• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Çok Kanallı / Multichannel DAC

Bu web günlüğünü takip edenler çok kanallı ses (multichannel audio) konusuna ilgi duyduğumu fark etmişlerdir. Geçenlerde Stereophile web sitesinde ilgimi çeken bir inceleme okudum. 7 Mart 2016 tarihli, “Music in the Round #77” başlıklı yazının yazarı Kalman Rubinson ile ortak bir noktamız var; exaSound e28 DAC kullanıcısıyız. Kal Rubinson, köşesinde “Merging Technologies NADAC Multichannel-8 DAC” ürünü ile ilgili izlenimlerini yazmış. Yazının tümü okumayı size bırakıyorum. Ancak, NADAC M-8 ile exaSound e28 arasında yaptığı karşılaştırma ile ilgili paragrafı aşağıda sizler için tercüme ettim.

“NADAC Multichannel-8’in büyük ve saydam sesini, stereo modundayken, hem  Bowers & Wilkins 800 Diamond hoparlörlerimden, hem de Bowers & Wilkins P5 kulaklıklarımdan duydum. Ayrıca, NADAC ve exaSound e28’in çıkışlarını Jriver üzerinde birleştirerek ve preamp üzerinden bunlar arasında seçim yaparak,  doğrudan karşılaştırabildim. Delirtici bir karşılaştırmaydı – hızlı bir A/B karşılaştırmasında birbirinden farksızlardı. Ancak, bir DAC’ı yaklaşık yarım saat dinledikten sonra ötekine geçince çok minik farklar görebildim. e28’in kararlı bir şekilde biraz daha fazla bas ve biraz daha önde bir ses sunduğunu gördüm. NADAC’ın bası mükemmeldi. Ancak biraz daha az belirgindi ve sahne biraz daha uzaktaydı.”

Bu alıntıyı yapmamın sebebi, bu iki ürünün yer aldığı fiyat seviyeleri. exaSound e28 modellerinin yurt dışı fiyatları 3.299$ – 3.949$ arasında değişiyor. NADAC M-8 yurt dışı fiyatı ise $11,500. Her iki ürün de DSD256 ve DXD desteğine sahip.

316round.nadac1

Merging Technologies NADAC M-8

316round.nadacbac

Merging Technologies NADAC M-8

e28-Perspective-800

exaSound e28 FX

back-e28-xlr-800

exaSound e28 FX

Tabi bu iki ürün arasında bazı farklılıklar mevcut. NADAC’ın açılımı “Network Attached Digital to Analogue Converter”. Müzik sunucudan gönderilen sayısal ses paketlerini Gigabit Ethernet üzerinden RAVENNA protokolu ile alıyor. Müzik sunucu tarafından iletişim ağındaki farklı NADAC’lara farklı müzik paketleri göndermek mümkün.

exaSound e28 ise bir USB DAC. exaSound e28 ile exaSound Playpoint‘i birlikte kullandığınızda, müzik sunucuda oynatılan müzik verisini Gigabit Ethernet üzerinden PlayPoint-DAC ikilisine gönderebiliyorsunuz. Müzik sunucu, NAS üzerinde çalışan bir yazılım olabilir. Örneğin, FreeNAS üzerinde MinimServer yazılımı gibi… İletişim ağında birden fazla exaSound PlayPoint ve DAC ikililerinin oluşturduğu bir topoloji mümkün. Bu standart Gigabit Ethernet ile yapılıyor. NADAC ise, Gigabit Ethernet üzerinde RAVENNA protokolünden faydalanıyor. RAVENNA, hassas zamanlama, düşük paket kaybı ve düşük gecikme hedeflenerek tasarlanmış. Aynı iletişim ağında çok sayıda ve farklı (çok kanallı DSD) müzik akışını destekleyebilecek şekilde optimize edilmiş. Elbette bu ev ortamında geçerliliği olan bir kullanım tarzı değil. Profesyonel stüdyo ortamına hitap ediyor.

NADAC M-8 ve exaSound e28’e 8 kanal özelliğini kazandıran, ESS Technology Sabre Reference DAC yongalarının kullanılmış olması. Stereo dinlemede e28, bu sekiz kanaldan sadece ikisini kullanıyor. NADAC’ın ilginç bir özelliği, özel stereo modu sayesinde dörder kanalı paralel bağlayarak stereo elde etmesi. Stereo bir DAC olan exaSound e22’de de Sabre DAC yongasının dörder çıkışı paralel bağlanarak stereo elde edilmiş. Bu yaklaşımın amacı daha doğrusal, daha geniş dinamik sahaya sahip ve daha düşük gürültülü bir ses elde etmek. Ancak, sözü geçen yazıda bu özellikler bakımında bir farklılığa değinilmemiş.

Odyofil olma hali ile çok kanallı müzik konularını bağdaştıramıyor olabilirsiniz. Konu üzerinde uzun bir yazı mümkün. Ancak, iki madde ile özetleyebilirim:

  1. Deneyim: Ortalamanın biraz üstünde çok kanallı bir sistem ile “iyi kayıt edilmiş bir çok kanallı müzik” deneyimine sahip olduğunuzda ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Ancak, – var ise –  ön yargıları bir kenara bırakmak gerekiyor. Çok kanallı kaydın iyi olması da çok önemli.
  2. Çok sayıda yüksek çözünürlüklü kayıt mevcut: Eserlerinin çok kanallı olarak kayıt edilmesini tercih eden bir çok artist mevcut. Sadece, DVD-Audio, Blu-Ray ve çok kanallı SACD formatlarından bahsetmiyorum. Çok sayıda yüksek çözünürlüklü, çok kanallı indirilebilir (satınalınabilir) müzik dosyaları mevcut. Ayrıca, bir grup kullanıcı SACD kayıtlarını “rip” etme yolunu seçmiş. Bu dosyalar sadece bilgisayar ortamından çalmak için uygun.

İlgi duyarsanız bu konuda daha önceden yazdığım bazı günlük yazılarımın bağlantıları aşağıdadır:

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.