• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Auralic ALTAIR G1 Digital Audio Streamer

2009’da kurulan Auralic, sayısal ses ürünleri ile pazarda kendine iyi bir yer oluşturdu. 2019 yaz aylarında duyduğum Auralic ALTAIR G1, çok sayıda özelliği makul fiyatlı bir kutuda toplaması ile dikkatimi çekiyor.

Yurtdışındaki tavsiye edilen satış fiyatı $2500. Dahili 2TB SSD içeren model ise $2900. Dikkat, 99 ile biten fiyatlara inadına 1 ekleme gibi bir huyum var. Bu fiyat seviyesi için zengin bir özellik listesi var.

  • DAC
  • Preamp (ses şiddeti denetimi ve analog çıkış)
  • Kulaklık güçlendiricisi
  • Sunucu
  • Wireless Streamer

Diğer bazı özelliklerden kısaca bahsedeyim:

  • 32bit/384kHz ve DSD512 (DoP veya native) desteği.
  • DXD yukarı örnekleme
  • Fiziksel girişler: AES/EBU, koaks, Toslink, USB Audio, USB depolama, Gigabit Ethernet (ve 802.11/g/n/ac 3-bant Wifi)
  • Akış hizmetleri:, TIDAL, Spotify Connect, Roon, Bluetooth, AirPlay, OpenHome, UPnP/DLNA (medya sunucuları, ağ üzerinden dosya erişimi)
  • Lightning OS (IOS veya web), Roon (ayrıca Core sunucu gerekir), OpenHome uyumlu kontrol yazılımları (Buble UPnP, Kazooo) uygulamaları ile kullanım
  • Ekran (4 inç renkli, operasyon ve ayar bilgileri, müzik kütüphanesi yönetimi)
  • Depolama (dahili 2TB SSD/HDD seçeneği veya USB bellek)
  • Çift 72fs femto clock
  • Dahili doğrusal güç kaynağı

Meraklısı için, MQA desteği yok. Ama zaten kısıtlı TIDAL MQA müzikleri için çok büyük eksiklik mi siz karar verin.

Auralic, streaming işlevi için kendi devresini üretmiş. Başka bir üreticinin kartını veya mini bilgisayarını kullanmamış. Bu devrenin adı TESLA.

ESS 9038Q2M DAC ve Ses Şiddeti Ayarı

ALTAIR G1, ESS 9038Q2M DAC’ını kullanıyor ve bu DAC, tasarımı sayesinde tatmin edici bir volüm kontrol sunuyor.  Yani volüm kontrolunun sayısal olmasından ürkmemek lazım. Böylece, Auralic Altair G1’i doğrudan bir güç amplisine bağlamak mümkün. Hani diyoruz ya sinyal yolunu kısaltalım ve basitleştirelim, işte buyrun.

Burada bir preamp tasarrufunuz oldu. Yalnız, çok sayıda kaynağı idare etmek durumundaysanız preamp hala gerekli.

Kullanmakta olduğum exaSound e22, ESS’nin bir önceki nesil 9018 Sabre 32 DAC’ını kulanıyor. Ses şiddetini her zaman DAC üzerinde ayarlayarak kullanıyorum ve hiç bir zaman düşük şiddette ses kalitesi ile ilgili bir şikayetim olmadı.

Burada dikkat edilebilecek nokta, ses şiddeti kontrolünde kullandığınız şeyin kazalara yol açmaması. Örneğin, ayakta ses şiddetini cep telefonundan kontrol ederken ayağınız halıya takılıyor, parmağınız ekrana sürtüyor ve ses şiddeti %100 oluyor. Bu başıma geldi. Onun için DAC üzerindeki maksimum ses çıkışını %70-80 gibi bir yerde kısıtladım.

Dahili UPnP/DLNA Sunucu – Lightning Server

Sunucu özelliğini şöyle anlatmaya çalışayım. Bir network streamer/player kullandığınızda, USB portuna bağlı bir depolama birimi, internet akış hizmetleri ve, ağ üzerindeki bir UPnP/DLNA sunucunun kütüphanesinden müzik çalabilirsiniz. Altair G1 böyle bir UPnP/DLNA sunucuyu kendi içinde de barındırıyor. Bu, hem ağ üzerindeki bir NAS’ı ayrıca bir sunucu olmadan kullanabilmeyi, hem de başka cihazlara – örneğin mobil telefonunuz – sunucu hizmeti anlamına geliyor.

Burada USB ile bağlı bir PC sunucu (donanım, işletim sistemi ve medya oynatıcı lisansları) tasarrufunuz oldu. Sadece maliyet değil, ses kalitesi bakımından da. Ses öncelikli üretilmemiş bir parçaya gerek kalmadı. Öte yanda, UPnP ile mevcut sunucunuzdan ALTAIR G1’e yönlendirme mümkün. Roon, MinimServer, JRiver, artık ne kullanıyorsanız…

Müzik Kaynakları ve Müzik Kütüphanesi

Internet hizmetleri: TIDAL, Qobuz, Spotify, internet radyo, Roon Ready, AirPlay, SongCast), bunlar tamam.

Dahili SSD (veya HDD) kullanabilmek de iyi bir seçenek. Yalnız, 10bin albüm mertebesinde bir müzik kütüphanesi için çok yeterli olmayabilir. Kapasite bakımından harici bir NAS iyi iş görür. Altair G1 içindeki sunucu ile NAS’dan – arada PC sunucu olmadan – müzik oynatmak mümkün. Yalnız iki durum var.

  • Kütüphaneyi tarama süresi, 10bin’ler mertebesindeki bir kütüphane için ciddi zaman alıyor. Bu noktada PC olayına girmemek için, NAS’daki tüm arşivi değilde, çok dinlediğiniz müzikleri kopyaladığınız, dinamik olarak güncellenen bir  klasörü taratmak daha pratik olabilir. Günlük kullanımımda, geçici bir diske, sıklıkla sayısal müzik indiriyorum. Bunları ana kütüphaneye (NAS) taşımadan önce geçici bir diskte tutuyorum. Dinleyip beğendiklerimi NAS arşivine taşıyorum, diğerlerini siliyorum. Çok beğendiğim albümleri bu geçici alanda günlük dinleme için bir süre daha tutuyorum. Tüm arşive kıyasla küçük olan bu alanın gerektikçe taranması çok daha kolay oluyor.
  • Bir de müzik kütüphanesini taradıktan sonra bazı albüm görselleri çıkmayabiliyor. Bu noktada kütüphane yönetimi ve parçaları etiketleme vb işler için bilgisayar faydalı. Ancak, bu günlük işlerden kullandığınız bir bilgisayar olabilir – atanmış bir müzik bilgisayarı gerekmiyor.

Kullanım Arayüzü Lightning DS

Bu uygulama sadece IOS üzerinde çalışıyor. Şimdilik Android çözümü yok. Diğer streamer markaları bazen mConnect, ya da başka bir takım basit UPnP kontrol yazılımları ile kullanılabiliyor. Lightning DS bunlarla karşılaştırılmayacak kadar gelişmiş bir arayüz.

Hem yerel müzik kütüphanenizden, hem de Qobuz, TIDAL, Spotify gibi kaynaklardan müzik seçimini buradan yapıyorsunuz. Kütüphane dışında, streamer, işlemci, DAC ve diğer donanım ayarlarını bu arayüz üzerinden yapabiliyorsunuz. Yukarı örnekleme, EQ ayarları, sayısal filtre seçimi, hoparlör mesafelerine göre optimizasyon da Lightning DS üzerinden mümkün. Roon ile karşılaştıramayacağım ama paketin içinde böyle bir uygulama çıkması çok iyi.

Diğer Auralic Ürünleri

ALTAIR G1, Auralic ürünleri içinde giriş seviyesi sayılabilir. Daha çok bütçe duyarlı alıcılar için. DAC, streamer gibi birimleri ayrı, biraz daha iyileştirilmiş olarak, ve tabi ki daha yüksek fiyat noktalarında almak mümkün. Örneğin,

  • Auralic ARIES G2 Streaming Transporter (ayrıca DAC gerekli). Streaming ve sayısal çıkış bölümleri ayrı doğrusal kaynakla besleniyor.
  • Auralic VEGA G2 Streaming DAC,
  • Auralic SIRIUS G2 Upsampler, müziği DSD512’ye (yukarı) örnekleyerek, galvanik izolasyonlu bir USB portundan DAC’a iletiyor.
  • Auralic LEO GX Reference Master Clock (Vega G2 ile kullanılabilir)
  • Auralic POLARIS Wireless Streaming Amplifier (Streamer, DAC, Class-D amp.)

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.