• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

VortexBox yazılımı ve donanımları

 

32726_logoVortexBox, bilgisayarınızı, kullanımı kolay bir müzik sunucusuna çeviren, ücretsiz bir açık kaynak yazılımıdır. Burada başka bir iş için kullanmayacağınız, sadece müzik sunucu olarak tahsis edeceğiniz bir bilgisayardan bahsediyoruz. VortexBox, bilgisayarınıza müzik sunucu, jukebox, NAS gibi çeşitli işlevler kazandırıyor:

  • CD’leri otomatik olarak FLAC formatına çevirebilirsiniz,
  • Müzik dosyalarınızın etiketleri (ID3 tag) otomatik olarak çevrim içi bir veri tabanından güncellenebilir,
  • Albüm görselini (cover art) indirebilirsiniz,
  • Logitech Squeezebox, Sonos, Linn gibi çeşitli medya oynatıcılara müzik dosyalarınızı sunabilirsiniz,
  • Windows veya Mac OSX işletim sistemine sahip bilgisayarınıza müzik akışı (streaming) yapabilirsimiz,
  • SMB sistemine uygun dosya paylaşımı desteklenir,
  • Her “CD rip” işleminden sonra otomatik Squeexebox Sunucu indekslemesi yapılır,
  • Linux sistemler için NFS desteklenir,
  • DLNA destekleyen sistemlerden müzik çalınabilir,
  • Video, ses ve resim akışı için PLEX mediaserver desteklenir,
  • Sonos, XBOX, Windows, OSX, AppleTV, Linux gibi sistemler için sunucu görevi üstlenebilir.

VortexBox, yazılım olarak ücretsiz olmakla birlikte, yüklü olduğu çeşitli donanımlar ücreti mukabilinde kullanıma hazır olarak satın alınabiliyor. Bu bağlantıdan, hem VotexBox sitesinden bir donanım örneğine, hem de çeşitli ülkelerdeki bayilerin sattığı VotexBox donanımlarına erişebilirsiniz. Hatta, Amazon.com’da bile hazır donanım örnekleri görebilirsiniz.

dsc02182 lux6 vbappliance

Bunlar arasından özellikle http://www.vortexbox.co.uk/ adresini incelemekte fayda var. Göreceğiz üzere çok çeşitli donanım alternatifleri sunulmuş. Hatta çeşitli DAC ürünleri ile paket konfigürasyonlar oluşturulmuş. Çeşitli disk kapasiteleri ve sessiz çalışma için SSD tabanlı sistemler mevcut.

Ben kendi açımdan ürünü incelediğimde ilk olarak yüksek çözünürlük desteğine bakıyorum. VortexBox, uygun bir USB DAC ile kullanıldığında, DSD64 ve DSD128 dosyalarını destekliyor. Anladığım kadarı ile DoP (DSD over PCM) ile. Yani öz/doğal/native DSD değil bu. Ayrıca, exaSound gibi kendi ASIO sürücülerine sahip bir DAC ile kullanamazsınız çünkü bu sürücüler belirli işletim sistemleri için yazılmış.

VortexBox tabanlı bir sisteme doğrudan klavye ve ekran bağlanmak zorunda değilsiniz. Sistem “headless” olarak da çalışıyor. Yani, eğer bir bilgisayara VortexBox yüklüyorsanız tabi ki ekran ve klavyeye ihtiyaç olarak. Ancak, kurulumdan sonra – veya hazır bir sistem aldıysanız – başka bir bilgisayardan web tabanlı grafik arayüzü üzerinden cihazı kullanmak mümkün. CryptoTerm veya PuTTY gibi bir SSH istemci (client) yazılımı ile bir Windows bilgisayarından VortexBox komut satırına erişebilirsiniz.

VortexBox, eski bir bilgisayarı, müzik sunucuya veya NAS’a çevirmek için ekonomik bir çözüm. Ancak, sıfırdan yeni bir sistem kuracaksam, işletim sistemini, medya yazılımını ve donanımını kendim seçebileceğim bir yolu tercih ediyorum.

Bazı VortexBox bağlantıları:

Daha önceki yazılarımda çeşitli bilgisayardan müzik dinleme modellerinden bahsetmiştim. Buradan yazıların fihristine erişebilirsiniz.

 

 

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.