• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

exaSound PlayPoint DM

Odyofilleri tatmin edebilecek bir bilgisayar tabanlı müzik sistemi oluşturmak oldukça karışık ve zahmetli olabilir. Son zamanlarda, bu işi biraz basit tutmak isteyenler için, internetten veya yerel ağa bağlı olarak müzik dosyalarını oynatma (renderer) ve sayısal analog çevirimini (DAC) bütünleştiren, “Network Player, Network Streamer” veya benzer adlarla çeşitli ürünler görmeye başladık. Nisan ayı itibarı ile exaSound da “PlayPoint DM – Dual-Mono D/A Converter and Network Audio Server” ürününü duyuruldu. Bu ürünün en önemli iki özelliği, bilgisayardan müzik dinleme işini kolaylaştırması ve en yüksek çözünürlüklü Hi-Res formatlarını destekleyen, uzun yıllar kullanabileceğiniz bir ürün olması.

exaSound web sitesinde, ürün liste fiyatının $14.000 olacağı belirtilmiş. Bu rakam, işlevsel olarak aynı görünen PlayPoint + e32 DAC ürün ikilisinin fiyatlarının toplamının çok üstünde. Rakamı haklı kılar mı bilemiyorum, ancak PlayPoint DM üç işlevi bir araya getirirken, önceki ürünleri bir kutu içinde toplamanın ötesinde  önemli tasarım iyileştirmelerine sahip. Nedir bu işlevler ve tasarım özellikleri?

Nedir?

Öncelikle PlayPoint DM’in ne olduğuna bakalım. PlayPoint DM ürün adlandırmasında, DM (Dual Mono) çift-mono anlamına geliyor. Hem DAC bölümünün hem de kulaklık güçlendiricisinin sağ ve sol kanalları, tamamen ayrı çift-mono tasarımdan oluşuyor. PlayPoint DM, başlıca 3 işlevi barındırıyor:

Referans sınıfı 32-bit DAC: ESS ES9028PRO yongasına dayalı monolitik DAC tasarımın sağ ve sol kanalları birdirinden bağımsız. Her kanal için ayrı ES9028PO kullanılmış. Desteklenen formatlar, 32 bit/384kHz PCM, 384kHz DXD, ve 12.28MHz DSD (Quad DSD/DSD256). Ön panelin sağ bölümünü incelediğinizde, SPDIF, Optik ve LAN girişlerini seçmek için düğmeleri ve döner ses şiddeti düğmesini görürsünüz. Bu yüksek çözünürlüklü sayısal ses kontrolu çözünürlük kaybına sebep olmuyor.

Dengeli (balanced) çift-mono kulaklık güçlendiricisi: Cihazın ön panelinin sol bölümüne baktığınızda, dengeli (balanced) çift-mono, yüksek güçlü kulaklık güçlendiricisinin XLR ve 1/4″ çıkışlarını görüyorsunuz. Sağ ve sol kanallar birbirinden izole edilmiş ayrı devrelerden sürülüyor.

Roon Core yazılımı yüklü bir müzik sunucusu: Ön panelin orta bölümündeki dokunma duyarlı ekran, müzik sunucu bölümü ayar ve kontrolu için. Müzik sunucu ile çok sayıda kullanım modeli mümkün. Müzik dosyalarınızı arka panel USB portlarına bağlı bir depolama biriminden veya LAN üzerindeki bir NAS biriminden alabilirsiniz. Müzik dosyalarını ister bir ROON oynatıcısı, ister bir UPnP oynatıcısı veya HQplayer NAA olarak dinleyebilirsiniz.

Özellikler

Çift-Mono Dengeli (Balanced) Tasarım

Çift mono tamamen dengeli bir tasarımda sol ve sağ kanalların analog aşamaları tamamen bağımsızdır ve her birinin kendi güç kaynağı vardır. Bu sadece stereo ayırmayı en üst düzeye çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda bir kanaldaki yüksek voltaj taleplerinin diğer kanalı etkilemeyeceği anlamına gelir. Dengeli tasarım sayesinde, ortak mod gürültüsü ortadan kaldırılır. Bu, özellikle güçlendirici veya kulaklıklar için dengeli bir bağlantı kullanıldığında çok sessiz bir arka plan anlamına gelir.

Somut deneyimim, analog çıkışları süren DAC kanal sayısı arttıkça sesin daha dolgun ve iyi sahneli olduğu yönünde. Örneğin, bir 9018 DAC yongasının 8 çıkışının herbirinin ayrı analog çıkışa yönlendirildiği e28 8-kanal DAC ile, 4 çıkışın sol ve diğer 4 çıkışın sağ analog kanal için paralel bağlandığı e22 stereo DAC modelleri arasında bu farkı duymak mümkün. PlayPoint DM’de iş daha da ileri götürülerek sağ ve sol kanal için tamamen ayrı ES9028PRO’lar kullanılmış. Karşılaştırma şansım olmadı ama e32 ve e38 arasında da aynı durumun olduğunu tahmin ediyorum. Tabi burada e28 ve e38 modellerinin 8-kanalı DSD DAC olduklarını ve çok kanallı kayıtlarla harikalar yaratarak dolgunluk departmanında eksikliği telafi ettiğini belirtmek isterim. Sahne bakımından ise zaten bir boyut daha (stereo vs multi-channel) ilave edilmiş oluyor.

Referans Kalitesinde Sayısal-Analog Çevirim

  • Stüdyo sınıfı 32-bit Hyperstream teknolojisinden yararlanan referans sınıfı Sayısal-Analog dönüştürücü: ESS ES9028PRO monolitik DAC
  • Dört bağımsız diferansiyel I/V aşaması (DAC çipi başına iki adet), düşük gürültü ve düşük bozulma için.
  • Dengeli (balanced) kullaklıkları sürebilecek çift mono, hem XLR hem de 1/4″ konektörlere sahip kulaklık güçlendiricisi
  • 1/4″ konnektörlü tek uçlu kulaklık amplifikatörü
  • FemtoMaster ™: 82-femtosaniye ana saat ve üç yardımcı akış kontrol saati. Bu, zamanlama doğruluğu, stereo görüntüleme (sahne), geçişlerin tasviri ve bas uzantısı için elzem bir özellik.

FemtoMaster™ saati

Zamanla, sayısal seste çok önemli. Oynatma sırasında, sayısal dosyadaki bitler çok hassas aralıklarla işlenmelidir. Zamanlamadaki hatalar, jitter olarak bilinen bozulma biçimine yol açar. PlayPoint DM, exaSound’un FemtoMaster™ çok-saatli mimarisi, 82 femtosaniye ana saat ve üç yardımcı akış kontrol saati içerir. Bu gelişmiş tasarım titreşimi en aza indirir. Sonik faydalar arasında daha hassas stereo sahne, geçişlerin daha doğal bir şekilde tasvir edilmesi ve geliştirilmiş bas yanıtı yer alır.

Dört yollu Galvanik İzolasyon and Bağımsız Güç Kaynakları

  • PlayPoint DM’nin içinde, hem sayısal bölüm analog bölümden galvanik olarak yalıtılmıştır hem de sol ve sağ kanallar birbirinden galvanik olarak yalıtılmıştır. Böylece dış ve iç kaynaklı gürültü en aza indirilmiş, stereo ayırımı arttırılmış.
  • Tüm girişler (SPDIF, TosLink, Ethernet), hem sinyal yolunda hem de zemin düzleminde gürültüyü engelleyen galvanik izolasyona sahip.
  • Dengeli kulaklık güçlendiricisinin sağ ve sol kanalları galvanik olarak izole edilmiş. Bu, harici ve dahili gürültüde önemli bir düşüş ve stereo ayırmada önemli bir iyileşmeye sağlıyor.
  • Güçlendiricileri kontrol etmek için kullanılan 12V tetikleyici çıkışları galvanik olarak izole edilmiş.
  • Sol ve sağ kanallar ve sayısal devreleri beslemek üzere 3 ayrı güç besleme devresi mevcut ve bunların toprak hatları ayrı tutulmuş.
  • DAC çıkışları için gürültüsü 2µV RMS’den düşük 2 adet referans voltaj kaynağı kullanılmış
  • Seçenek olarak, sağ, sol ve sayısal devrelerin ayrı ayrı dışarıdan beslenebilmesi için hazırlık yapılmış – yıl sonunda uygulanacak.

PlayPoint DM seçenek olarak Teddy Pardo PSU ile birlikte alınabiliyor. exaSound yıl sonuna doğru kendi 3 çıkışlı PSU birimini üretmiş olacak.

Ses Şiddeti Denetimi

  • Çözünürlük kaybına sebep olmayan 4 yollu sayısal ses kontrolu kullanılmış. (-80db ile 0db arasında 0.5dB basamaklar)
  • Master ses ayarı, kanallar arası denge ayarı ve ses kapama, dokunmaya duyarlı ön panelden, mobil cihazlardan ve Web tarayıcıdan yapılabilir.
  • Roon, UPnP ve AirPlay uygulamalarının içinden ses denetimi yapılabilir.
  • Volume bypass (eğer doğrudan power-amp yerine arada pre-amp kullanacaksanız)

Network Audio Player ve Sunucu Desteği

  • PlayPoint DM, Roon sunucu ve UPnP sunucu yüklü olarak geliyor. Bu sunuculara ev ağındaki diğer cihazlardan erişilebilir.
  • Açık-kaynak UPnP/OpenHome akış teknolojileri destekleniyor.
  • Harici bir Signalyst HQplayer sunucu ile NAA olarak kullanılabilir (yukarı örnekleme vs yapmak isterseniz)
  • 12.28MHz’e kadar DSD desteği (Quad DSD/DSD256)
  • Kapasitif cam ekrandan ayarlar mümkün.
  • Uzaktan ve mobil cihazdan ayarlama için web arayüzü mevcut. İsterseniz bir PC ve Jriver gibi yazılımdan da kontrol mümkün. Bu yaklaşım ile basit UPnP/Open Home kontrol yazılımlarına göre çok daha iyi bir kütüphane yönetimine sahip olabilirsiniz.

Müzik Kaynağı

  • İki adet USB portundan, harici güç sağlayan bir USB hub yardımı ile 8 adete kadar yerel USB disk bağlanabiliyor.
  • USB portlarından bağlı disklere, ağdan, kopyalama veya etiketleme için erişim mümkün.
  • Roon: NAS (Network Attached Storage) veya USB bellek/disk.

Akış (Streaming) Hizmetleri

  • Tidal: Roon, AirPlay ve diğer uygulamalar üzerinden
  • Spotify: Bubble UPnP ve benzeri uygulamalar üzerinden
  • Internet radyo: Roon ve AirPlay üzerinden
  • Ses akış protokolleri: Roon RAAT, Signalyst NAA, UPnP, Open Home, AirPlay
  • Yerel ağ: Gigabit Ethernet ve Wi-Fi 805.11ac

Kullanım

PlayPoint ile amaç USB portları ve ev ağında NAS içinde yer alan Hi-Res müzik dosyalarınızı (32 bit/384kHz PCM, 384kHz DXD, ve Quad DSD/DSD256’ya kadar) çalabilmek. Tabi çevrimiçi akış hizmetlerinden de faydalanabiliyorunuz. Bunun çok çeşitli yolları var. Aşağıdaki resim tüm bağlantı seçeneklerini gösteriyor. Anlaşılır olması için aşağıdaki açıklamaları bu resim ile birlikte gözden geçirmenizi öneririm.

Doğrudan power-amp’a bağlanabilir

PlayPoint DM’i doğrudan güçlendiriciye (power-amp) bağlayabilirsiniz – temel pre-amp işlevine sahip – ve bu ses yolunu basit tutmak için önerilir. Arada pre-amp olsun derseniz ses kontrol devresini bypass etmek de mümkün.

Roon Core Oynatıcı

PlayPoint DM, Roon Core yazılımı yüklü olarak gelir ve Roon Player olarak kullanılabilir. Tabi Roon hizmetine abone olmanız gereklidir.  Roon’un değeri, zengin bir görsel arayüz sağlaması ve müzik kütüphanesi yönetim olanaklarıdır. Siz müzik dinlerken Roon, sanatçı biografisi ve şarkı sözleri gibi alakalı içerikleri gösterebilir.

Oynatma işlemleri, Apple iPhone’lar, iPad’ler ve Android cihazlar için Roon Remote uygulaması ile gerçekleştirilir. Oynatma ayrıca PC veya Mac’den de kontrol edilebilir. Roon, Tidal çevrimiçi yayın hizmeti ve İnternet Radyosu’na erişim de sağlar. Müzik dosyalarınızı, USD bellek veya NAS üzerinde saklayabilirsiniz.

UPnP Oynatıcı

PlayPoint DM, UPnP/OpenHome ses akışı standartlarını destekler. Bir oynatıcı (renderer) olarak kullanılabilir. PlayPoint DM’ye bir USB sürücü takıldığında, bir UPnP ses kütüphanesi sunucusu olur.

Oynatma, iPad, iPhone, Android cihaz, PC veya Mac’ten Kazoo gibi bir uygulama ile uzaktan kontrol edilebilir. Popüler kontrol uygulamaları arasında, iPad, iPhone ve Android için Lumin, Kazoo, MconnectHD, PlugPlayer gibi uygulamalar sayılabilir. Diğer birçok üçüncü parti UPnP / OpenHome kontrol uygulaması ve kütüphane sunucusu mevcuttur ve PlayPoint DM ile kullanılabilir. Burada belirtilenler, PlayPoint DM ile test edilmiş ve çok kanallı DSD256’ya kadar tüm yüksek çözünürlüklü formatları, çözünürlükleri ve örnekleme oranlarını desteklemektedir.

UPnP modelinde müzik dosyalarınızı NAS’ta saklamayı düşünürseniz, MinimServer, Asset UPnP veya Twonky gibi üçüncü parti bir ses kütüphanesi yazılımı kullanmanız gerekir. Ayrıca, hızlı ve kararlı bir Gigabit Ethernet ağına veya en yüksek performanslı 3 bantlı 805.11AC kablosuz yönlendiricisine de ihtiyacınız olacak.

HQplayer NAA

ExaSound PlayPoint DM, HQPlayer ile ağ ses akışı için Ağ Ses Adaptörü (NAA) protokolünü destekler. Signalyst HQPlayer, bugün piyasada bulunan en gelişmiş örneklemeyi ve PCM’den DSD dönüşüm algoritmalarına sahiptir.

AirPlay

AirPlay, Tidal gibi çevrimiçi hizmetlerden PlayPoint DM’ye içerik akışı sağlamak için kullanılabilir. AirPlay protokolünün, PlayPoint DM tarafından kullanılan diğer ağ akış standartlarına kıyasla bazı sınırlamalara sahip olduğunu unutmayın. Stereo CD kalitesinde ses destekler. DSD ve yüksek örnekleme oranı / yüksek çözünürlüklü PCM desteği yoktur. AirPlay desteği, Airplay için açık kaynaklı bir Linux emülatörü olan Shairplay ile uygulanmaktadır. Bu resmi bir Airplay uygulaması olmadığından, güvenilirlik ve ses kalitesi kısıtlı olabilir.

 

 

 

Kaynak:

https://www.exasound.com/PlayPointDM/PlayPointDMOverview.aspx

https://www.exasound.com/PlayPointDM/HowtoConnect.aspx

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.