• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Auralic Aries Wireless Streaming Bridge

Her ne kadar blog’un adı PC-Audiophile olsa da sayısal dosyaları odyofilleri tatmin edebilecek seviyede çalabilen her çeşit kaynağa kapımız açık. Son zamanlarda kaynak tarafı için “streamer” ve “bridge” kelimelerini içeren çeşitli ürün adları duymaya başladık. Bunlardan biri ve üzerinde çok konuşulan bir ürün de Auralic Aries Wireless Streaming Bridge.

Kısaca Auralic firmasından bahsedeyim. Auralic Ltd. 2 girişimcinin kurduğu Çin kökenli odyofil ürünleri tasarlayan ve üreten bir firma. Kurucularından Xuanqian Wang, elektronik ve ses kaydı konusunda mühendis. Yuan Wang ise sosyoloji ve yönetim bilimi okumuş.

Piyasada, ESS ES9018 Sabre32 Reference DAC yongasının kullanan çeşitli örnekler var. Hepsi aynı ses kalitesini sunmuyor. “En iyi uygulama hangi ürünler?” diye sorarsanız, sanırım exaSound DAC ve Auralic Vega DAC ürünleri öne çıkar – tabi bu kişisel görüş.

Bilgisayar bazlı müzik sunucularındaki temel sorun, genel amaçlı ve düşük maliyetli anakartlar, anahtarlamalı güç kaynağı ve biraz şişkin bir işletim sistemi kullanmaları… Çoğunlukla düşük maliyet için seçilmiş ama ses için optimize edilmemiş parçalar sözkonusu. Çözüm olarak sayısal dosyaları çalabileceğiniz “streamer” cihazları duyurulmaya başlandı. Auralic Aries Wireless Streaming Bridge buna çok iyi bir örnek.

11313 auralic arka panel

Nedir?

Auralic Aries Wireless Streaming Bridge, sayısal müzik dosyalarınız için, müzik kaynağı ile DAC cihazınız arasında bir köprüdür. “Müzik kaynağı” ile, MinmServer gibi bir UPnP yazılımına sahip NAS gibi iletişim ağı depolama aygıtları (Network Storage) veya – yine MinimServer gibi bir yazılıma sahip – bir PC, yüksek kaliteli çevrimiçi akış hizmetlerini (Online Streaming Services) anlatmak istiyorum. Hımm… demek ki ayrıca, bir DAC, bir NAS veya bilgisayar veya çevrimiçi bir akış hizmeti gerekiyor. Aries ile ilgili ilginç olan DAC’ınızı bir network streamer cihazı haline getirmesi.

Platform

aurali insideBelirttiğim gibi genel amaçlı bir PC yerine, benzer ama adanmış bir platform söz konusu.  1GHz hızında çalışan, dört çekirdekli ARM Cortex-A9 işlemcisi kullanılmış. 1GB DDR3 bellek ve 4GB dahili depolama alanı var. Platform 25,000 MIPS (saniyede milyon komut) yapabiliyor. Çeşitli ses formatları destekliyor: AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV ve WMA. AURALiC platformu, ileride DSD yukarı örnekleme, oda akustiğinin düzenlenmesi ve benzeri DSP işlevlerinin destekleneceği öngörüsü ile geliştirmiş.

Örnekleme hızları olarak, 44.1Khz-384Khz / 16-32bit PCM, DSD 2.8224MHz (DSD64) ve 5.6448MHz (DSD128) destekleniyor.

Platform yazılımı Auralic tarafından geliştirilmiş.  Airplay, DSD yukarı örnekleme, oda akustiğinin düzeltilmesi gibi DSP özelliklerinin ücretsiz ilave edileceği söyleniyor. Tahmin ediyorum Linux bazlı bir sistem.

aries_remote_psu-1920

Modeller

  • Aries LE: Normal osilatör ve dahili güç beslemeli standart model
  • Aries: Femto clock ve harici lineer güç beslemeli model (yukarıdaki resim)

Konfigürasyon olasılıkları

Auralic Aries Wireless Streaming Bridge ile nasıl konfigürasyon(lar) kurulabilir? inceleyelim:

aries connections

Sayısal Ses Çıkışları:

Ses çıkışı için öncelikle bir DAC üzerinden ses güçlendiricisine bağlamanız lazım. DAC bağlantısı için kullanılabilecek çıkışlar:

  • USB
  • TOSLINK (fiber)
  • S/PDIF (koaksiel)
  • AES(EBU (XLR)

Girişler:

  • USB (harici disk)
  • Ethernet (NAS veya müzik sunucu)
  • DC (harici linear güç adaptöründen)

 

 

 

Akış Sunucusu / Streaming Server / Feyz-i Hayyü’l Cihet

Başlıkta gördüğünüz gibi Türkçe yeterli olmadığı yerde yanına İngilizce’sini koyuyorum. Daha da anlaşılır kılmak için Osmanlıca da ilave ettim (beni ciddiye almayın). Ne de olsa Türkçe yeterli olmuyor. Şimdi… Aries’in DAC cihazına doğru köprü görevini yapabilmesi için bir müzik sunucuya ihtiyaç var. Müzik sunucu, kütüphane hizmetlerini sağlayacak ve ses dosyalarını depolayacak. Aries ise bunları kontrol yazılımı yardımı ile oynatacak ve DAC’a gönderecek. İki olasılık var:

  1. Bir NAS (Network Attached Storage) ve bununla gelen DLNA ve UPnP destekleyen bir yazılım. QNAP, Synology, Netgear, Western Digital gibi markaların ürünleri bu desteğe sahip.
  2. Adanmış bir sunucu (bilgisayar) üzerinde çalışan bir akış (streaming) yazılımı: Minimserver (ne sevimli isim!), J.River Media Center, Twonky Media Server, Asset uPnP… gibi.

Telsiz Akış / Wireless Streaming

Wireless streaming ile anlatılmak istenen şu. Evinizde telsiz (Wi-Fi) bir router var. Yukarıda anlattığım Akış Sunucusu buna ethernet kablo ile bağlı. İşte bu noktada müzik dosyalarınızı, akış sunucusundan Aries’e telsiz olarak aktarabiliyorsunuz. Burada, DXD, DSD gibi yüksek çözünürlüklü dosya akışı için 802.11n MIMO standardını ve 5GHz destekleyen bir Wi-Fi router kullanmak şartı var.

Telsiz kolaylık ama şart değil. Bütün Aries ve NAS’ı veya müzik sunucuyu bir Gigabit Ethernet Switch üzerinden de bağlayabilirsiniz.

Telsiz akış olanakları sadece ev içindeki kaynaklarla sınırlı değil. İnternet radyo adresini tanımladığınızda Aries üzerinden dinleyebilirsiniz. Qobuz gibi müzik akış servislerini de Aries üzerinden dinleyebilirsiniz. Qobuz, aylık abonelik esası ile yüksek kaliteli bir müzik akış hizmeti sunuyor. Yalnız henüz yurdumuzda geçerli değil. Başka örnekler de var tabi. İşin özeti Aries ile evinizdekinden çok daha geniş bir müzk kütüphanesine erişebilirsiniz.

Auralic Lightning DS Uygulaması

Auralic Lighning DS uygulaması ile cihazı iPad, iPhone veya Android cihazınızdan yönetebilirsiniz. Tabi parça seçimi, giriş seçimi vb temel işlevler için bir uzaktan kumanda da mevcut.

Kontrol olanakları bunlarla sınırlı değil. Linn, Kinsky, Lumin App, BubbleDS gibi OpenHome ve UPnP destekleyen kontrol yazılımları ile de kısıtlı bir destek mümkün. Kısıtlama şu; WiMP, Qobuz gibi akış hizmetleri ve Aries donanım ayarları ancak Lightnind DS uygulaması ile yapılabiliyor.

Dual Femto Clock (Aries LE modelinde yok)

Aries, düşük jitter sağlamak için sayısal çıkışları ve USB denetleyicisi için  2 ayrı Femto Clock kullanmış.

Düşük Gürültülü Harici Lineer Güç Besleme Birimi (Aries LE modelinde yok)

Aries’in güzel tasarım unsurlarından biri düşük gürültülü dahili güç devreleri. Ayrıca harici, çok düşük gürültülü lineer bir güç besleme birimi de mevcut.

Aşağıda Auralic Aries Streamer Bridge ile ilgili bazı bağlantılar paylaşıyorum. Bunlardan bir tanesi de Türkçe olarak www.stereomecmuasi.com’da yer alan bir inceleme.

Fiyat ve Satış Kanalı

Ürünü yurdumuza Extreme Audio getiriyor. Bildiğim kadarı ile fiyat 2325$ KDV dahil. Yurtdışı fiyatı ise 1.599$ (Aries LE ise 999$). Bitiyorum şu 99’lu fiyatlara!

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.