• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

LampizatOr DSD Komputer

Önceki yazım, “neden müzik sunucu olarak “adanmış” ve “güçlü” bir bilgisayar” konuluydu ve ürün örnekleri vereceğimden bahsetmiştim. İşte, High-End olarak tanımlayabileceğim bir örnek: LampizatOr DSD Komputer.

Lampizator, Lukasz Fikus adlı girişimcinin Polonya’da kurduğu bir firma. Kendisi sağlam bir eğitim ve 19 yıllık kurumsal iş tecrübesi ardından, 9-5 masa başı işi bırakarak hobisine yönelmiş ve bundan başarılı bir iş modeli oluşturmuş. Hikayesini (buradan) okumanızı öneririm. Lampizator ürün tasarımında bazı ilkelerden bahsedilmiş: “switching power supply” kullanmamak; “op-amp” yerine “triode vacuum tube” kullanmak, devrelerde “feedback” (geri besleme) kullanmamak; müşteri geri bildirimine önem vermek… Firma, pazarlama bütçeleri ayırmak yerine memnun müşteriler kanalı ile kulaktan kulağa duyulmayı tercih ediyor. Kağıt üstündeki yazılı teknik spesifikasyonlardan çok iyi elektronik bilgisi ile iyi ses veren ürünler tasarlamak ile övünüyorlar. Gelelim LampizatOr DSD Komputer ürününe.

LampizatorMusicServer

LampizatOr DSD Komputer kasasının ilk bakışta Streacom FC10 olduğu belli oluyor. Bu fansız bir bilgisayar. Kasanın ve harici besleme biriminin ön paneline LampizatOr DSD Komputer markaları yazılmış.

İşlemci, anakart ve bellek sunucu seviyesindeki ürünlerden seçilmiş; 4-core Intel Xeon işlemci, 7 yıl garantili bir sunucu anakartı, 16 GB ECC bellek. Konfigürasyona slot yüklemeli bir DVD/Blue ray  player/burner ilave edilmiş. Saklama birimi olarak işletim sistemi ve yazılımlar için 128 GB kapasiteli bir SSD kullanılmış. Müzik dosyaları için 4TB kapasiteli Western Digital RED serisi hard disk kullanılmış. Bu NAS birimleri için önerilen bir disk. Sonradan USB3, SATA LAN veya WAN kanalı ile müzik kapasitesini arttırmak mümkün.

DAC bağlantısına adanacak port için JCAT USB kartı seçilmiş.

LampizatOr DSD Komputer, harici bir doğrusal besleme ile geliyor. Güç besleme kutusu, içi boş olarak piyasadan satın alabileceğiniz bir kutu. HDplex linear power supply ürününde de aynı kutu kullanılmış. Lampizator güç beslemesinin içinde nasıl bir devre bulunduğunu bilemiyorum.

Yazılım tarafında, işletim sistemi olarak Windows 2012 R2 Server kullanılmış. İşletim sistemi optimizasyonu için Audiophile Optimizer kullanılmış. Medya yazılımı olarak JRiver tercih edilmiş. Uzaktan kumanda olarak bir tablet kullanılabilir.

Böyle bir bilgisayara 3-5 ayda bir yazılım güncelleme vb sebepler için dışarıdan müdahale gerekebilir. Örneğin, Audiophile Optimizer yolu ile WS2012 R2 “Core modu”na geçtiyseniz, bir JRiver güncellemesi geldiğinde, GUI moduna geçmeniz; güncellemeyi yaptıktan sonra, Core moduna geri dönmeniz gerekiyor. Bu esnada optimizasyon skriptlerini tekrar çalıştırmanız; “desktop shell”i tekrar ayarlamanız gerekebiliyor. Roket bilimi değil, bilgisayar bilgisiniz yeterliyse siz yapabilirsiniz. Yoksa bilgili birinden yardım almalısınız. Kullandığınız DAC’ın sürücülerini yüklemek için de benzer işlemler gerekli.

Web sitesinde, ürün içine kullanılan SATA kablosu, anakart vb detaylar verilmemiş. Sonradan ilave edilebilecek çeşitli seçenekler fiyatları ile listlenmiş. LampizatOr DSD Komputer, en iyi parçalarla ve günün en iyi teknolojisi ile üretilmiş. Fiyatı çok yüksek: 5900Euro.

Bu konfigürasyon Computer Audiophile Pocket Server C.A.P.S. v4 Pipeline ‘dan esinlenerek üretilmiş. C.A.P.S. V4 detaylarına sonraki yazımda değineceğim. Blogumdaki barebone PC önerisi ve kullanmakta olduğum müzik sunucu da C.A.P.S. tasarımlarından esinlenilerek ve “ekonomi” gözetilerek yapılmış. Eğer, böyle bir müzik sunucuya sahip olmak isterseniz iletişim bilgilerimi kullanarak temas kurun lütfen.

LampizatorMusicServerFront

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.