• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Doğrusal (Linear) güç besleme kaynakları: (2) Örnek Ürünler

Önceki yazıda doğrusal güç besleme kaynakları ile ilgili bazı giriş bilgileri vermiştim. Burada doğrudan bazı ürün alternatiflerinden bahsedeceğim. Bu bir test yazısı ya da detaylı teknik özellik yazısı değil. Sadece bazı alternatiflerden bahsetmek istiyorum. Detayları internetten araştırmanızı öneririm. Fiyatların çeşitli web sitelerinden bulduğum yurtdışı fiyatlar olduğunu hatırlatırım.

Doğrusal güç kaynağı tasarlamak ince bir iş. Ancak doğru devreyi bulduktan sonra, eğer eliniz elektroniğe yatkınsa, kendiniz de yapabilirsiniz. Elektroniğe yatkın değilseniz ya da hazır bir ürün tercih ederseniz aşağıda paylaşacağım altenratifler size göre. Tabi bunların bazıları oldukça yüksek fiyatlı.

Laboratuar Güç Kaynağı

71RVnIZgyBL._SL1500_

Güç kaynağını bizzat kendiniz üretmediğiniz sürece, ekonomik alternatiflerden biri – tercihan 3 çıkışlı – laboratuar güç kaynağı olabilir. 3 çıkışlı güç kaynakları “genellikle” bir adet 5V/3A ve 2 adet 0-30V/5A çıkış sağlarlar – marka ve modeline göre değişir tabi. Burada herhangi bir marka vurgulamıyorum. Amacım, sadece kavramsal olarak laboratuar güç kaynaklarının da audio işinde kullanılabileceğinizi vurgulamak. Denemeden bilemeyiz, ama Lab güç kaynakları belirli bir yük altında tutarlı ve temiz bir voltaj sağlamak için üretilmişler; değişen yük şartları altında nasıl davrandıklarını incelemek lazım. Buyrun Amazon.com’dan bir örnek. Böyle bir birim ile DAC, NAS veya müzik sunucu bilgisayarınızı besleyebilirsiniz.

picoPSU-160-XT, 160w output, 12v input DC-DC Power Supply ($49.50)

Harici bir güç kaynağı ile PC’nin kasasına geldiniz dayandınız. İçeride bu gücü, 3,3V, ±5V, ±12V gibi istenen voltajlara, uygun zamanlama (power on sequencing) ile nasıl dağıtacaksınız?

picoPSU-160-XT-big1picoPSU-160-XT-big2picoPSU-160-XT-big4

Mini-Box firmasının picoPSU ürünleri burada imdada yetişiyor. Örneğin, picoPSU-160-XT  resimlerden anlayabileceğiniz gibi, doğrudan bilgisayar anakartının 24 uçlu ATX güç konektörüne bağlanıyor. Kit içinde gelen kablolar ile SATA gibi diğer birimlere güç dağıtıyorsunuz. Harici güç kaynağına bağlantı için kasaya bağlanacak 12V DC bağlantı konektörü de dahil. picoPSU ürünlerinin mini-ITX formlu küçük anakartlar için olduğunu hatırlatırım. Mini-Box firması picoPSU’yu dışarıdan beslemek için anahtarlamalı besleme adaptörü (SMPD) de sağlıyor. Ancak, bizi sadece doğrusal besleme birimleri ilgilendiriyor. “picoPSU-160-XT” adındaki “160” Watt cinsinden güç kapasitesini belirtiyor. picoPSU’nun 80-90-120-150 Watt’lık modelleri de mevcut.

HDPLEX Linear Power Supply ($358)

lpsus1lpsu33lpsu34

HDPLEX Linear Power Suppy gerçekten ilginç bir ürün: 100W’lık harici bir doğrusal güç besleme kaynağı. Ürünün arkasında 4 adet voltaj çıkışı var: 19V/12V/9V/5V. Her voltaj için ayrı bir LT1083 regülatör devresi kullanılmış. Tamamıyla pasif, gürültüsüz bir ürün. Ürün kutusundan, bu çıkışların her birine uygun standart konektörlü kablolar çıkıyor ve sizi bir çok zahmetten kurtarıyor.

  • 19V/7A çıkışı ile mini-ITX bilgisayar anakartına takılacak firmanın diğer “250W DC-ATX Converter” ürününü besleyebilirsiniz.
  • 12V/7A çıkışı ile 12V gerektiren DAC gibi başka bir ürünü besleyebilirsiniz. (DAC örneğinde, PC gürültüsünün PSU üzerinden DAC’a erişebileceğini unutmayın)
  • 9V/2A çıkışı ile bir PCIe USB kartını besleyebilirsimiz.
  • 5V/2A çıkışı ile yine bir PCIe USB kartını veya Logitech Squeezebox besleyebilirsiniz.

HDPLEX 250W Hi-Fi DC-ATX Power Supply (85$)

HDPLEX250WDCATX4HDPLEX250WDCATX5

HDPLEX Linear Power Supply veya çeşitli 19V harici güç birimleri ile gelen gerilimi, PC içinde dağıtmak için HDPLEX 250W Hi-Fi DC-ATX Power Supply ürününü kullanabilirsiniz. Bu ürün 16V-24V aralığında giriş voltajı kabul edebiliyor. Kart tarafından sağlanan voltaj, akım ve ripple seviyesi ise aşağıdaki tabloda özetlenmiş.

hdplex250

Ürün ile birlikte PC içinde güç dağıtımı yapacağınız ATX standardı ile uyumlu kablo ve konnektörler de geliyor. Burada listelemiyorum.

UpTone Audio JS-2 Linear Power Supply ($925)

UpTone Audio firması müzik sistemlerinde iyileştirmeye yönelik az sayıda ürüne sahip. JS-2 Linear Power Supply, 2 adet DC çıkışa sahip. Her çıkışın voltajı arka paneldeki anahtarlar ile 5V, 7V, 9V ve 12V olarak ayarlanabiliyor. (arka panel resmine tıklayınız)

JS-2_with_LED_master JS-2_rear_master JS-2_interior_master

TeraDak 380W PC linear power supply ($671.40)

TeraDak, Çin ve Tayvan’da merkezleri bulunan bir firma. Odyofil ihtiyaçlarına uygun çeşitli güç besleme birimleri üretiyor. Çeşitli derken, PC dışında, Mac Mini Pro, Wadia 121, QNAP TS-410 NAS, Musical Fidelity V90-DAC,  Audinst HUD-mx2 DAC, Chord QuteHD… gibi belirli ürünlere özel besleme ürünleri ürettiklerini söylersem sanırım daha iyi anlarsınız.

teradak1teradak2teradak3 teradak4teradak5

Ürün 100-240V şebeke voltajı ile besleniyor. Çıkışlar: DC 12V @ 10A, 12V @ 8A ve 5V @ 15A.

KECES DC Regulated Power Supply DC-116 ($499)

KECES, DAC, ses güçlendiricisi gibi ürünlere sahip OEM olarak da çalışan bir Tayvan firması. DC-116 ürünü 12V/3A ve 9V/3A olarak iki çıkışa sahip ve bunlarla aynı andaki iki ayrı cihazı besleyebilirsiniz. Aslında çıkışları ihtiyaca göre, DC5V veya 9V, 12V veya 15V, 19V veya 20V olarak seçebiliyorsunuz.

dc116_01dc116_02dc116_05

Her iki çıkıştan 3’er amper akım sağlanabiliyor. Cihazın tüketimi tam yükte 100W.

SOtM sPS-1000 Linear Power Supply (1000$-1200$)

SOtM-sPS-1000-front

Sonore firmasının ürünü SOtM sPS-1000 Linear Power Supply (bağlantıdaki sayfanın aşağılarında), müzik sunucu, DAC, kulaklık amplisi, USB kartları gibi çeşitli ürünlere temiz güç sağlamak için üretilmiş. “Standard” (1000$) ve “CAPS” (1200$) olmak üzere iki modeli mevcut. C.A.P.S., Computeraudiophile.com sitesinde sunulan müzik sunucu tasarımlarına verilen genel ad. C.A.P.S. 3 modellerinden “Topanga”, “Carbon” ve “Laguna” için “Standart”, “Zuma” modeli için ise “CAPS” sürümü öneriliyor. Ürünün 3 ayrı çıkışı mevcut.

  • DC çıkış (standart model): 18V, 19V, 20V, 21V seçilebilir – akım: 4A (en fazla)
  • DC çıkış (CAPS modeli): 9V, 10V, 11V, 12V seçilebilir – akım: 4A (en fazla)
  • Orta çıkış (SOtM DAC için): 9V, 10V, 11V, 12V seçilebilir – akım: 2A (en fazla)
  • Düşük çıkış (SOtM kart için): 5V, 5.5V, 6V, 7V seçilebilir – akım: 1A (en fazla)

Paul Hynes Design

img7

Paul Hynes Design, güç besleme ürünleri üreten bir şahıs firması. Güç besleme devreleri, çıkış empedansları ne kadar düşük olursa, değişik yükler altında o derece sabit voltaj sağlayabiliyor. Ayrıca, bir güç besleme birimi, şebekeden gelen gürültüleri beslenen devreye iletmemeli, kendi içindeki, doğrultucu (rectifier) diyotları da gürültü kaynağı olmamalı. Güç besleme biriminde bu tür enterferansların ne kadar azaltılabildiği “power supply rejection ratio (PSRR)” parametresi ile ölçülebiliyor. Paul Hynes, güç beslemeden gelen gürültülerin, müziği olumsuz olarak etkileyeceği için PSSR bakımından performanslı ürünler üretmeyi hedeflemiş.

SR1 serisi ürünleri çeşitli analog ve sayısal ses ürünlerini beslemek için tasarlanmış. 3,3V, 5V, 9V ve 12V için ayrı ürünler mevcut ve her birinin fiyatı 180£. SR2 (£195) ürünü, 3,3V, 5V, 6V, 7V, 9V, 12V, 15V, 18V ve 21V sağlayabiliyor. Ancak, 1,4A gibi düşük bir akım gücü var. SR3  (£300) ürününde akım beslemesi 3A’e arttırılmış ve daha iyi bir regülasyon devresi kullanılmış. Ne yazık ki Paul Hynes web sitesi oldukça detaysız; yeni ürün bilgilerine başka forumlardan erişebiliyorum ancak.

Red Wine Audio Black Lightning High-Current Battery Power Supply ($900)

Bir de pil tabanlı güç besleme örneği verelim. Pil tabanlı ürünler, elektrik şebekesine bağlanmadan, trafosuz, diyotsuz, transistörsüz güç sağladığı için, “ripple”, EMI/RFI gibi çeşitli gürültülerden arınmış oluyor. Bunun sonucu müzik dinlerken daha sessiz (karanlık) arka plan, daha detaylı bas, daha geniş sahne, dinamik ve holografik ses olarak özetlenebilir. Pil besleme ürünlerinin belirli aralıklarla şarj edilmesi gerekiyor. ürün seçiminde akım gereksinimine dikkat edilmesi lazım.

blacklightning3blacklightning2

Red Wine Audio, pil ile beslenen ses ürünleri konusunda uzman bir firma. Black Lightning High-Current Battery Power Supply içindeki LiFePO4 pil paketleri ile güç sağlıyor. Bunlar değiştirilmesi kolay (lehimsiz), uzun ömürlü, dahili hücre yönetimine sahip pil paketleri. Pil paketleri ile çeşitli konfigürasyonlar mümkün:

  • Bir adet 12.8V, 10Ah LiFePO4 pil paketi
  • İki adet 12.8V, 10Ah LiFePO4 pil paketi (20Ah kapasite için paralel bağlanmış veya ayrı)
  • Bir 25.6V, 5Ah LiFePO4 pil paketi
  • İki 25.6V, 5Ah LiFePO4 pil paketi (10Ah kapasite için paralel veya ayrı)

Çıkış voltajları:

  • Standart çıkış voltajları: 12.8V veya 25.6V (nominal)
  • Özel çıkış voltajları: 5V, 6V, 8V, 9V, 15V, 18V, 20V, +/- 12.8V veya +/- 25.6V

Ürünün içinde SMART adı verilen bir kontrol birimi mevcut. DC voltaj belirli bir değerin altına düşünce beslemeyi keserek şarj durumuna geçiyor. 3 ayrı çalışma modu mümkün. Bunlar ön paneldeki anahtardan seçilebilir.

  • Kapalı ve şarj oluyor,
  • Açık ve şarj oluyor,
  • Açık ve şark ünitesi ile bağlantı kesilmiş (şarj birimi harici ve bu seçenekte tamamen bağlantı kesiliyor

15V/4A ve 30V/2A olmak üzere 2 ayrı şarj alternatifi mevcut.

Teddy Pardo

Güç besleme konusunda alternatifleri çoğaltmak mümkün. Son olarak Teddy Pardo ürünlerine göz atalım.  Teddy Pardo da, güç besleme, ampli, DAC, hoparlör gibi çeşitli odyofil ürünleri üreten bir girişimci. Güç besleme ürünleri, Naim, Logitech, M2tech, Antolope gibi çeşitli markaların ürünlerine özel olabildiği gibi, daha genel amaçlı (generic) olanları da mevcut.
TPönTParka

Web sitesine baktığımda 24 ayrı model gördüm. Ürün sayısı çoğalınca seçmek de zorlaşıyor. Bunun için web sitesine bir “ürün karşılaştırma” aracı konulmuş. Genel amaçlı modeller, voltaj ve akım çıkışlarına göre ayrılmış. Çok çıkışlı olarak 2x12V (2A ve 1 A) modelleri mevcut. Fiyatlar 369$-539$ arasında değişiyor.

Gördüğünüz üzere harici güç besleme ürünleri de en az ses cihazları kadar pahalı olabiliyor. Bu bakımdan, eline havya almak isteyen meraklılar için doğru bir tasarım ile “kendin yap” yolunda ilerlemek mantıklı olabilir.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.