• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

SACD kolleksiyonumu nasıl sabit diske aktarabilirim? (2)

Bir SACD’yi sabit diske aktarmak (“rip” etmek) için önceleri, SACD sürücüye sahip bir Sony PS3’den faydalanılıyordu. Konuya 2014 Eylül tarihindeki eski bir yazımda değinmiştim. Ancak, açıkçası geçen zamanda SACD sürücü içeren ilk PS3 modellerinden bulmak mümkün olmadı. Sanırım bulabilsem bile bu eski cihazın SACD sürücüsünün arızalanma olasılığı çok yüksek olacaktı. CD’lerimi kayıpsız sayısal dosyalar halinde NAS disklerime aktarabiliyordum. Ancak, SACD disklerim için elim kolum bağlıydı. Sayı CD’ler kadar çok olmasa bile SACD’lerim arasında çok sevdiğim ve yedeklemek istediklerim vardı. Şimdi çok daha pratik bir yol mevcut. Yalnız belirli bir seviyede bilgisayar bilgisi gerekiyor.

Konuyu ComputerAudiophile (CA) forumlarında dolaşırken farkettim. 2016 Temmuz ayında başlatılan konunun başlığı “SACD Ripping using an Oppo or Pioneer? Yes, it’s true!“. Ben bu yazımı hazırlarken, bu başlık altındaki yazışma sayısı 1000 geçmişti. Kullanılan metod için gerekli her şeye sahip olduğumu farkedince bir deneme yaptım. İlk seferde başarılı oldu. Şimdi SACD’lerimi de hard diske aktarmaktayım.

Yaptığım işlemin özeti şöyle: Windows bilgisayarım ile Oppo 103D’yi aynı iletişim ağına bir “ethernet switch” ile bağladım. Oppo’ya USB bellek ile yüklenen yazılım, ve bilgisayarımdan Oppo’yu kontrol eden bir komut yardımı ile, Oppo’daki SACD’yi, bilgisayar hard diskime aktardım.

sacd-rip-sema

Söz konusu işlem için gerekli olanlar:

  1. “Mr. Wicked” kod adlı birinin oluşturduğu “sacd_extract.exe” dosyası.
  2. Mediatek MT8580 veya MT8560 yongalarını kullanan, Oppo 103, 103D, 105, 105D, Cambridge Audio Azur 752BD, Arcam CDS27, Pioneer BDP-LX58/88, Pioneer BDP-160, -170 ve -180, Ethernet bağlantılı bir SACD çalıcı.
  3.  FAT32 ile formatlanmış bir USB bellek ve bu belleğin kök klasörüne yüklenmesi gereken bazı dosyalar.
  4. Tabiki bu işlemleri yürüteceğiniz bir bilgisayar ve müzikleri depolayacağınız disk alanı gerekli. SACD çalıcı ve bilgisayarınız aynı iletişim ağı (subnet) üzerinde bulunmalı.

Benim elimde Oppo 103D mevcut. Oppo 103D ve MS Windows 10 yüklü bir bilgisayar ile nasıl SACD rip ettiğimi aşağıda maddeler halinde özetledim. Pioneer modelleri için metod aşağı yukarı aynı olmakla birlikte ufak bazı farklar var.

sacd_extract.exe, Windows’un komut satırında kullanılıyor. Ayrıca, Windows grafik kullanıcı arayüzünde (GUI) kullanılabilecek “iso2dsd.exe” yazılımı da mevcut. Yazımda farklı model SACD çalıcılar veya GUI metoduna değinmeyeceğim. Bu farklılıkları öğrenmek isterseniz, CA  forumlarında “SACD Ripping using an Oppo or Pioneer? Yes, it’s true!” başlığının altındaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.

sacd_extract.exe hakkında:

sacd-extract-helpAslında “sacd_extract.exe” Windows komut satırında kullanmak için bazı parametrelerine sahip. Windows komut satırında, “sacd_extract.exe”yi kopyaladığınız klasöre giderek ve “sacd_extract.exe -?” yazarak yardım alabilir, komut parametrelerini görebilirsiniz. Örneğin:

  • SACD’yi stereo (ve varsa çok kanal) bir tek ISO dosyası halinde rip etmek için: sacd_extract -s -c -i 192.168.0.19:2002 -P -I (“-I” .ISO dosyası elde etmek için)
  • SACD’yi her parça ayrı stereo DSF dosyası olarak rip etmek için: sacd_extract -2 -s -c -i 192.168.0.19:2002 -P (“-2” ve “-s” stereo DSF için)
  • SACD’yi her parça ayrı çok kanal DSF dosyası olarak rip etmek için: sacd_extract -m -s -c -i 192.168.0.19:2002 -P (“-m” ve “-s” çok kanal DSF için)

Bu örneklerdeki 192.168.0.19 IP adresi, benim Oppo 103D’ye ait. Bu IP adresi, Oppo’nun “Settings” menüsü altında “Network” bölümünden öğreniliyor.

Oppo 103D ile SACD’lerimi nasıl hard disk’e aktardım?

  1. https://www.dropbox.com/sh/8cunli3d3…2EwCCBhya?dl=0 bağlantısındaki “sacd_extract” klasörünün içeriğini, SACD kopyalarının alacağım disk klasörüne kopyaladım. Bu klasörde sacd_extract.exe dosyası ve sacd.cmd dosyaları mevcut. Burada yer alan  sacd_extract.exe dosyası v0.38 sürümünde olmalı. Eğer gerekirse sacd_extract.exe dosyasının v0.38 sürümü buradan da indirilebilir: https://dl.dropboxusercontent.com/u/…cd_extract.rar  bu sürüm önemli çünkü öncekinde bir bug varmış. Forumda sacd_extract.exe dosyasının bağlantısı #226 no.’lu girişte verilmiş. Ola ki verdiğim bağlantı bir süre sonra çalışmamaya başladı, o zaman forumdan takip etmek gerekebilir.
  2. Notepad uygulaması ile sacd.cmd komutunun içindeki sacd_extract.exe parametreleri istediğiniz çıktıya uygun şekilde değiştirebilirsiniz.
  3. Notepad uygulaması ile sacd.cmd komutunun içindeki Oppop 103D IP adresini düzelttim.
  4. Bir USB belleği FAT32 ile formatladım.
  5. Birinci maddede verilen bağlantıdaki “Autoscript” klasörünü ve içeriğini, USB belleğin kök klasörüne kopyaladım. Autoscript klasörü altında orjinal SACD’leri “rip etmek” için gerekli program mevcut.
  6. Oppo’da “Auto Play” özelliğini iptal ettim. Yani, SACD takınca kendiliğinden çalmaya başlamamalı.
  7. Heyecan başlıyor! Oppo 103D’yi açtım (power on). Diğer bütün USB aygıtları çıkartılmış olmalı. Beşinci maddede hazırladığım USB belleği Oppo103D’nin ön USB portuna taktım. Oppo USB’yi tanıyıp okuduktan sonra cihazın çekmecesi kendiliğinden açılıyor. Rip edilecek SACD’yi yerleştirdim ve çekmeceyi kapattım. USB belleği çıkarttım.
  8. Bilgisayarın komut satırında “sacd” komutunu verdiğimde rip işlemi başladı. Komut, mutlaka, sacd.cmd’ın bulunduğu klasörün içinden verilmeli. Sacd.cmd yerine doğrudan sacd-extract.exe ve gerekli parametreleri de girebilirdim.
  9. İşlem yaklaşık 20 dakika sürdü. Yaklaşık diyorum çünkü bazı SACD’lerdeki program daha uzun. Ayrıca, programın stereo ve çok kanal olması da süreyi etkiliyor.
  10. Sonraki SACD rip işlemi için Oppo çekmecesini açarak yeni bir SACD yerleştirdim ve tekrar sacd.cmd komutunu kullandım.
  11. Oppo’yu kapatıp açtığımda (örneğin bir sonraki gün) yedinci maddedeki USB belleği tanıtma işlemini ve sonraki maddeleri tekrarladım.

Dikkat edilmesi gereken bazı konular:

Eğer tüm albümü içeren ISO dosyası yerine her parçaya özel DSF dosyası elde etmek isterseniz. Bu işlemi stereo ve çok kanal için ayrı ayrı yapmak gerekiyor. Bir de stereo dosyaları elde edildikten sonra ilgili klasörün adı değiştirilmeli. Yoksa çok kanal dosyaları aynı isim ile stereo dosyaların üzerine yazılır.

Tavsiye edilen yaklaşım doğrudan her parça için ayrı stereo (ve varsa çok kanal) DSF dosyaları yerine, bir tek ISO dosyası oluşturmak. Daha sonra ISO dosyasından ISO2DSD gibi yazılımlar kullanarak ayrı DSF dosyaları oluşturulabilir. Bu şekilde OPPO SACD sürücüsünü biraz daha az döndürerek ömründen yememiş olursunuz.

5.0 kanallı kayıtlarda kanalların yerleri karışabiliyor. Bunu kullandığınız medya yazılımından düzeltmeniz gerekebilir. Örneğin Jriver’da “source number of channels” yerine “5.1” seçilmesi gibi…

Bu işlemler sonucunda “0” byte büyüklüğünde bir ISO dosyası elde etmeye başlarsanız, disk alanınız dolmuş demektir.

Sacd_extract komutu ile SACD oynatıcınızın her zaman güncel olan IP adresini kullanmalısınız. Ev ağınızda bu adresin değişme ihtimalini unutmayın.

Oppo 103D’de bu yazı itibarı ile mevcut en son gömülü yazılım (firmware) sürümü (10XEU-80-1031) mevcut. Yeni gelecek bir sürümde SACD rip özelliğinin çalışırlığının garantisi olmayabilir.

Burada kendi izlediğim yolu anlattım. İlgili forumda başka SACD oynatıcılar, Mac bilgisayar veya ISO2DSD gibi alternatifler ile SACD rip anlatılıyor. Konuyla ilgili sorularınız için, CA forumunda “SACD Ripping using an Oppo or Pioneer? Yes, it’s true!” konu başlığı altındaki yazıları okumanızı tavsiye ederim. “XYZ marka SACD player ile bahsedilen işlemleri yapabilir miyim?” gibi bir sorunuz olursa, önce o cihazda Mediatek MT8580 veya MT8560 yongası mevcudiyetini araştırmanızı tavsiye ederim.

Vakit bulduğum bir zaman bu işlemleri bir video olarak bu yazıya ilave etmek istiyorum. Bunu yaptığımda Blog ana sayfasının en sağındaki sütuna bir duyuru koyacağım.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.