• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

MiniDSP U-DAC8 Çok Kanallı DAC

Bu yazımda şimdilik piyasada bildiğim en ucuz “çok kanallı DAC” ürününden bahsedeceğim: MiniDSP U-DAC8.

Önceki yazılarımı takip ettiyseniz, çok kanallı ve yüksek çözünürlüklü müzik konusundaki ilgimi bilirsiniz. Çok kanal ve yüksek çözünürlüklü müzik dinleme işi, çeşitli sebeplerden dolayı bir çok odyofilin ilgi alanında değil. Bu işe meraklı olanların büyük çoğunluğu ise odyofil tarafını bir yana bırakıp bir ev sinema sistemi aracılığı ile ihtiyaçlarını karşılıyor; ev sineması odaklı bir receiver veya daha üst seviye bir “AV processor” + “power amp” ikilisi ile…

Blogdaki yazılarımda benim başka bir yol tercih ettiğimi görürsünüz: Ses için optimize edilmiş bir PC + JRiver yazılımı + çok kanallı DAC (exaSound e28) ve güç amplifikatörü (pre-amplifikatör olmadan). Bu sistem ise 32/384 DXD ve DSD256’ya kadar yüksek çözünürlüklü formatları çok kanallı olarak dinleyebiliyorum. Şimdilik herhangi bir “room correction” çözümü kullanmıyorum. Zaten bildiğim mevcut çözümler sadece PCM alanında çalışıyor. Room correction çözümü kullanmak yerine şimdilik hoparlörlere daha yakın oturarak müzik dinliyorum – daha ekonomik oluyor 😉

u-dac8-thbMiniDSP U-DAC8, 299$ yurtdışı fiyatı ile çok kanallı müziğe giriş için uygun bir alternatif. En fazla 24bit/192kHz destekliyor. Resimde U-DAC8’in arka yüzünü görüyorsunuz: 8 adet analog çıkış ve doğru akım girişi. USB giriş ise cihazın ön panelinde. Ürün ile ilgili kısa bir tanıtım, vermiş olduğum üretici bağlantısından başka, Eylül 2015 tarihli Stereophile dergisinde Kalman Rubinson’un “Music In The Round” köşesinde de (sayfa 41-47) yer alıyor. (Şu an dergide çıkan yazı henüz webe yüklenmemiş durumda). Bu arada, Kal Rubinson’un da mutlu bir exaSound e28 kullanıcısı olduğunu da belirteyim.

MiniDSP U-DAC8, 8 kanallı, asenkron USB arayüzlü, ufak boyuta sahip bir DAC. AKM DAC yonga setini ve USB arayüzünde XMOS yongasını kullanıyor.  Mac OSx ve Windows platformunda WDM/ASIO uyumlu sürücüler ile Plug & Play desteğine sahip. 44.1-192kHz arası örnekleme hızlarını destekliyor. Analog tarafta, 8 kanal (unbalanced) RCA konektörleri 2Vrms’e kadar çıkış sağlayabiliyor.

kullanım

Yukarıdaki resimde örnek bir kullanım modelini görüyorsunuz. U-DAC8 üzerinde ses şiddet kontrolü olmadığı için bunu PC tarafında  yapmak durumundasınız. Eğer JRiver gibi bir yazılım kullanırsanız bazı temel DSP işlevlerini de yerine getirebilirsiniz. Resimdeki güç amplifikatörü yerine bir AV Receiver da kullanılabilir tabi. Ama bence analoga çevrilmiş sesin (tekrar araya bir DSP sokmadan) doğrudan güç katına gitmesi bence daha iyi.

nanoavr-hdaU-DAC8 özelliklerine ilaveten, dahili DSP kontrolü, HDMI giriş ve çıkışları isterseniz, o zaman  miniDSP nanoAVR HDA ürününü incelemenizi öneririm. DSP kontrolü konusunu biraz açayım; nanoAVR HDA ile, her bir kanalda “parametrik equalizer”, “time-alignment” ayarları yapabiliyorsunuz. Bunun için bir PC/Mac yazılımı mevcut. USB veya Ethernet portları sadece kontrol için. Sayısal ses girişi, HDMI portlarından. Çıkış ise sayısal olarak HDMI veya analog olarak RCA portlarından yapılıyor.

Konu konuyu açıyor; yeri gelmişken bahsedeceğim son MiniDSP ürünü ise nanoAVR DL. nanoAVR HDA’dan bir eksiği bir de fazlası var; 8 analog çıkış portu yok – sadece HDMI çıkış var; parametric equalizer yerine ise Dirac Room Equalization yazılımı kullanılmış – bu çok iyi. Özetle, DVD veya BluRay oynatıcı ile ev sineması güçlendiricisi arasına (HDMI ile) bağlayacağınız bu kutu + yazılım ile Dirac Room Correction özelliğini kazanabiliyorsunuz. Neden bu konulara girdik. Çünkü belki de elinizdeki DVD-A, SACD veya BluRay disklerine kayıtlı müzikleri çok kanallı olarak dinleme alternatiflerini araştırıyorsunuzdur. Kaynak olarak PC kullanıyorsanız, Dirac yazılımını, araya bu kutuyu koymadan doğrudan PC üzerinde çalıştırabilirsiniz tabi.nanoavr-dl-key-features-700

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.