• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Hi-Res sayısal kayıt için Sony PS-HX500 plakçalar

Plak kolleksiyonunuzdan vazgeçemiyorsunuz. Ama, mobil durumdayken, yolda, arabada, seyahatte de arşivinizdeki müzikleri dinleyebilmek istiyorsunuz. Plaklarınızın sayısal bir kopyasını veya yedeğini tutmak istiyorsunuz. Ya da hepten sayısal sese geçmek istiyorsunuz. Plak üzerindeki izlerde kayıtlı müziği nasıl sayısal dosya haline getireceksiniz?

Sony HiRes turntable

İki temel yaklaşım söz konusu. Birinci yaklaşım ses kalitesi öncelikli ve “high-end” ürünler gerektiriyor. Bir plak çalıcı (motoru, platosu, pikap kolu, kafası, güç besleme devresi, kablosu kısacası ile tüm parçaları ile), bir “phono” ön güçlendiricisi, çok iyi bir Analog-Sayısal Çevirici ve bilgisayar yazılımı gerekiyor. Analog-Sayısal çevirici için TASCAM DA-3000 Stereo Master Recorder/ADDA Converter gibi bir ürün kullanılabileceği gibi “phono” katı ile Analog-Sayısal çevrimini birleştiren PS Audio NuWave Phono Converter gibi bir ürün de kullanılabilir. Bu yaklaşım ile ilgili daha önceki bir blog yazımı okuyabilirsiniz.

İkinci yaklaşım ise daha tüketici odaklı; yani, daha ekonomik ve pratik. Çeşitli perakende mağazalarında satılan USB çıkışlı basit plak çalarları görmüşsünüzdür. Plak çaların içinde basit bir “phono katı” (RIAA eşitleme ve ön güçlendirme) ve sayısal-analog çevirici mevcut. USB çıkışını bir bilgisayara bağlıyorsunuz; bir yazılım yardımı ile gelen sayısal sinyali müzik dosyası olarak kayıt ediyorsunuz. Tabi bu dosyalara albüm kapak resmi, albüm-parça-artist ismi, yıl gibi “metadata” etiketlerinin de (tag) ilave edilmesi gerekiyor.

DSD (Direct Stream Digital) teknolojisini öncüsü Sony yeni duyurduğu sayısal Hi-Res çıkışlı PS-HX500 plakçalar ürünü ile çıtayı yükseltti. PS-HX5000, plakların hem geleneksel analog yöntemle çalınmasını, hem de yüksek çözünürlüklü dosya olarak olarak kayıt edilmesini sağlıyor.

Desteklenen sayısal ses formatları:

  • DSD: 2.8MHz ve 5.6MHz
  • WAV: 44.1kHz (16bit/24bit), 48kHz (16bit/24bit), 96kHz (16bit/24bit), 192kHz (16bit/24bit)

Çıkışlar:

  • Harici bir RIAA katı ile kullanılmak üzere “phono” çıkışı,
  • Dahili “phono” katının “line” seviyesindeki çıkışı,
  • USB çıkış.

PS-HX500 plakçalarda, motor dönüşü, lastik bir kayış ile yüksek atalet momentine sahip aluminyum döküm bir platoya iletiliyor. Pikap kolu özel olarak tasarlanmış. MDF’den yapılmış plakçalar kabini, lastik ayaklar ile zemine basıyor. PS-HX500, 33 1/3 ve 45 devirli olarak kullanılabiliyor.

Sayısal kayıtın yapılabilmesi için Sony, Windows ve Mac OS X® işletim sistemleri için bir  “Hi-Res Audio Recorder” uygulaması sunuyor. Uygulama ses dosyalarının istenmeyen kısımlarının kesilip atılmasına veya parçaların bölünebilmesine olanak tanıyor.

cdf4b332e6d7c106ea90ac116a03fe89

Plaklarınızı Hi-Res formatlardan biri ile hard diskinize depoladınız diyelim; bundan sonra bu sayısal dosyaları, bilgisayar tabanlı bir müzik sunucudan, belleğe kaydederek otomobilinizin içinde veya mobil cihazınıza kaydederek bir seyahat esnasında dinleyebilir, yani plak arşivinize erişebilirsiniz.

 

2 Comments:

  1. Üçüncü ve daha orijinal bir yöntem olarak bunu öneriyorum: http://www.thevinylfactory.com/vinyl-factory-news/amazing-photos-of-a-time-when-cars-had-record-players/

  2. Gayet yerinde bir öneri 🙂
    LP’ler için geçerli değil tabi!
    Bu arada, benim çocukluk dönemimde bunlara denk geldim.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.