• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

NADAC – Network Attached DAC (yeniden)

Ocak 2015 tarihinde Merging Technologies NADAC ile ilgili bir yazı yazmıştım. O zaman ürün yeni duyurulmuştu, ancak piyasaya sürülmemişti. NADAC (Network Attached Digital to Analogue Converter), 14 Mayıs 2015 Münih High-End Audio Show ve 29-31 Mayıs 2015 Newport fuarında görücüye çıktı.MERGING+NADAC_topslide_5

Tabi bu ürün mali olarak benim erişebileceğim veya burada kendi ellerimde dokunarak test edebileceğim bir cihaz değil. (fakir tesellisi: “asla, asla deme” demişler 🙂 Duyduğum fiyat 8900$ ve STEREO model olmalı.

Merging NADAC ürünü 3 özelliği bir arada bulundurması nedeni ile çok ilgimi çekiyor:

  1. 384kHz’e kadar PCM, DSD64, DSD128 ve DSD256 destekliyor,
  2. müzik kaynaklarına ethernet ağından bağlanıyor (USB’ye elveda, DLNA, UPnP filan da yok)
  3. isteyene 8 kanal.

back-stereo-part_edited back-multi-part

İki NADAC modeli var. STEREO olan modelde ESS Sabre ES9008S Reference D/A çeviricinin 8 kanalı 2 kanalda birleştirilmiş. Bu yaklaşımın daha doğrusal, daha düşük gürültü tabanı, daha geniş dinamik saha sağladığı söyleniyor. 8-KANALLI modelde ise istendiğinde her kanal bağımsız olarak kullanılabildiği gibi, STEREO modelde olduğu gibi 2 kanala birleştirilebiliyor. Bence süper bir düşünce.

Her iki model de kulaklık çıkışlarına sahip ve kanallar stereo birleştirilerek DSD/DXD dosyalarını kulaklıktan dinleme olanağı sağlanmış.

Arka panelde her kanal için bir XLR (balanced) ve bir RCA (unbalanced) analog çıkış mevcut. SAYISAL girişler ise çeşitli.

  • RJ45 konnektörlü Ethernet (RAVENNA/AES67) port, standart ASIO sürücülü bir Windows veya CoreAudio sürücülü bir Mac’den 44.1kHz – 384kHz PCM, DXD, DSD 64, DSD128 ve DSD256 formatlarını kabul ediyor.
  • DAC’a giren sinyalin zamanlaması, gönderen bilgisayardan ve oynatıcı yazılımdan bağımsız olarak, asenkron olarak NADAC tarafından kontrol ediliyor. Burada çok hassas bir zamanlama uygulanmış.
  • XLR konnektörlü AES/EBU girişi 44.1kHz – 192kHz PCM destekliyor.
  • Toslink konektörlü SPDIF/Optical port 44.1kHz – 96kHz PCM destekliyor.
  • RCA konnektörlü SPDIF/Coaxial port 44.1kHz – 96kHz PCM destekliyor.

Gördüğünüz gibi gürültülerin lordu USB arabirimi kullanılmamış. Ayrıca, dışarından zamanlama sinyali için bir BNC port ve DC besleme girişi de mevcut. Bunları yazdıkça cihaza ilgim daha da artıyor.

Ön paneldeki ses kontrolü kulaklık ve ana çıkış seviyesini ayrı ayrı kontrol edebiliyor. Kulaklık için 3,5mm ve 6mm olarak iki ayrı çıkış mevcut.  nadac-menus

Ekran menülerine, ön paneldeki döner düğme ile kumanda ediliyor.

Sayısal giriş seçimi ve ağ üzerindeki kaynak bilgisayar seçimi menü yardımıyla yapılıyor.

Menü işlevleri ve ses kontrolu, web tabanlı uzaktan kumanda, akıllı telefon, tablet veya bilgisayar yardımı ile ağ üzerinden yapılabiliyor.

ithings

Son olarak RAVENNA iletişim ağı protokolünden bahsedelim. RAVENNA, açık bir IP ağ teknolojisi. Hassas zamanlama, düşük paket kaybı ve düşük gecikme hedeflenerek tasarlanmış. Merging firmasının da katkılarıyla sonradan DSD256’ya kadar çok kanal desteği de ilave edilmiş.

RAVENNA protokolü bilgisayarlar için standart sürücüleri destekliyor: Windows için ASIO, Mac OS için DoP ile CoreAudio desteği. RAVENNA sürücüsü bilgisayar üzerinde çok kolay kuruluyor(muş). Müzik çalmak için Emotion, JRiver, Audirvana, iTunes vb yazılımlardan faydalanıyorsunuz. Ayrıca, belirtilen sürücüleri destekleyen müzik sunucu veya streamer cihazları da kullanılabiliyor.

Aşağıda anlatımı desteklemek için biraz abartılı bir konfigürasyon resmi yer alıyor. İletişim ağı üzerinde birden fazla müzik kaynağı ve NADAC yer alabilir. Her NADAC belirlenen bir müzik kaynağından beslenebilir. Bunların tümü tablet ile uzaktan yönetilebilir.

Networking-6

 

Detaylar için http://nadac.merging.com/

Ayrıca, Münih High-End Show’da Merging yöneticileri ile çekilmiş aşağıdaki videoyu tavsiye ederim.

 

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.