• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

The Absolute Sound (Nisan 2017) exaSound Audio incelemesi

The Absolute Sound dergisinin Nisan 2017 sayısında Vade Forrester tarafından “exaSound Audio Design PlayPoint Network Audio Player and e32 DAC – Roon without a Computer” başlıklı bir yazı yayınlandı. Tabi ne yazılmış diye hemen bir nefeste okudum. Aşağıda bir özet yaptım ama dergiyi PDF formatında satın almak isterseniz buraya tıklayınız.

Önce yazının son paragrafından bir alıntı ile başlayayım:

“ExaSound PlayPoint ve eşlik eden e32 DAC, mükemmel sesin büyük bileşenler gerektirmediğini gösteren minyatür şaheserler. DAC, küçük boyutları ile ve özellikle mükemmel bir kulaklık amplifikatörüne sahip olduğundan, bilgisayarla eşleştirmek için iyi bir seçenek. Gittikçe yaygınlaşan Roon  yazılımını kullandığı için PlayPoint, bir PC veya dizüstü bilgisayar üzerinde Roon’un çalıştırılmasına mükemmel bir alternatif. Roon’un cazip arayüz avantajından, kontrol uygulaması olarak bir tablet veya başka bir PC veya dizüstü bilgisayar ile yararlanabilirsiniz ve Roon’un kurulması da oldukça kolay. Tabii ki, dünyadaki en iyi kullanıcı arayüzü, ilgili cihazın sesi kötü ise hiç bir işe yaramaz. Neyse ki, exaSound kutularından fantastik bir ses geliyor – ve makul bir perakende fiyat ile. Kesinlikle tavsiye edilir.”

Böyle bir yorumu okuyunca ilk olarak “neye göre” sorusunu sorabilirsiniz. Karşılaştırma için SOtM sMS-1000SQ network music player, ona özel sPS-1000 güç besleme ve PS Audio DirectStream DAC kullanılmış. Bu kurgunun yurtdışı fiyatı yaklaşık $10.000. Kullanılan PS Audio DAC, DSD128’e kadar çalabiliyor ve kulaklık güçlendiricisi yok. exaSound e32 DAC ve PlayPoint paketinin yurtdışı fiyatı ise $5.498. exaSound e32 DSD256’ya kadar çıkabiliyor ve oldukça iyi bir kulaklık güçlendiricisine sahip. Yazıda belirtilmemiş ama PlayPoint ile e38 DAC’ı kullanarak çok kanal Hi-Res ses kurgusunun olabilirliğini de ben ekleyeyim.

Dinleme oturumunda kullanılan müzikleden biri, Jordi Savall “Folia Rodrigo Martinez” (Alia Vox AFA 9805, La Folia 1490-1701 CD’sinden AIFF formatında). exaSound ikilisinde detay, özellikle üst frekansların genişliği ve detayı, sivrilik hissi yaratmaması vurgulanmış.  Alt basların detayına da vurgu yapılmış. Sadece orta baslarda ufak bir kesinti olduğu söyleniyor. Orta frekanslarda, enstrümanların etrafında geniş bir alan hissi ve doğru tonal bir örgü olduğu vurgulanmış.

Diğer bir dinleme müziği ise “Miserere” (The Tallis Scholars’ Allegri’s Miserere & Palestrina’s Missa Papae Marcelli – Gimell.com, 96/24 FLAC). Burada da geniş bir sahne, solo tenor ve koronun detayı vurgulanıyor.

Yorumcu, Shelby Lynne’in Just a Little Lovin’ albümünde (Acoustic Sounds, DSD64/DSF) exaSound ikilisinin odayı bas ile salladığını ve daha önce hiç farketmediği vokal tonlamalara dikkat çekiyor.

Alex de Grassi’nin “Shortening Bread” (Blue Coast Records DSD64/DSF) parçasında yaylı çalgıların ve gitarın detayından, harmonik yapının ve geçişlerin (transient) gerçekçiliğinden bahsediliyor.

Son dinleme parçası olarak  Bjørn Kåre Odde’den “Snilla Patea,” (2L.com, 352.8/24 DXD) kullanılmış. Burada da gerçekçi bir detaydan bahsediliyor. “Diğer bazı DXD kayıtları gibi steril değil” deniyor. Yorumcu bu kayıt için “duyduğum en gerçekçi vokal kayıtlardan biri”diyor.

Peki $10.000 tutarındaki sistem ile $5.498 exaSound ikilisinin karşılaştırması nasıl sonuçlanıyor? Yorumcu, seslerin birbirine çok yakın olduğunu, SOtM PS Audio ikilisinin, derin ve orta baslar arasında daha iyi bir devamlılık sunduğunu, exaSound ikilisinin ise daha geniş ve düz (smooth) üst frekans sumunundan ve bunun detaya katkısından bahsediyor. exaSound ikilisinin ne kadar az yer kapladığı da ayrıca vurgulanmış.

Tekrar olacak ama, yazının tamamı için The Absolute Sound Nisan 2017 sayısını PDF formatında satın almak isterseniz buraya tıklayınız.

 

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.