• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Model-4: Network Player (Ethernet giriş, DAC’a sayısal çıkış)

Model-4 ile, bilgisayarını kendin yap (do it yourself – DIY) yaklaşımından ayrılarak, hazır kutu çözümlere yönelmek istiyorum. Bunlar, ethernet girişli, DAC bağlantısı için SPDIF/I2S/USB gibi çıkışlara sahip “Network Player” ürünleri. Aslında bu ürünler de içinde bir CPU ve işletim sistemi (çoğunlukla Linux) barındırıyor. Ancak, üreticiler amaca uygun tasarımlar ile sadece gerekli unsurları bırakmış ve sizi “player” tarafında bilgisayar ve işletim sistemiyle uğraşmaktan kurtarmışlar. Bazıları maliyet tarafında da avantajlı. Ancak, arka planda müzik sunucu olarak bilgisayar veya NAS gerekli. Göreceğiniz fiyatlar yazım zamanındaki yurt dışı fiyatlarıdır – güncelini web’den aramalısınız.

model-4002

Örnek olarak ele alacağım ürünler:

  • Logitech Squeeze Box Touch (artık üretilmiyor)
  • SOtM sMS-100 Mini Server
  • Sonore Rendu
  • Sonore Signature Series Rendu
  • Auraliti PK90-USB
  • Aurender N100 (ve kısaca: X100, S10 ve W20)
  • Auralic Aries (daha önce bahsetmiştim – onun için aşağıda yer vermedim).

Logitech Squeeze Box Touch

logitech squeezebox touch 1 logitech squeezebox touch 2

Logitech Squeeze Box Touch aslında bir iletişim ağı müzik çalıcısı. Minimalist bir tasarıma sahip bu harika ürün üretimden kalktı. İkinci el olarak bulunabilir. SPDIF portundan (coax veya fiber) DAC’a bağlanıyor. Eğer, eliniz elektroniğe yatkın ise, Squeeze Box Touch içinden I2S sinyali alarak destekleyen bir DAC’a bağlayabiliyorsunuz. Tabi DAC’ın kalitesine de bağlı olarak şaşırtıcı bir ses kalitesi elde edebilirsiniz.

Müzik dosyaları ethernet iletişim ağı üzerindeki bir NAS veya bilgisayar üzerinde çalışan Logitech Music Server (LMS) yazılımı tarafından sunuluyor.

LMS yazılımı, iletişim ağı üzerinden müzik akışı sağlayan bir sunucu yazılım. Logitech Squeezebox ailesi ürünler için tasarlanmış olsa da başka benzer ürünleri de destekliyor.  MP3, FLAC, WAV, Ogg, ve AAC dosya formatlarını destekliyor. En yüksek 24Hz/192kHz PCM dosyalarını oynatabileceğinizi hatırlatalım. DXD veya DSD desteklemiyor.

LMS yazılımı, Linux, Microsoft Windows, Apple Macintosh gibi platformlar üzerinde çalışıyor. LMS, QNAP Turbo NAS, Synology Disk Station, NETGEAR ReadyNAS, Buffalo Linkstation, Linksys NSLU2 gibi çeşitli NAS cihazları üzerinde de çalışabiliyor. Ayrıca, VortexBox kutularında da yüklü geliyor. Dolayısı ile kullanım modeli; arkada bir NAS veya bilgisayarda çalışan LMS yazılımı; ön tarafta ise DAC’a bağlı Squeezebox Touch – birbirine ethernet iletişim ağı ile bağlı.

Müzik dosyalarını, kendi ekranı ve uzaktan kumandasından kontrol etmek mümkün. Ancak, büyük bir müzik kütüphanesi ile bu biraz zahmetli olabiliyor. Bu nedenle IOS veya Android mobil uygulamalarını kullanarak müzik kontrolü çok daha konforlu.

SOtM sMS-100 Mini Server

SOtM sMS-100 Mini Server ($450), 24bit/384kHz destekleyen bir Ethernet-USB dönüştürücü. Aynı Logitech Squeeze Box Touch örneğinde olduğu gibi, müzik dosyaları ethernet iletişim ağı üzerindeki bir NAS veya bilgisayar üzerinde çalışan Logitech Music Server (LMS) gibi bir yazılım tarafından sunuluyor.

sMS-100fsms-100-back

Farklı çalışma modlarını aşağıda özetledim:

  1. SqueezeLite Output Mode: Logitech Media Server (LMS) ve uyumlu sunucular ile çalışır. FLAC, ALAC, WAV, ve AIFF formatlarını “gapless” olarak çalar.
  2. AirPlay Output Mode: Uygun bir “player”dan gönderilen AirPlay müzik akışını çalar.
  3. DLNA Output Mode: DLNA sunucu olarak, JRiver, Linn Kinsky, Linn Kazoo, BubbleUPNP ve AudioNet tarafından gönderilen müziği DAC’a iletir. MPD (Music Player Daemon) renderer olarak çalışır. FLAC, ALAC, WAV ve AIFF dosyalarını destekler. Sunucunuz destekliyorsa, USB üzerinden DSD/DoP (64 veya 128) iletebilir.
  4. MPD Output Mode – Vortexbox tabanlı müzik sunucular (Sonore, SOtM, W4S, and Vortexbox) ile kullanmak içindir. USB üzerinden PCM ve DSD (64 veya 128) çıkışı sağlanır. FLAC, ALAC, WAV, ve AIFF formatları “gapless” olarak desteklenir.
  5. HQ Player NAA – Bilgisayarda çalışan “Signalyst HQ Player” tarafından gönderiklen müziği NAA (Network Audio Adapter) olarak çalar. USB üzerinden PCM veya DSD (64 veya 128) çıkar.

450$ fiyatı ile oldukça rekabetçi bir ürün. Computeraudiophile.com’dan detaylı bir SOtM sMS-100 incelemesi.

Sonore Rendu

Sonore Rendu (1.499$, I2S ile 2.899$), Ethernet girişi ve SPDIF veya SPDIF/i2s (opsiyonel) çıkışlı olan bir müzik çalar. Müzik kaynağı olarak, bilgisayar (PC veya Mac) veya NAS üzerinde çalışan bir DLNA sunucuya ihtiyaç var. SPDIF veya I2S ile uygun bir DAC’a bağlamalısınız.  Lineer bir güç beslemesi var.

Sonore-Rendu-Billet-Face“Gapless playback” için desteklenen sunucular, J River, Audionet, Bubble UPNP, Foobar2000 (UPNP/DLNA plug-in ile). Ayrıca,  MinimServer, Logitech Media Server (LMS), Mini DLNA, Assest ve Twonky ile de kullanılabilir.

SPDIF’in 24bit/192kHz’e kadar PCM desteklediğini hatırlatayım. Sunucuya bağlı olarak SPDIF’ten, DSD/DoP sinyali de geçirilebiliyor. IOS ve Android cihazlardan kontrol edilebiliyor.

Web sitesinde sadece 120V (ABD) olarak görünüyor. SPDIF ile 1.399$, I2S’li model ise 1.499$ (yurtdışı fiyatları).

Sonore Signature Series Rendu

Yukarıda bahsettiğim Sonore Rendu’ya, jitter performansı, güç beslemesini ve bir çok alanda iyileştirmeler yapılarak Signature Series Rendu (2.899$) üretilmiş. Giriş Ethernet, SPDIF ve I2S çıkışlar standart.

Sonore-Signature-Series-Rendu-front-small

SPDIF ve LVDS I2S çıkışlarından 24bit/192kHz PCM destekliyor. Ayrıca, LVDS I2S çıkışından “native” DSD128 destekliyor. Yalnız, I2S ile bağlanacak DAC’lar konusunda bazı kısıtlamaları web sitesinden incelemelisiniz.

Computeraudiophile.com’dan Signature Series Rendu incelemesi.

Auraliti PK90-USB

Auraliti PK90-USB ($949) kutusuna arkadan bakınca tipik bir mini-ITX anakartı üzerinde kurulduğu anlaşılıyor. Anlaşıldığı üzere DAC çıkışı için ayrı bir USB kartı kullanılmış. Bu kartın üzerinde USB gücünü kesmek için bir anahtar yerleştirilmiş.

auralitiauraliti back

Auraliti PK90-USB, WAV, AIFF, FLAC, DSF ve DFF dosyalarını tüm örnekleme hızlarında çalabildiğini iddia ediyor. Uzaktan kontrol, bilgisayar üzerindeki herhangi bir web tarayıcı veya uygun bir tablet uygulaması ile yapılabiliyor. Müzik dosyaları, USB portlarına bağlı bellek veya ethernete bağlı bir NAS ile sağlanabilir.

Auraliti PK100 ($949) modeli USB portundan harici DAC’a 384kHz PCM ve DSD128 gönderebildiği gibi kendi dahili DAC’ına da sahip. PK90-USB’deki adanmış USB kartı yerine bir DAC kartı takılmış gibi görünüyor.

Auraliti PK-serisi ürünleri kendi anahtarlamalı güç besleme kaynağı (SMPS – Switching Mode Power Supply) ile geliyor. Ama, harici regüleli lineer bir güç kaynağı seçeneği de mevcut ($399).

Aurender N100

Aurender N100 önceki cihazlara göre daha üst sınıfta. Bunun sebeplerini detaylarda görebiliriz. Müzik sunucu NAS veya bilgisayar bağlantısı için Gigabit Ethernet girişi ve atanmış (dedicated) USB DAC çıkışı mevcut. 2 adet USB (Audio Class 2.0) portu ile flash bellek’ten de müzik çalabilirsiniz.

ir_attachment_864Önceki cihazlardan farklı özelliklerden biri, cihazın içinde, ön bellek olarak kullanılan 120GB SSD. Müzik kontrolü bir iPad (Aurender Condutor App) ile mümkün. Aurender Media Manager uygulaması ile PC veya Mac bilgisayarınızı bir sunucu haline getirebilirsiniz.  N100, tamamıyla lineer bir güç kaynağına sahip. Cihazın ekranından, meta-tag bilgileri, şarkı-artist isimleri, bit genişliği ve örnekleme frekansı gibi bilgileri görebilirsiniz.

Desteklenen formatlar: DSD (DSF, DFF), WAV, FLAC, AIFF, ALAC, APE ve MP4. Yalnız, DAC’ın “DSD over PCM” (DoP) sürüm 1.2 desteklemesi gerekiyor.

Diğer Aurender modellerinden de, artan özellik ve fiyat sırasıyla kısaca bahsedelim. Fiyatları görünce “yok ben PC’de kalayım…” demek serbest.

  • X100S ($2.980): ön bellek olarak 120GB SSD kullanılmış. 1TB hard disk mevcut.
  • X100L ($3.490): ön bellek olarak 120GB SSD kullanılmış. 12TB’a kadar hard disk destekliyor.
  • S10 ($6.990): Jitter performansını arttırmak için tasarıma, FPGA (Field Programmable Gate Array) ve OCXO (Oven Controlled Crystal Oscillator) dahil edilmiş. Lineer güç beslemeye sahip. Ön bellek olarak 64GB SSD mevcut. Dahili hard disk olarak 4TB. USB çıkışla ilave olarak SPDIF’de mevcut.
  • W20 ($17.200):  En üst model. Jitter performansı için harici “world clock” bağlama seçeneği var. 240GB SSD önbellek ve 2x6TB hard disk destekliyor. Pil ile güç besleme özelliği var.

Model-4 için geniş bir fiyat aralığındaki “network player” örneklerini paylaştım. Daha fazla örnek bulmak mümkün tabi. Ancak kavramsal olarak anladınız sanırım. Model-5’de harici DAC gerektirmeyen “network player” çözümlerinden bahsediyorum.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.