelen MQA içeriğini sunmaya başladı.
  • Mytek Clef kulaklık güçlendirici DAC ürünü, NAD, Bluesound Pulse Soundbar, Bel Canto, Brinkmann, MSB ve Aurender gibi bir çok marka MQA desteklemeye başladı.
    Bu bilgiler Stereophile dergisinden; detay için tıklayınız.

DAC’lar, Güçlendiriciler, Streamer’lar

  • Klipsch, “Powergate Max Amplifier” ürününü duyurdu. Bütünleşik bir güçlendirici olan Powergate Max, DAC bölümünde 24/192 ESS yongaları kullanmış. güç katında 180W/kanal sayısal Hypex modülleri kullanılmış. MM/MC phono girişleri de mevcut. Ürün videosu burada. Hepsi sadece 999$.
  • Chord Electronics, Hugo 2 taşınabilir DAC ve kulaklık güçlendiricisini duyurudu. Cihazın optik, koak ve HD-USB girişleri var; USB’den 768kHz PCM ve DSD512’ye kadar destek sağlıyor. Hugo 2, temelinde bir FPGA kullanılmış.
  • Chord Electronics tarafından tanıtılan diğer bir ürün Poly, Mojo DAC’a takıldığında, network, wireless ve SD kart üzerinden müzik çalma olanağı sağlıyor.
  • Mytek, Hi-Res taşınabilir kulaklık Bluetooth güçlendiricisi Clef‘i duyurdu. Celf, MQA akış servisini destekliyor; 299$ ve bu yılın ikinci çeyreğinde piyasaya çıkacak.
  • Bildiğim en pahalı markalardan biri, dSC, mevcut DAC ürünlerine “network” özelliği katmak üzere “Network Bridge” ürününü tanıttı. Hali hazırda 4.250$ fiyat ile satışta olan bu ürün, NAS, USB bellek gibi ortamlardan Hi-Res müzik dinlemeyi sağlıyor, Tidal, Spotify, Apple Airplay gibi akış hizmetlerine bağlanabiliyor. Ayrıca, “Roon ready” ve 24/384 PCM ve DSD128’e kadar çeşitli formatları destekliyor. dSC Network Bridge ile müzik kütüphanesinin yönetimini sağlayan bir uygulama da veriyor.
  • Bluesound, ilk defa çok odalı, Hi-Res Audio destekleyen bir çözüm duyurdu.

Hi-Res Audio Pavyonu

Pavyon, İngilizce “pavillion” kelimesinden geliyor ve sergi alanı anlamında. Yanlış hislere kapılmayalım lütfen.  CES 2017’deki ilginç standlardan biri de Digital Entertainment Group tarafından kurulmuş Hi-Res Audio standıydı. Bu alanda ziyaretçiler, kulaklıklar ile, Astell&Kern, AudioQuest, Autonomic, Bluesound, dCS, DTS, ELAC, Mytek, Onkyo, Samsung Electronics, Sony Electronics, ve Westone ürünlerinden Hi-Res müzik deneyebilmişler.

Hi-Res Audio Pavyonundaki diğer bir ilginç alan Capitol Kayıt Stüdyolarının ufak bir modeliydi. Burada kullanıcılara doğrudan stüdyo ekipmanları ile Hi-Res master kayıtlar dinletilmiş. Kullanılan monitörler ilginç: Wilson Audio WAMM! (Wilson Audio Modular Monitor).

Tabiki CES 2017’deki tüm yenilikleri burada saymakla bitmez. Burada çeşitli kaynaklarda derleyerek sayısal ses ürünleri hakkında kısa bir fikir vermeye çalıştım. Eğer CES 2017’nin dikkat çeken ses ürünleri hakkında fikir edinmek isterseniz, YouTube AVS Forum (www.avsforum.com) kanalında yayınlanan aşağıdaki videoyu da seyretmenizi tavsiye ederim.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.