• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Flirc

 

db_file_img_52_746xautoKendi küçük ama yaptığı iş büyük bir üründen bahsedeceğim. Flirc bir infrared (bundan sonra kısaca IR) alıcısı. PC, Rapsberry, Nuk, Playstation, XBOX gibi cihazların USB portuna bağlayarak bunları bir uzaktan kumanda cihazı ile kontrol etmenizi sağlıyor. Windows, Mac ve Linux platformlarında çalışıyor. Örneğin, TV kumandanızın “yön okları” ve “enter” tuşları ile PC’nizdeki medya center uygulamasında gezinebiliyorsunuz. PC’de klavye ile yaptığınız bazı tuş birleşimlerini de Flirc’e programlayabilirsiniz. Örneğin, “Alt-Tab” kullanarak açık programlar arasında gezinmek gibi…

Ürün kendi web siteside 22,95$ olarak fiyatlandırılmış. Buna posta masrafı ve bir ayı bulan bekleme süresi eklemelisiniz.

Kendi kullanım modelimden bahsedeyim…

Müzik kaynağı olarak kullandığım PC salonda ve müzik sistemine bağlı. Ekran olarak da televizyonu kullanıyorum. Haliyle çok sayıda uzaktan kumanda var. TV, DAC, Blu-Ray çalıcı, kablo TV alıcısı, amplifikatör… 5 tane etti. Zaten bunların hepsini bir tek üniversal kumada da topladım. Flirc ile müzik sunucusu olarak kullandığım PC’yi de üniversal uzaktan kumanda ile kontrol edebiliyorum. Tabi, bazı durumlarda PC için üniversal kumanda yetersiz kalıyor. Örneğin yazı yazmak için. O zaman paşa paşa telsiz klavyeyi elinize alıyorsunuz. Ben üzerinde mouse pad bulunan Logitech K400’ü seçtim.

Kullandığım uzaktan kumanda, Logitech Harmony 900. Bunu tercih etmemin sebebi, IR alternatifi olarak radyo frekansı (RF) ile kontrol sağlaması. RF kontrolunda, uzaktan kumanda ettiğiniz cihaz, IR’de olduğu gibi uzaktan kumandayı doğrudan görmek zorunda değil. Örneğin, balkondayken salondaki amplinin sesini kısabilirsiniz. Kontrol ettiğim cihazlarda sadece IR alıcı var. Harmony 900’ün RF sinyalini IR’ye çeviren bir birimi var. Bunu cihazları görecek bir yere, örneğin bir koltuğun altına yerleştiriyorsunuz.

Flirc kurulumu

Burada detaya girmeden kısaca anlatacağım. İlk olarak şu videoyu izleyebilirsiniz.

Ürünü aldınız, sonra:

  1. bilgisayarınızın USB portuna takın,
  2. “Downloads” sitesinden uygun yazılım indirin ve kurun,
  3. Yazılımı çalıştırınca  “minimalist” konfigürasyon ekranı gelir. Ekrandaki komutları takip ederek uzaktan kumandanızı Flirc’e tanıtabilirsiniz. Örneğin Harmony 900 gibi üniversal bir uzaktan kumanda kullanıyorsanız, cihaz üzerinde tuşları eşleştireceğiniz bir profil yüklenmiş olmalı. Örneğin bu profil bir TV modeli uzaktan kumandası olabilir. Flirc tuşlarını, Harmony 900’deki bu profilin tuşları ile eşlemelisiniz.5773980533_86e6699711_b
  4. Yazılımın “controllers” menüsünden “full keyboard”, XBMC, Windows Media Center vb birimler için programlama seçeneklerine de ulaşabilirsiniz. Örneğin, CTRL, ALT tuşlarını içeren tuş kombinasyonlarını “full keyboard” ekranından seçerek uzaktan kumandanız ile eşleştirmelisiniz.

5774518692_f35bef04e3_b“İşte bu kadar basit!” diye devam etmek isterdim. Ama dikensiz gül bahçesi olmuyor. Örneğin, bilgisayarınızı uzaktan açmak (wake) yada kapamak (sleep) isteyebilirsiniz. Bu tür ileri konular ve diğer detaylar için Flirc web sitesindeki “forum”, “support” ve “sık sorulan sorular” alanlarını ziyaret etmelisiniz.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.