• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

NADAC – Network Attached DAC

Sayısal ses işi çok dinamik, sürekli yenilikler duyuyorum. Çok kanallı DSD müziğin tadını alınca, ilgili ürün duyuruları da ilgimi çekiyor. Blogda okumuş olabilirsiniz, çok kanallı DSD ve PCM müzik dosyalarını dinlemek için exaSound e28 DAC kullanıyorum. Bu DAC’ın USB girişi müzik dosyalarını oynatan (renderer) bilgisayara bağlı. Aşağıda bahsedeceğim çok kanallı DAC’ta ise USB girişi yok. Müzik dosyalarını Ethernet portu üzerinden, iletişim ağındaki müzik sunucudan alıyor.

İlk önce kısaca üreticiden bahsedeyim. Merging Technologies, yüksek çözünürlüklü, profesyonel stüdyo kayıtlarında kullanılan Pyramix Ses İş İstasyonları ve çeşitli Analog-Sayısal çeviricileri ile tanınıyor. Örneğin, modüler tasarıma sahip Hapi ve Horus analog-sayısal çevirici ürünleri Merging Technologies firmasının ilginç ürünlerinden.

Merging Technologies, 6 Ocak 2015 tarihinde, CES‘de (Consumer Electronic Show), NADAC (Network Attached DAC) isimli ürününü duyurdu. Aşağıdaki resim bir prototip. Bahar aylarında beklenen ticari ürün biraz farklı olabilir.

 

Nadac-image_1600px (1)

NADAC, çok kanallı bir DAC. Müzik verisini Ethernet üzerindeki bir müzik sunucudan (veya streamer) alıyor. Ethernet üzerinde Ravenna adlı bir protokol kullanıyormuş.

NADAC001r

Müzik Sunucu tarafında, ASIO-Windows, CoreAudio/DoP-MacOSX ve Linux’da RAVENNA protokolu üzerinden bağlantı gerekiyormuş.

  • Desteklenen dosya formatları: 24bit/384kHz’e kadar PCM, DXD ve DSD256 (11.2MHz),
  • Sayısal girişler: Ethernet, AES, Coax S/PDIF, ve “Wordclock”,
  • Opsiyonel harici DC güç besleme girişi,
  • Analog çıkışlar: RCA ve XLR.

Henüz detaylı bir açıklama olmamakla birlikte 2, 8 ve 16 kanallı modelleri olacakmış. 2 kanallı modelin yurtdışı fiyatını $7500 olarak okudum. Pahalı… Ethernet’den SPDIF veya USB dönüşümünü 100 küsur dolar mertebelerinde avuçiçi bilgisayarlar ile yapabiliyorsunuz. Böyle bir dönüştürücüyü DAC’a bağlayarak Ethernet girişli DAC elde edebilirsiniz. Tabi yukarıda belirtilen tüm dosya formatlarının desteklenebiliyor olması lazım. Bu iki yaklaşımı daha dinlemeden aynı kefeye koymak doğru olmaz. Ancak, iki yaklaşım arasında, fiyat farkını makul kılacak bir ses kalitesi ve özellik farkı olması lazım.  Müzik sunucu tarafında Windows-ASIO, Mac OSX-Core Audio/DoP ve Linux destekleniyormuş. Mış’lı ve -muş’lu cümlelerimi kaynak vererek noktalıyorum: http://www.audiostream.com/content/merging-technologies-nadac

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.