• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Audirvana Plus for Windows

Uzun süredir medya oynatıcı olarak Windows platformu (W10 ve WS2012 + AO) üzerinde JRiver (halen v.24) kullanıyorum. Audirvana ile ilgili bazı övgüler duymuştum. Ancak Mac OSX işletim sistemine özgü olması beni uzak tutuyordu. 2018 yaz aylarında Audirvana Plus for Windows beta sürümü olarak çıktı. Geçen gün “Audirvana Plus for Windows 1.3.6 (1062) yazılımının 15 günlük deneme sürümünü yükledim. Bu yazıda, Audirvana Plus for Windows ile ilgili ilk izlenimlerimi paylaşırken, bazı açılardan JRiver Media Center 24 ile de karşılaştırdım. Her iki ürün de DSP ayarları ile ses müdahale etmediğiniz sürece “bit perfect” çalışıyor.

Bu yazı, ekranlar üzerinde ürünü detaylarıyla tanıttığım bir yazı değil. Amacım daha çok ilk deneyimimi paylaşmak.

Windows 10 kurulumu aşamasında bir zorlukla karşılaşmadım. Müzik kütüphanesi olarak otomatik olarak taranacak disk alanlarının belirtilmesi, sesin gönderileceği ses sürücüsünün seçilmesi diğer bazı temel ayarlardan sonra ilk sesi duydum.

İlk bakışta hoşuma gidenler

  • Windows 10 üzerinde yaptığım denemelerde ses kalitesinin Jriver 24’den ufak bir farkla daha iyi olduğunu gördüm; daha açık, hoş ve detaylı bir ses söz konusu. Zaten okuduğum forumlarda bu düşüncenin çoğunlukla kabul edildiğini gördüm.
  • Geniş bir format desteği var. Hi-Res stereo PCM ve DSD dosyalarını oynatabiliyorum.
  • Bütünleşik TIDAL, Qobuz ve HiresAudio özelliği ile Hi-Res akış destekleniyor. Benim TIDAL üyeliğim var. Bildiğim kadarı Qobuz bizim coğrafyada geçerli değil. HiresAudio sitesini ise denemedim. Buradaki güzellik, sesi doğrudan ASIO (veya WASAPI) sürücüler üzerinden DAC’a yönlendirebilmek. Tatmin edici bir TIDAL deneyimi olduğunu gördüm. ASIO (veya WASAPI) sürücü, TIDAL’i Airdrop ile telefondan bir cihaza göndermek yerine daha iyi bir yaklaşım. İsterseniz TIDAL’den gelen sinyali yukarı örnekleme olanağı da var.
  • Eğer meraklısıysanız, MQA destekliyor. DAC’ınızın MQA desteği olmaması durumunda MQA dosyalarını kendisi dekodluyarak DAC’a gönderiyor; eğer DAC MQA desteğine sahipse bu işi DAC’a havale ediyor.
  • Native DSD destekleniyor. Elimdeki stereo DSD64, DSD128 ve DSD256 dosyalarını sorunsuz dinleyebildim.
  • Arama için albüm adı, parça adı gibi metin girerek aramanın yanında, dosya tipi, kanal sayısı, tür vb. filtreler yardımı ile arama mümkün.
  • Kütüphanedeki PCM dosyalarını oynatırken veya TIDAL parçalarını oynatırken DAC’ın izin verdiği en yüksek PCM ve DSD örnekleme frekanslarına çıkmak mümkün.
  • A+ adı ile IOS uygulaması mevcut (69,99₺ – yoksa fiyatını hoşuma gitmeyenler listesine mi koysam?)
  • Computer Audiophile, şimdiki adıyla Computer Style sitesindeki forumda ve Audirvana sitesindeki forumda, üretici ve kullanıcılar interaktif bir iletişim içinde ve ürünün ilk çıkışından bu yana bir çok bug’ın giderildiğine, yeni özellikler eklendiğine tanık oldum. Ürünün daha da iyiye gideceğine inanıyorum.
  • PCM ve DSD dosyalarını bir UPnP/DLNA sunucuya (örneğin, kullanmakta olduğum Sony STR-DN1080 AV güçlendiriciye veya exaSound PlayPoint’e) Ethernet ağ üzeriden göndermek çok kolay oldu.
  • VST3 plug-in desteği mevcut. Açıkçası benim sayısal sinyal işleme (DSP) ile işim olmaz ama meraklısı için bu seçeneğin bulunması iyi.

İlk bakışta hoşuma gitmeyenler

Öncelikle, yukarıda da belirttiğim gibi Audirvana Plus for Windows yazılımının halen geliştirilmekte olduğunu, zamanla yeni güncellemeler geleceğini belirteyim. Dolayısı ile 1.3.6 (1062) sürümünü deneyerek yaptığım aşağıdaki saptamalar, ilerideki sürümlerde geçersiz olabilir.

  • Müzik dosyalarını çalarken PCM’den DSD’ye geçerken ve DSD’den PCM’e geçerken hoparlörlere statik bir “PLOP” sesi gidiyor. Ses seviyesi açık ise güçlendiriciyi korumaya geçirebilecek bir gürültüden bahsediyorum. Bunun düzeltilmesi lazım. Parça geçişlerinde ses şiddetini mutlaka azaltmam gerekiyor.
  • Kullanıcı arayüzü, kütüphaneyi düzenleme, görüntüleme, filtreleme, arama, sistem ayarları gibi konular Jriver’dan sonra oldukça basit geldi. Eğer müzik kütüphaneniz onbinler, yüzbinler mertebelerinde müzik dosyası içeriyorsa, kütüphane yönetimi önem kazanmaya başlıyor. Örneğin metin arama yaparak bir albümü bulabilirsiniz ama görsel olarak albüm kapağı ile aramak için yeterli ekran alanı, zoom-in-out olanağı yok. Tabi, arayüz basitliği bir avantaj olarak gören kullanıcılar da olabilir. Bir yandan da JRiver ile aynı seviye gelmesini beklememek lazım. Bu hem tasarımsal bir bakış açısından, hem de, Mac OSX’den Windows’a yeni uyarlanmış bir üründen bahsediyoruz. Aslında üretici, uyarlamadan çok yeniden yazmaktan bahsediyor ama neyse…
  • PCM’den DSD’ye yukarı örnekleme (upsampling) mümkün ancak CPU gücü gerektiren bir işlem. Bir parçayı yukarı örnekleyerek çalmak istediğinizde kodlanıp belleğe yüklenmesi uzun sürebiliyor. DSD’den daha yüksek bir DSD çözünürlüğüne (örneğin DSD64’den DSD256’ya) yükseltme ise çalışmadı. Bazı durumlarda Audirvana kendini kapattı.
  • JRiver’da müzik dinlerken, albüm görsellerine, albüm kitapçığına göz atmaya alışmışım. Audirvana’da böyle birşey yok.
  • Windows Server 2012 üzerinde kuramadım. WS2016 ise denemedim. WS2012 veya WS2016 ve Audiophile Optimizer ile kullanmak iyi olurdu. Forumlarda WS2016 desktop sürümünde kurulabilediğini okumuştum.
  • Açıkçası çok kanaldan dinleme için uygun bir yazılım değil – kısıtlamalar var. Biliyorum birçok kullanıcının çok kanal ile ilgilisi pek yok. Ama benim için önemli. Bunları takip eden bölümde özetledim.
  • Açıkçası yazılımı biraz fazla kurcalamış olabilirim, ama yine de arada bir (örneğin yukarı örnekleme denemeleri sırasında) donup kalması ya da kendini aniden kapatması gibi durumlar pek hoşuma gitmedi.

Yukarı örnekleme ve çok kanal denemeleri

Audirvana yüklü Windows 10 sunucuyu HDMI (Wasapi sürücü ile), UPnP Network ve USB (Asio sürücü) üzerinden çeşitli uç cihazlara bağladım. Lafı çok uzatmadan bazı denemelerimi tablolar ile aktarmaya çalışayım. Burada ulaşabildiğim en uç noktaları yazdım. Bu uç noktalar Audirvana, bağlantı şekli veya uç cihaz nedeni ile sınırlanıyor olabilir.

Çok Kanal Desteği
Sunucu olarak Audirvana Plus içinden kütüphane veya TIDAL dosyalarının yukarı örneklenmesi

Jriver’ın Audirvana Plus for Windows’a göre bazı güçlü yönleri

  • Grafiksel kullanıcı arayüzü başarılı. Görüntüleme (view) konusunda kullanıcıya çok çeşitli alternatifler sunuyor.
  • Çok kanal desteği (benim için önemli – o kadar çok multi-channel SACD, DVD-A ve BluRay kaydı mevcutken bunları yok saymak, keyfine varmamak olur mu?)
  • Müzik kütüphanesi oluşturmada, müzikleri gruplamada, aramada gelişmiş seçenekler sunuyor.
  • Gelişmiş etiketleme (tag) özellikleri var
  • CD rip yapılabiliyor.
  • Dosya formatları arasında çevirim mümkün.
  • Video için de iyi bir çözüm
  • Meraklısı için geniş DSP olanakları var (Room Correction, Bass Management, VST plug-in support, ReplayGain,…)
  • Bütünleşik TIDAL desteği yok ama, YouTube ve diğer bazı akış hizmetlerine erişim mümkün
  • Teknik olarak ileri seviyedeki kullanıcılar için “Expression Language” ile kullanıcı deneyimine katkı sağlanabiliyor.

Sonuç ve Özet

Benim kişisel izlenimim, kullanıcı arayüzü ve kullanım özellikleri bakımından JRiver çok daha üstün bir ürün. Ancak, konuya mutlak ses kalitesi olarak baktığımda, Audirvana Plus for Windows bana daha çekici geldi. Ses kalitesi ile anlatmak istediğim, orijinal kaydın biraz daha detaylı olarak sunulması. TIDAL, Qobuz ve HiresAudio gibi bütünleşik akış hizmetleri de Audirvana’nın güzel özellikleri. Deneme süresi boyunca gündelik müzik dinlemelerimi Audirvana Plus for Windows ile yapmaya başladım. Peki JRiver’ı terk edecek miyim? Hayır, çünkü JRiver’ın sağladığı bazı özelliklerden kolay vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Ama ses kalitesi de benim için önemli. Audirvana’yı satın almaya henüz kesin karar vermedim. Belki ürünün biraz daha geliştirilmesini beklerim. Ama ürünü alsam bile, sanırım bir süre iki ürünü paralel olarak kullanırdım. Her ikisi de sürekli güncellemeler görüyor ve şimdiki düşüncem zaman içindeki gelişmeleri takip etmek. Aklımın bir köşesinde Jplay ve HQplayer deneme fikri de duruyor.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.