• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

JCAT USB Card FEMTO

Müzik bilgisayarımda uzun süredir planladığım bir iyileştirmeyi sonunda gerçekleştirdim. Mevcut PPA V2 USB kart yerine, JCAT USB Card FEMTO kullanmaya başladım. Özetlemek gerekirse kesinlikle bu yatırıma değdiğini düşünüyorum. Çok süslü kelimeler kullanmayacağım. Basitçe, müzik daha kolay ve yormadan dinlenilir hale geldi; sahne, derinlik ve detay seviyesi şimdi daha iyi.  Rahatlıkla fark edilebilecek bir durum. Bir anda kendimi eskiden pek rağbet etmediğim bazı albümleri dinlerken buldum.

Neden bu değişikliğe ihtiyaç duydum?  Zaman içinde farklı sistemleri dinleme şansım oluyor. Sonrasında eve dönünce kendi sistemime eleştirel bir gözle bakmaya başlıyorum. Çok parametre var, hoparlörler, kablolar, güçlendirici, bilgisayar bileşenleri… Her istediğimi hemen değiştiremiyorum. Biliyorsunuz işin mali yönü de var.  SSD ve HDD’nin sese etkisinin farkındayım. İşletim sisteminin etkisini deneyimleyebiliyorum. Kullandığım bilgisayar ana kartının bile ses etki ettiğini düşünüyorum. Bazılarının “bit, bittir” diye anılan bir düşünce tarzı var. Yani sayısal ortamda işler “bit”ler etrafında döndüğü için ne yaparsan yap, çok fark etmez… Bence çok yanlış bir düşünce; bitlerin zamanlaması, güç kaynağının temizliği, hard disklerin elektro-mekanik gürültüleri, bilgisayar işlemcisinin yükü… – saymakla bitmez – gayet net bir şekilde sesi etkiliyor.

PPA V2 USB kartı, benim konfigürasyonumda, bilgisayarın USB V3 portlarına göre daha iyi bir iş çıkarıyordu. Fakat, kullanmakta olduğum DAC’ı bilgisayarın fare ve klavye için yapılmış USB portlarından birine bağladığımda da sesin hiç de fena olmadığını düşünmeye başladım. Sözkonusu USB portların farklı denetleyicilere bağlı olduğunu farkın bundan oluştuğunu düşünebiliriz. Ancak, doğrusal güç kaynağı ile beslenen ve işe özel üretilmiş USB kartının, herhangi bir bilgisayar USB portudan açık ara daha iyi olmasını beklerim.  Bu durum PPA V2’yi sorgulamama sebep oldu. Zaten, üretici daha sonra üç kat fiyat ile V3 kartını piyasaya sürdü. Bundan herkesin aynı deneyime sahip olacağı sonucunu çıkarmamak lazım. Herşeyden önce kullandığım exaSound DAC’ın kendine özel bir sürücüsü ve USB arayüzü var. Başka bir DAC ile farklı bir sonuç çıkabilir. Ben kendi durumumda sonuçtan çok memnunum.

Şimdi biraz JCAT USB Card FEMTO özelliklerinden bahsedeyim.

JCAT’in önceki USB kartından farklı olarak JCAT USB FEMTO’da, yüksek çözünürlüklü ses uygulamaları için tasarlanmış olan Crystek CCHD-957 osilatör kullanılmış. Bu osilatör -100 dBc/Hz (@ 10 Hz offset) faz gürültüsüne ve -169 dBc/Hz gürültü tabanına sahip. Crystek Femto zamanlayıcısı, USB denetleme yongasından sadece bir kaç milimetre uzakta ve yüksek performans için adanmış ultra-düşük gürültülü bir doğrusal regülatörden besleniyor. Ayrıca USB portlarda, JCAT USB isolatör kullanılarak tam galvanik izolasyon elde edilmiş.

JCAT kartı NEC uDP720201 USB denetleyicisi kullanıyor. Kart üzerindeki 2 adet USB 3.0 portu (resimde J1 ve J2), 1,5 Mbps/Low Speed, 12 Mbps/Full Speed, 480 Mbps/Hi-Speed ve 5 Gpbs/Super-Speed hızlarını destekliyor.

Kart üzerinde her bir USB portu için ikişer adet jumper konektör mevcut. Bunlardan biri (J5 ve J7) 5V’un harici bir kaynaktan mı (arka panel) yoksa PC içinden mi alınacağını seçmek için. Yani kaliteli bir harici doğrusal güç kaynağından besleme mümkün. Diğer jumper ise (J4 ve J8) 5V kaynağın doğrudan veya filtre edilerek bağlanmasını seçmek için. Aslında kartın kendisi – kendiliğinden 5V kaynağında sahip USB cihazlara bağlandığında – 5V’ ihtiyaç duymuyor.

Resimlerden göreceğiniz üzere kartı, standart veya düşük profilli kasalara takabilmek için uygun arka panel alternatifleri mevcut.

Evet, 422 Euro ile oldukça pahalı bir USB kartı. Ancak, işini çok iyi yapıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.