• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Neden Müzik Sunucu Olarak Bilgisayar? Neden Fiyatlar Yüksek?

Soruyu biraz daha açalım. Neden müzik sunucu olarak “adanmış” ve “güçlü” bir bilgisayar? Aşağıda yanıtlarımı bulacaksınız. Gelecek yazılarda ise bilgisayar tabanlı bazı müzik sunucu tasarımlardan bahsedeceğim. Benim örnek olarak topladığım ürünlere ise buradan ulaşabilirsiniz. Gelelim benim yanıtlarıma:

  • Optimize edilmiş bir müzik sunucu bilgisayarın, standart bir Windows veya Mac platformundan daha üstün ses verdiği tecrübe ile sabit. Ses detayında önemli bir iyileşmeden bahsediyoruz. Bu üstünlük, öyle bir kaç yüz hatta bin dolarlık bir donanım “upgrade” ile elde edebileceğiniz bir fark değil. Dinlediğinizde fark vereceğiniz ve takdir edeceğiniz bir iyileşme. Bu optimizasyonları müzik için adanmış bir platform üzerinde gerçekleştirmek mantıklı olur.
  • Audiophile Optimizer gibi bir yazılım kullandığınızda, bilgisayarınızda (müzik ile ilgili olmayan servislerin kaldırılması gibi) kalıcı bazı değişiklikler yapılır. Günlük bilgisayarınızda bu tür ayarlar kullandığınız programları olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle müzik sunucu bilgisayarınızı ayrı olmalıdır.
  • Eğer 24bit/384kbps gibi PCM/DXD örnekleme hızlarına çıkmak, DSD dosyalarını çalabilmek isterseniz  yüksek güçlü bir bilgisayar ve bu formatları destekleyen DAC ikilisi gerekir. Yüksek çözünürlüklü (DSD gibi) ve çok kanallı müzik dosyaları çaldığınızda, yüksek işlemci yükü gerekir. Bu nedenle, üst model Core i5 veya Core i7 gibi işlemciler kullanmanız tavsiye edilir. Bu yüksek formatlarda, mini bilgisayarlar ile sorunlar yaşarsınız.

Peki, Neden Fiyatlar Daha Düşük Değil

  • Dünyada, benzer niteliklere sahip müzik sunucu bilgisayarlarını hazır olarak alabileceğiniz mağaza çok sınırlı. Bilgisayarın toplanmasında kullanılan kasa, güç kaynağı vb donanım ve yazılımın önemli parçalarının Türkiye’de bir toptan ithalatçısı/dağıtıcısı yok. Dolayısı ile az sayıda ve çoğu zaman sipariş bazında parçalar ithal edilmek durumunda. Ölçek ekonomisinden faydalanamıyorsunuz. İthalat masrafını çok sayıda ürüne paylaştıramıyorsunuz.
  • Ayrıca, PCIe-USB kartı, JRiver yazılımı, optimizasyon yazılımı gibi parçalar perakende olarak satılıyor ve özel bir bayi iskontosu yok. Bunları üreticilerinden ayrı ayrı almak zorundasınız.
  • Her parça elinizin altında hazır olmadığı zaman bilgisayar toplama biraz zahmetli ve zamana yayılması gereken bir uğraş haline geliyor. Perkende fiyatlar ile benzer bir toplama bilgisayar yaptığınızda yakın fiyat seviyelerine geliyorsunuz zaten. Fiyatlarda verilen emek ve satış sonrası destek için bir marj mevcut tabi.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.