• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

MQA ile Kodlanmış İlk CD

MQA teknolojisinin yaratıcısı Bob Stuart, formatın yaygınlaşması için, donanım üreticileri, akış hizmetleri ve sayısal indirme siteleri ile anlaşmalar yaparak başarılı çalışmalar yürütüyor.  Bunlardan önceki bir yazımda kısaca bahsetmiştim. Bu yolda bir ilk olarak, 17 Mart tarihinde, MQA ile kodlanmış ilk CD Japonya’da piyasaya çıktı. CD, Ottava (Japon) firmasına ait. CD, “A. Piazzolla by Strings and Oboe” etiketini taşıyor. CD şimdilik sadece Japonya’da çıktı. Ancak, HQM ve e-onkyo music‘den indirmek mümkün.

Bu tür duyurular, MQA formatının kabul gördüğüne, gerçekten müziğe bir şeyler kattığına bir işaret. Aynı müziği standart bir CD’den ve sonrasında MQA formatında bir CD’den dinlediğinizde ikincisinin kulağa daha iyi geldiğini farklı kaynaklardan okumuştum. Ancak kendim deneme fırsatım olmadı.

Özetle MQA, standart CD ile karşılaştırıldığında master’a daha yakın bir ses sağlıyor;  müzikte zamanlama bilgisini daha aslına sadık olarak ve daha küçük bir sayısal dosyada saklıyor. MQA formatını (sayısal dosya değil de) CD olarak sunduğunuzda ise;

  • Normal CD’den daha pahalı değil,
  • Standart CD çalıcılarda MQA olmayan kayıda göre daha iyi sonuç veriyor,
  • Eğer CD çalıcıda MQA çözücü varsa, dinleyici CD formatında master kalitesine daha yakın müzik dinliyor.
  • Böyle bazılarımız gibi bilgisayarlarla filan uğraşmak da gerekmiyor.

CD’nin orjinal masteri 24bit/176kHz olarak yapılmış. Sonra  CD için 44.1kHz’e düşürülmüş ve 16-bit MQA kodlama ilave edilmiş. MQA CD’ler 44.1, 88.2, 176.4 veya 352.8kHz masterlerden üretilebiliyor.

MQA CD, “Red Book” standardıyla 100% uyumlu ve mevcut CD çalıcınızda MQA çözücü devre olmasa da kullanabilirsiniz. Üstelik sesin standart CD’den biraz daha iyi olduğu söyleniyor. Eğer CD çalıcıda MQA çözücü devre mevcut ise (bu MQA destekleyen yeni bir CD çalar demek) master kayıt çözünürlüğü (bu durumda 24bit/176kHz) elde edilebiliyor. CD çalıcı içindeki DAC’ın bu yüksek çözünürlüklü sinyali nasıl idare edeceği ayrı konu.

Alternatif bir yaklaşım olarak CD çalar sayısal çıkışını, MQA destekleyen bir DAC’a (Mytek, Brinkman, Meridian 818, UltraDAC, Technics SU-G30 network/CD player gibi) gönderebilirsiniz. DAC’ın “bit-accurate S/PDIF veya optik girişinin olması gerekiyor.

CD kolleksiyoncuları bakımından vahim bir durum var. Daha önce bir albümün standart CD’sini alan, sonra alımlarını “remastered” ve sonra SMH-CD ile sürdüren gerçek bir CD kolleksiyoncusu, şimdi de sözkonusu albümün MQA-CD sürümünün peşine düşmek durumunda kalacak!

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.