• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Sony HAP-Z1ES ve HAP-S1 Hi-Res Music Player

 

Sony firması, yüksek çözünürlüklü sesin (Hi-Res) bayrak gemilerinden biri. Biliyorsunuzdur, SACD, DSD gibi teknolojilerde Sony’nin imzası var. Sony, Hi-Res teknolojisinin temelini oluşturmakla kalmayıp, bunu tüketici ürünlerine de hızla yansıtıyor. DSD formatını destekleyen Walkman ve Xperia telefon ve HAP (Hi-Res Audio Player) ailesi buna güzel örnekler.

Sony HAP-Z1ES High Resolution Music Player – 1TB HDD ($1999)

Sony HAP-Z1ES, $1999 yurtdışı fiyatıyla sizi “kendin yap” (DIY – do it your self) elektronik/bilgisayar işlerinden kısmen kurtarıyor. “Kısmen” çünkü, cihazı kurarken ve kullanım sırasında, Wi-Fi ağınıza bağlamak, bilgisayarınızdaki müzikleri dahili diske transfer etmek için parmaklarınızın bilgisayara değmesi gerekiyor. Mevcut CD’lerinizi de “rip” etmiyor – o işi bilgisayarda yapmanız lazım. HAP-Z1ES tam anlamıyla bir “network player” değil. Yani, DLNA ile müzik sunuculara bağlanmıyor – ama dahili diskindeki dosyaları oynatıyor.

sonyHAPZ1ESön - KopyasonyHAPZ1ESarka - Kopya

Sony HAP-Z1ES HDD Audio Player ilk çıktığında ilk dikkatimi çeken DSD dosyalarını desteklemesiydi. Network Player olarak evinizdeki ethernet veya Wi-Fi ağına bağlanarak sayısal dosyalarınızı çalabiliyorsunuz. Dahili 1TB hard diski de mevcut. Ev bilgisayarınızdaki, müzik dosyalarını cihazın dahili diskine aktarmak için “HAP Music Transfer” uygulamasını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Transfer işlemini el ile yapabildiğiniz gibi, belirli klasörler tanımlayarak, bunların içine konulan müzik dosyalarının otomatik/periyodik olarak transfer edebilmek mümkün.

Sony HAP-Z1ES içine bir “DSD Remastering Engine” dahil etmiş: DSP (digital signal processing) ve FPGA (field-programmable gate array) işlevlerine sahip. Gelen tüm sinyalleri – bit genişliği ve örnekleme frekansı ne olursa olsun – DSD128’e çeviriyor. İsterseniz bu özelliği kapatabiliyorsunuz da. Ayrıca, DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) teknolojisi ile düşük çözünürlüklü/kayıplı (lossy) dosyalar, daha doğal ses vermeleri için iyileştirilmeye çalışılmış.

Başlıca özellikler:

  • Desteklenen formatlar: DSD (DSF, DSDIFF – 2.8 ve 5.6MHz), PCM (16/24/32-bit, 44.1/48/88.2/96/176.4/192kHz), WAV, AIFF, FLAC, ALAC, ATRAC Advanced Lossless, ATRAC, MP3, AAC, ve WMA (hangi formatları dahili diske transfer edeceğinizi, bilgisayar uygulamasından seçebiliyorsunuz).
  • Dahili disk kapasitesi: 1 TB.
  • IOS ve Android cihazlar ile uzaktan kontrol mümkün.
  • DSD Remastering Engine ile tüm formatlar DSD128’e yukarı örneklenebiliyor (seçimsel bir özellik)
  • DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) teknolojisi ile düşük çözünürlüklü/kayıplı (lossy) dosyalar iyileştirilmeye çalışılmış.
  • Ethernet ve USB dışında, SPDIF veya AES/EBU sayısal girişler yok. Yani harici DAC olarak kullanamazsınız. USB giriş sadece disk, bellek bağlamak için.
  • Internet Radyo istasyonlarını programlayarak dinleyebilirsiniz (V-Tuner).
  • Dahili diske transfer ettiğiniz bir dosyanın resmi yok ise internetten (Gracenote veritabanından) kendi buluyor.

Buraya kadar yazdıklarım ürün web sitesinden öğrenilebilecek şeyler. Biraz da, ürüne pratik kullanım açısından bakalım. Bu tür paket ürünlerde haliyle bazı kısıtlamalar oluyor:

  • Bu cihaza – örneğin – 2TB’lık mevcut ve dolu bir hard diskinizi USB portundan bağlayarak kullanmayı hayal etmeyin. Mevcut diskinizin içeriğini, HAP-Z1ES dahili diski veya USB’den bağlayacağınız harici diske HAP Music Transfer yazılımı ile aktarmalısınız.
  • Dahili 1TB HDD yeterli olmayabilir. Disk kapasitesini arttırmak için USB’den de harici disk bağlayabilirsiniz. Bağlanan harici diski HAP-Z1ES kendine uygun bir klasör sistemi ile formatlıyor. Özel bir format olduğu için bu harici diski, bilgisayarınızdan okuyamıyorsunuz. Formatlama işini müzik dosyalarını transfer etmeden önce yapmak zorundasınız.
  • Dahili diski daha yüksek kapasiteli bir disk ile değiştirip özel sistem formatı atarak denenebilir. Burada sistemin desteklediği en fazla disk kapasitesini incelemek lazım. Ben, 2TB denendiğini forumlardan okudum. Ancak, bilgisayardan kaçınan biri böyle bir işe kalkışmaz herhalde. Ayrıca, cihaz garantisini de düşünmek lazım. Aslında ürün Türkiye’de satılana kadar garanti işini hepten unutmak lazım.
  • CD’leriniz WAV veya FLAC olarak rip’lenmiş olmalı. HAP-Z1ES “.iso” dosyası (şimdilik) desteklemiyor. Rip edilmiş SACD “.iso” dosyalarını da HAP-Z1ES’ye yüklemeden önce “iso2dsd” gibi bir yazılımla DSF formatına çevirmelisiniz. Forumlarda “.cue” dosyalarının da desteklenmediğini okudum.
  • Forumlarda (Computeraudiophile.com) okuduğum diğer bazı kullanıcı yorumları:
    • HAP Music transfer ile bilgisayardan HAP-Z1ES dahili diskine dosya transferinin yavaşlığı,
    • Kaynak bilgisayarda bir dosyayı sildiğinizde, HAP-Z1’de dosyanın kalması,
    • Kaynak bilgisayarda bir dosyada etiket (tag) değişikliği yaptığınızda, ilk senkronizasyondan sonra HAP-Z1’de dosyanın ikinci bir sürümünün yaratılması,
    • Eski MAC ses dosya formatlarının desteklenmemesi,
    • Parça (title) sayısı 20.000 üstüne çıktığında bazı sorunlar (albüm resimlerinin görünmemesi gibi) olabiliyor…

Sony HAP-Z1ES hakkında uzun uzun okumak isterseniz:

Bir de HAP-1ZES’in kardeşi var. Kısaca ondan da bahsedeyim.

Sony HAP-S1 High Resolution Music Player – 500GB HDD ($999)

0819aeab481a41274a8271c22ead4d9a

Sony HAP-S1, bilgisayar, DAC ve ses güçlendiricisi işlevlerini barındıran, tam bir “hepsi bir arada” ürünü. Doğrudan hoparlörlere bağlamak için tasarlanmış. Yüksek çözünürlüklü sayısa ses dosyalarını dinlemek için ekonomik bir paket.

  • Dahili ses güçlendiricisi 40W gücünde ve class-AB.
  • Müzik dosyalarını, bilgisayarınızdan  “HAP Music Transfer” yazılımı ile ethernet veya Wi-Fi aracılığı ile aktarabiliyorsunuz. Dahili hard disk alanı 500GB. USB portuna harici disk bağlayarak bu alanı arttırabiliyorsunuz. Harici diski veya bir USB belleği bilgisayarınız ve HAP-S1 arasında değişimli kullanamıyorsunuz. Çünkü, işin başında HAP-S1 tarafından özel bir klasör formatına tabi tutulması gerekiyor.
  • HAP-Z1ES’de olduğu gibi kayıplı dosya formatlarını iyileştirmek için DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) mevcut.
  • Akıllı telefon veya tabletten kontrol mümkün.
  • V-Tuner özelliği ile internet radyolarını dinleyebiliyorsunuz.

Bu iki ürün, DSD dosyalarını bilgisayar bilgisi kısıtlı olan tüketici ile tanıştırması bakımından başarılı ürünler. “Hepsi bir arada” çözümlerin genelinde olduğu gibi cazip bir fiyata sahip. Ancak, disk kapasitesi, kullanıcı arayüzü, dosya formatları, DAC performansı vb konularda pakete müdahale edemiyorsunuz: fiks menü! Yukarda bahsettiğim pratik kullanım unsurlarına dikkatinizi çekerim.  Zaten, Hi-Res müzik dinlemek için “bilgisayar + DAC” yaklaşımının başlıca sebebi de bu kısıtlamalar.

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.