• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

SoTM Audio sMB-Q370 Anakart

SoTM Audio, bu ay odyofiller için tasarladığı sMB-Q370 ana kartını duyurdu. Piyasadan bulacağınız diğer ana kartlar, DSD gibi yüksek örnekleme hızı kullanan dosya formatları için veya HQplayer gibi işlemci gücü gerektiren yazılımlar için gerekli gücü sağlarken, ses kalitesi bakımından yeterince özenli bir tasarıma sahip olmayabiliyor. Dolayısı ile “music streamer” olarak adlandırdığımız ürünler sinyal temizliği bakımından, kişisel bilgisayar için tasarlanmış bir ana karta göre daha iyi iş çıkartabiliyorlar. sMB-Q370, ses kalitesine odaklanılarak tasarlanmış bir anakart.

Yalnız bu noktadan sonra iş, “SoTM yaptıysa iyidir” türü bir varsayıma kalıyor. Çünkü sMB-Q370 web sayfasını incelediğimde, olağan bir anakart özellikleri dışında herhangi bir açıklama göremedim. Gözlerim, en düşük toleranslı kaliteli komponentlerin ve kaliteli güç regülasyon devrelerinin kullanıldığı ya da, EMI/RFI ve diğer gürültülerin azaltan bir tasarım yapıldığı gibi açıklamalar görmek istedi. Ancak sadece “yeni bir dinleme deneyiminin başlangıcı” filan gibi pazarlama lafları mevcut. Ancak, bu çok dayanaksız bir varsayım olmayabilir, SoTM’in diğer, tasarımlarındaki, gürültü ve bozultmaları azaltma deneyimini bu tasarıma da aktardığını düşünebiliriz.

Özellikler

Kart Intel 9. ve 8. nesil  Intel® Core işlemcilerini, Intel® Pentium® ve Celeron® işlemcilerini (95 W TDP’ye kadar) destekliyor.  Söz konusu işlemcilerin kod adı “Coffee Lake”, LGA1151v2 soket ve Q370 chipset sözkonusu.

Kartın güzel özelliklerinden biri sistem ve Ethernet için harici zamanlayıcı giriş seçeneğine sahip olması. Örneğin, yine SoTM tarafından tasarlanan sCLK-EX gibi bir zamanlama modülü ve m50 veya M75 gibi master zamanlayıcı seçenekleri ile birlikte kullanılabilir. Tabi o zaman toplam maliyet anakart x2 ve x3 olarak katlanır.

Mikro ATX form faktörüne sahip bu kart üzerinde, 1 x DisplayPort, 1 x HDMI port, 4 x USB 3.1 Gen. 2 (up to 10 Gbps), 2 x USB 2.0 ve 1 x RJ-45 ethernet port var.

Intel® HD Graphics destekleniyor ve istenirse grafik kart seçeneği mevcut.

Kartın üzerinde çok çeşitli PCI-E slotları, 6 x SATA 6Gb/s, eDP(Optional LVDS), 2x M.2 M key 2280 (PCI-E x4), 2x M.2 E key 2230 (PCI-E x2, USB) ve 12V CPU ATX Power Connector, ATX 24-pin mevcut.

İşletim sistemi olarak, Windows 10 64-bit 1809 LTSC ve Linux OS destekleniyor. Windows 11 veya Windows 2019 Server belirtilmemiş ama denemesi bedava. Elimde mevcut çeşitli bilgisayarların Windows 11 uyumunu gözden geçirdiğimde, olumsuz yanıt aldım. Bunun başlıca sebebi TPM (Trusted Platform Module) desteklenmemesi. TPM, donanım tabanlı olarak kriptografik güvenlik işlemlerini yürütmeye yarıyor. Sanırım bu kartta TPM yok.

Bu ana kartın, “dual boot” olarak kullanılarak, istendiğinde ses uygulamaları için optimize edilmiş bir tasarım (örneğin Windows Server 2019 ve Audiophile Optimizer ile), veya günlük uygulamalar için Windows 10 ile kullanılması da düşünülebilir. Yukarıda belirttiğim gibi Windows 10 desteği teyit edilmiş. Ancak WS2019 denemek lazım.

Sonuç ve Kaynaklar

Güvenilir birileri bu kartı test edip yorumlarını yayınlayana kadar “SoTM yaptıysa iyidir” varsayımına sığınmaktan başka bir çare düşünemiyorum. Tabi ki $500 fiyatlı bu kartı edinip (ki teslimat ve gümrük ile $700’ü geçebilir) denemek isteyen de çıkabilir. Bu karta “snake oil” sıfatını yakıştıran da çok olacaktır. Dolayısı ile bu sıralar müzik sunucu bilgisayar toplamaya niyetlenenlerin, akıllarında bu kart yer tutuyorsa, deneyici yorumlarının yayılması için biraz beklemeleri gerekebilir.

Daha fazla bilgi için:

sMB-Q370 web sayfası

sMB-Q370 Kullanıcı Rehberi

Ayrıca, Audiophilestyle.com ve çeşitli DIY web sayfalarından da gelişmeler takip edilebilir.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.