• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Windows 10’a Yükseltme

Evdeki Windows 7 yüklü bilgisayarları Windows 10’a yükselttim. Biraz yorucu oldu. Herkes aynı zorlukları yaşar mı bilemiyorum ama deneyimimi paylaşmak istiyorum. Neden OSX veya Linux değil konularına burada girmeyeceğim. Şimdilik seçtiğim yol bu. Aşağıda kısaca W7 ve W10 diyorum ona göre 🙂

Microsoft, W7 ve W8 lisansına sahip kullanıcılara ücretsiz W10 yükseltme öneriyor. Bu öneri, w10 çıkışından bir yıl sonraya kadar geçerli. Hayat bana, “ücretsiz”, “limitsiz”, “bedava” gibi sıfatların yer aldığı yerlerde 5N1K sorularını (ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl, kim) sormayı öğretti. Örneğin internet servis sağlayıcılar “limitsiz” internet paketi satarlar. Ama “adil kullanım kotası” denen bir şey var. Demek ki limitsiz değil. Limitsiz olan, insanları ördek yerine koyup, kelime ve algı oyunları ile paralarını alma yolları. Burada da anladığım – açıkça yazılı görmedim – “ücretsiz güncelleme” adı geçse de bir süre sonra “pamuk eller cebe” durumları olacak gibi. Microsoft’un W7 ve W8 kullanıcı tabanından para kazanmak isteyeceğini düşünüyorum.  Zaten işletim sistemi olsun, navigasyon yazılımı olsun hep öyle değil midir? ufak güncellemeleri ücretsiz alırsın sevinirsin. Sonra bir “major update” dayarlar: pamuk eller cebe 🙂 Bunun illa yazılımda olması gerekmiyor. Donanımsal bir yükseltme de mecburiyet doğurabilir. Zaten yazının sonuda oraya bağlanıyor.

W7 veya W8 hangi “edition” ise ona W10’da karşılık gelen “edition”a yükseltme yapabiliyorsunuz. Aşağıda verdiğim kaynak başlantılarından ikincisinde bu karşılıkları bulabilirsiniz.

Bu işlere başlamadan önce (ve sonrasında da) mutlaka bir yerde işletim sisteminin ve özel verilerinizin yedeğini alın.

Neyse, W10’a hazır hale gelmek için W7’deki tüm önemli güncellemeleri yükledim. Bu zaman alıyor, çeşitli kereler bilgisayarı tekrar başlatıyorsunuz filan… Sonra sağ alt köşede bir Windows imgesi belirdi. O imgeye tıklayarak Win10 yükseltme için rezervasyon yaptım. Bir süre sonra sistemin hazır olduğuna dair bir mesaj aldım ve Win10 yükseltmeye devam ettim. Bundan sonra sistem 3GB’a yakın W10 dosyalarını indiriyor. İndirme işleminden sonra sistem yükseltmeye hazırlanıyor. Bu paragrafta anlattığım işlemler “limitsiz ama adil kullanım kotasına takılmış” internet bağlantım ile saatler sürdü.

Farklı bilgisayarlarda yükseltme yaptım. Birinde Windows 10’a yükseltme sorunsuz sonuçlanırken birinde “Windows Update” saatler boyu takılı kaldı. Bu durumda yapılacak şey, en başından işi “Windows Update”e bırakmadan  “Microsoft Media Creation Tool” ile W10 yüklemek. Aslında işlev aynı – sadece manuel. Media Creation Tool’u indirdikten sonra çalıştırınca o da W10 dosyalarını indirmeye başlıyor. Sonrasında temiz bir W10 kurulumu yapabiliyorsunuz.

Neyse tüm bu aşamalardan sonra W10 kuruldu. Programlar ve sürücüler tarafında çok sorun yaşamadım. JRiver MC21’i tekrar kurmam gerekti. Bir de belge, resim, video vb kütüphaneler için standart dosya yerlerini kullanmadığım için tanımlamalar yapmam gerekti o kadar. Ama kritik programlar kullanıyorsanız önceden mutlaka W1o uyumluluğunu kontrol etmelisiniz.

Aklımdaki soru: “Elimde bir W7 lisansı mevcut; W10’a geçince o lisansı mı kullanıyorum?” Cevap: Hayır. Peki ama W10 arızalanırsa hangi lisansı kullanacağım? Tekrar W7 yükleyip, bir sürü güncellemeyi yükleyip aynı süreçten geçmek istemem doğrusu. Kaynaklardan anladığım kadarı ile W10’a güncelleme işlemi ve aktivasyondan sonra Microsoft genel bir (herkeste aynı) anahtar sağlıyor. Bu anahtarı, CMD promptundan Windows’u etkinleştirmeye zorlayan komutu girerek öğrenebilirsiniz: “slmgr.vbs /ato“. Bu komut w10’u Microsoft sunuculardan aktive etmeye zorluyor. Aktivasyon başarılı olunca etkinleştirmenin başarılı olduğunu bildiren bir pencere açılıyor ve o pencerede genel lisans anahtarı görünüyor. Eğer perakende olarak W10 satın alarak yükleseydiniz o zaman “özel” bir ürün anahtarınız olacaktı.

Anladığım kadarı ile bu anahtarın pek de önemi yok. Önemli olan, sisteminize ait bir parmak izi bilgisi, Microsoft sunucularına gönderiliyor. İleride aynı sisteme tekrar w10 kurmak isterseniz bu parmak izinden faydalanılıyor. Bilgisayarınızda bellek, disk vb değişiklikler yapmanız durumu etkilemiyor. Ama bilgisayarı değiştirirseniz (CPU veya ana kart değişikliği de bu kapsamda) eski lisansı kullanamıyorsunuz. Yeni W10 lisansı almanız lazım. Böyle bir durumda (örneğin eskisi yerine yeni bir bilgisayar topladığınızda) Microsoft Destek Merkezini arayıp durumu izah ederek etkinleştirme yapılabilir belki. Perakende lisansa sahipseniz, onu başka makinaya da yükleyebilirsiniz. Ancaki aynı anda sadece bir bilgisayar etkin olmalı.

W10 trenine bindikten sonra, “bilgisayarın hayatı boyunca” güncellemeleri almaya hak kazanıyorsunuz – bilgisayarın hayatı ne kadar olabilir ki? 3yıl? 4 yıl? Neyse… Güncellemeler (ev kullanıcıları için) mecburi hale geliyor. Yok XP’de kaldım, Yok W8’e yükselttim vb konular ortadan kalkıyor. “Windows kullanıcısı mısın? yoksa değil misin?” kavramı önem kazanıyor.

Okumak isterseniz kaynaklar:

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.