• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

SACD kolleksiyonumu nasıl sabit diske aktarabilirim?

Konu bilgisayardan kaliteli müzik sesi elde etmek olunca, evdeki CD ve SACD’leri bilgisayar sabit diskine yazmak gündeme geliyor. CD’ler kolay. Ama ya SACD’ler?

Yanıt, bit pazarına nur yağdıracak cinsten. SACD’leri sabit diske yazılacak dosya haline getirmek için ilk nesil Sony Play Station 3 bulmak ve buna bir firmware yüklemek gerekiyor. İlk nesil ile anlatılmak istenen, ilk çıkan SACD optik sürücülü Sony PS3 modelleri. Sonraları, Sony SACD optik sürücü yerine Blu-Ray’e geçti.

Peki hangi modeller SACD destekliyor?

Aşağıda PS3sacd.com adresinden kopyaladığım bir tabloyu koyuyorum. PS3’ün arkasına bakıyorsunuz ve CECHA, CECHB, CECHC veya CECHE modellerinden biri ise tamamdır. Eğer sırf bunun için ikici el PS3 alacaksanız, SACD sürücüsünün sağlıklı çalıştığını kontrol etmenizi öneririm. Ne de olsa eski modeller bunlar.

PS3

Ayrıca, cihazın arkasına baktığınızda SACD logosunu görürsünüz zaten.

ps3b

Bu iş için kullanacağınız Sony PS3’ün gömülü yazılım (firmware) sürümü 3.55 veya daha eski olmalı. İlk adım bu gömülü yazılımın “hack”lenmiş bir sürümün yüklemek. İkinci adım ise  “SACD ripper” yazılımın yüklenmesi.

SACD diskinizdeki verileri bir dosyaya çevirmek için PS3 menüsünden oyun bölümüne geçiyorsunuz “unknown” ve sonra “SACD-ripper” seçiyorsunuz. SACD’den okunan dosyalar PS3’e takacağınız bir USB belleğe .iso uzantılı bir dosya olarak yazılıyor.

Amaç, bu .iso uzantılı DSD dosyasını bilgisayardan çalabilmek. Bunun için kullanacağınız “media center” yazılımı ve DAC cihazının özellikleri önem kazanıyor. Bilgisayarda kullandığınız “media center” yazılım DSD .iso dosyasını desteklemeli. Bu yazıyı yazdığım an itibarı ile Foobar 2000 .iso uzantılı DSD dosyalarını destekliyor. Ses kalitesi bakımından benim tercihin olan Jriver ise sadece stereo içerikli DSD .iso dosyalarını destekliyor. Bazen, örneğin 5.1 çok kanal içeren bir DSD dosyasını Jriver’dan çalmak mümkün olmuyor. Ancak, Sonore markasının “iso2dsd” (orjinal bağlantı çalışmazsa için buraya) isimli bir yazılım kullanarak, .iso dosyasındaki her bir parçayı DFF veya DSF dosyasına çevirerek Jriver’dan çalmak mümkün. Etiketleme kolaylıkları bakımından başka bir yazımda da belirttiğim üzere DSF formatını tavsiye ediyorum. Eğer sisteminiz .iso dosyasını çalıyorsa DSF veya DFF’e çevirmemek daha iyi. Çünkü çevirdiğiniz zaman parça aralarında bazen “çıt, pıt” gibi sesler duyabilirsiniz.

Tabi, kullandığınız DAC ürününün DFF veya DSF dosyalarını desteklemesi gerekiyor. Bazı DAC ürünleri, DoP (DSD over PCM) özelliği ile DSD formatını PCM’e çevirerek çalabiliyor.

Burada SACD rip işleminin detaylarına girmiyorum. Google hazretlerine sorabilirsiniz. Meraklılarına detaylar için bazı bağlantıları aşağıda veriyorum.

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.