• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Mark Levinson No535H 5 Kanallı Güçlendirici

Müzik dinlemeye stereo olarak başladım ve halen stereo kaynaklar için yıllar önce aldığım Mark Levinson No.383 Integrated Amplifier‘ı kullanıyorum. Bu stereo güçlendiricinin “Volume Control” düğmesi ile işim olmuyor. Çünkü ses kontrolünü kullanmakta olduğum DAC üzerinde yapıyorum. No.383’ü “Surround Sound Processor” (SSP) modunda kullanıyorum. Bu her bir giriş için programlanabilen bir özellik; ses kontrolunu devre dışı bırakıyor ve pre-amp devresi gelen sinyal gücünü değiştirmeden çalışıyor (unity gain). Aslında bir “power amplifier” kullanıyormuş gibi – ne yazık ki pre-amp katı tamamen by-pass edilmiyor. Ev Sinema sistemleri ile birlikte kullanılmak için düşünülmüş.

Çok kanallı müzik merakı başladığında bir süre Onkyo TX-NR808 Receiver ürününü kullandım. Tüm kanalların ses şiddetini Onkyo’dan ayarlayabilmek ve hoparlörleri No.383’den Onkyo’ya sonra geri vb uğraşmamak için yukarda bahsettiğim SSP modu faydalı oldu.

Ancak, “receiver”ın sağlayabildiği DAC ve güçlendirme kalitesinin üstüne çıkabilmek için ilk adımda, önceki bir yazımda bahsettiğim gibi exaSound e28 DAC ürününe geçtim. Video processor hiç düşünmedim. exaSound e28, SACD veya DVD-A kaynaklı sayısal dosyaları çok kanallı olarak dinleyebilmemi sağlıyor. Cihazın 8 adet “line” çıkışı mevcut. Sağ (R) ve sol (L) kanallar No.383’e bağlı. C, SL ve SR kanalları için ayrı bir power-amp kullanıyorum: Proceed AMP5. LFE kanalı ise doğrudan aktif sub woofer’a bağlı. Sayısal müzik veya video dosyalarını oynatan ise JRiver Media Center.

No.383 ve Amp-5 olmak üzere iki ayrı güçlendirici kullanmamın sebebi şunlar:

  1. No.383 son derece beğendiğim bir solid state stereo güçlendirici. Lambalı bir sisteme geçmeyi, çeşitli sebeplerden düşünmedim. No.383 stereo performansını AMP5’i kullanarak alamıyorum,
  2. No.383 seviyesinde ses sağlayabilecek bir çok kanallı power-amplifier ise alım gücümün çok üstünde. Ayrıca bu tür nispeten yüksek ürünlerin çok kanallı modelleri Türkiye’de pek yaygın değil. Bunu web sitelerinden verdiğim “arıyorum” ilanlarına gelen yanıtlara dayanarak söylüyorum. Bunları “sıfır” almak ise çok maliyetli – hele Türkiye’den almak daha da çoook maliyetli.

Peki bütçe sınırı olmasaydı ne düşünürdüm? exaSound üzerinde kaliteli bir ses kontrol özelliği olduğundan sadece 5 kanallı bir “power-amplifier” düşünürdüm – araya ayrıca pre-amp devresi sokmaya gerek yok. Aklıma ilk gelen alternatif Mark Levinson No.535H. Diğer alternatifler ise, 5 adet Pass Labs mono power-amp 🙂 Bryston 9BSST², Krell Chorus 5200Classe CA-5300 ve belki Lexicon RX-7. Bazılarının “Emotiva” dediğini duyar gibiyim ama o biraz elma-armut durumu olabilir. Fiyatlara burada girmiyorum – daha doğrusu elim varmıyor.

İşin tarihçesine çok girmeyeceğim ama Mark Levinson ürünleri saygıyla anılan, referans kabul edilen Amerikan markalarından. Önce Madrigal Laboratuarları tarafından satın alındı. Daha sonra Harman Grubu tarafından satın alındı.

Mark Levinson “H” Serisi power amplifikatörler, 4 modelden oluşuyor. “H”den önceki rakam kanal sayısını belirtiyor. Aşağıda 8 ve 4 Ohm yükte verdikleri “sürekli güç” rakamları mevcut. No.535H firmanın ürettiği ilk 5 kanallı güçlendirici. Sadece video için değil, odyofil ihtiyaçlarına da göre üretilmiş.

  • No. 331H: 300W / 8 Ohm, 450W /4 Ohm
  • No. 332H: 300W / 8 Ohm, 450W /4 Ohm
  • No. 333H: 300W / 8 Ohm, 450W /4 Ohm
  • No. 335H: 200W / 8 Ohm, 300W /4 Ohm

Başlıca No.535H özellikleri:

  • 5 kanal aynı anda 8 Ohm yük ile sürülürken 200W sürekli güç
  • 12 çıkış transistörü ve her kanalda yüksek kondansatör değeri ile müzikte odyofil kalitesinde gerçekçi dinamik ses,
  • Her kanal daha iyi kanal ayırımı ve sahne için ayrı güç kaynağından beslenmiş,
  • Trigger input/output (diğer cihazlarla birlikte açıp kapayabilmek için),
  • 44,7kg,
  • Izole edilmiş şasi ve sinyal topraklama ile düşük gürültü ve yüksek detay,
  • Balanced XLR ve single-ended RCA girişli tam difransiyel devre,
  • Ethernet Port: Bu iletişim ağı üzerinden bir bilgisayar ile bağlanarak “Ağ Kurulumu”, “Durum Bilgisi” ve “Hata Raporlama” işlevleri için. Durum Bilgisi dediğimiz, çalışma ısısı, açık kalma süresi ve üretimden itibaren toplam açık kalma süresi bilgileri.

Olanaklar el verse de mevcut iki güçlendiriciyi 353H ile değiştirebilsem… isteyenin bir yüzü…

Kaynaklar:

  • HomeTheaterReview.com sitesindeki detaylı No.333H yazısı
  • Güncelleme: Ne yazık ki yazıyı hazırladığım tarihte üretici web sitesinde bulunan ve buraya koyduğum bilgiler artık mevcut değil. Markanın uzun yıllar içinde 2 kere (Madrigal Lab. sonra Harman Grubu) el değiştirmesi destek tarafında da bir zafiyet yaratmış.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.