• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

NAD M33 BluOS® Streaming DAC Amplifier

Uzunca bir aradan sonra yazılarıma kısa bir NAD M33 BluOS® Streaming DAC Güçlendirici incelemesi ile devam ediyorum. Ürün 15 Ağustos 2020’de satışa çıktı. EISA Smart Amplifier 2020-2021 ödülünü aldı. NAD M33 BluOS® Streaming DAC Amplifier adı zaten ipuçlarını veriyor. Streaming ve DAC özelliği bulunan bir bütünleşik güçlendiriciden bahsediyoruz.

Aralık ayının sonunda “Hepsi Birarada Güçlendiriciler” başlığı altında, NAD M10 BluOS Streaming Amplifier ürününü incelemiştim. M33 ise, NAD’ın amiral gemisi olarak nitelediği üst ürünü ve M10’a göre daha geliştirilmiş bir ürün

M33’e önden bakınca, renkli TFT ekran, ses şiddeti ayar düğmesi ve bir kulaklık çıkışı görünüyor.

Desteklenen Sayısal Formatlar

DAC bölümünde 32bit/384kHz ESS Sabre 9028 kullanılmış. Başka ürünlerde native DSD için kullanılan bu DAC, M33’de 16-24bit/192kHz olarak kullanılmış. Ses formatları olarak, MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS ve Hi-Res formatlar olarak, FLAC, MQA, WAV ve AIFF destekleniyor.

BluOS Streaming

NAD M33, sayısal akış (streaming) için Blue Sound firmasının BluOS modülünü içeriyor. BluOS aslında bir çok marka tarafından desteklenen, yazılım ve donanım bütünleşikliği gerektiren bir ekosistem. Telsiz (wireless) ve yüksek çözünürlük (hi-res) özelliklerini barındıran çok odalı bir (hatta tek) sistem. Master Quality Authenticated (MQA) özellik listesine dahil. 

Cihazı büyükçe bir uzaktan kumanda, cihazın ön panelindeki 7 inç, dokunma duyarlı TFT ekran ve BluOS mobil uygulaması ile kontrol edebiliyorsunuz.  TIDAL, Spotify vb. akış hizmetleri, Roon Ready özelliği, Samba gibi yerel dosya sunuculara bağlanmak mümkün. Başka odalardaki BluOS uyumlu cihazlara müzik göndermek mümkün.

BluOS ile sağlanan kontrol seçenekleri geniş. Herhangi bir Amazon Alexa veya Google Assistant cihazı ile uzaktan kontrol mümkün. Airplay 2 aracılığıyla, Siri ile de kontrol mümkün. M33’ü Apple, Crestron, Control4, Lutron, KNX ve bunlar gibi akıllı ev sistemleriyle tam uyumlu hale getirmek için önemli çaba harcanmış. İOS ve Android tabletler ve telefonlar için özel BluOS uygulamalarının yanı sıra Windows ve Apple OS’den masaüstü kontrolü ücretsiz olarak sunuluyor.

Purifi Eigentakt™ Hibrit Sayısal Güçlendirici

M33, NAD’ın güçlendirici katında Purifi (Danimarka) Eigentakt™ Hibrit Sayısal Güçlendirici Teknolojisi kullandığı ilk ürün. Sonuç olarak bu D-sınıfı bir güçlendirici. Daha birkaç gün önce, 9 Eylül 2020’de Purifi Eigentakt Teknolojisini kullanan ikinci ürün NAD C 298 İki Kanallı Güçlendirici duyuruldu. NAD’ın M28 7-kanal güçlendiricisi de aynı teknolojiyi kullanıyor.

M33 güçlendirici katında, Purify firmasının Class-D teknolojisinin kullanıldığını belirttik. Bu tasarımdaki temel hedefler, ufak hacim, çok güç, ultra az bozulma. M33 güç katında, 8 Ohm’a 200W sürekli güçten bahsediyoruz. 4 Ohm’a güç 380W olarak belirlenmiş. 800’den büyük bir damping faktörü söz konusu.

Daha önceki NAD ürünlerinde, Hypex NCore teknolojisinin kullanıldığını okumuştum. Eigentakt’a geçişin bir iyileşme olduğunu anlıyorum. Purifi kurucu ortaklarından Peter Lyngdorf’un, geçmişte Hypex’in ortaya çıkışını sağlamış.

APTX HD BlueTooth

APTX HD BlueTooth özelliği, hem cep telefonunuzdan M33’e, hem de M33’den Blue Tooth cihazınıza (örneğin, Blue Tooth destekli bir kulaklığa) müzik yayınını olanaklı kılıyor. Ayrıca AirPlay 2 ile de sayısal akış mümkün.

MDC Modüler Tasarım Yuvaları

M33 arka panelinde iki adet modüler tasarım yuvası MDC (Modular Design Construction) mevcut. M33’e uygun gelecekte hangi modüllerin çıkacağını şimdiden söylemek mümkün olmayabilir. Ancak, NAD, MDC platformunu on yıldan uzun bir süre önce tanıttı ve geçmiş ürünlerin piyasaya sürüldüğünde bile mevcut olmayan yeni teknolojilerle güncellenmesini sağladı. Örnek olarak, BluOS, HDMI, DAC, Dolby Atmos, 4K gibi çeşitli modüllerden bahsediyoruz. Geleceğin bize ne teknolojiler getireceğini kestiremesek de önceden altyapı hazırlığı olması olumlu.

Arka panel, Girişler, Çıkışlar

Cihazın arka paneline bakınca, analog olarak, balanced analog (XLR), Phono (RCA) ve Line seviyesi (RCA) girişler mevcut. Bir de pre-out çıkışı mevcut

TV’ye bağlantı için bir HDMI çıkışı var ve eARC (Enhanced Audio Return channel) destekliyor. TV sesini M33 üzerinden dinlemek için uygun.

Phono katının bulunması, müzikseverlerin özellikle LP meraklarının hoşuna gidecek bir özellik. Phono katı MM veya MC destekliyor. Güçlendirme ve RIAA eşitleme işlevleri phono katının içinde analog olarak gerçekleştiriliyor. Ancak, bundan sonra sinyal sayısala çevriliyor. Çünkü güç katı sayısal. Purifi firmasının Eigantakt class-D modülleri kullanılmış.

Sayısal olarak AES/EBU (balanced), optik ve coax girişler mevcut. USB portu FAT32 veya NTFS formatına sahip USB bellekler için. Bilgisayar USB-DAC bağlantısı mümkün değil.

Ağ bağlantısı olarak, Gigabit Ethernet RJ45 ve Wi-Fi mevcut. Windows veya MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarların ağ paylaşım kaynaklarından müzik çalmak mümkün.

Dirac Live Room Correction

Oda akustiğinin (bir miktar) düzeltilebilmesi için Dirac Live dahil edilmiş. Dirac oda akustik düzeltme çözümleri arasında en tanınır olanı. Hem frekans yanıtı hem de impulse yanıtında iyileştirmeler yapılıyor. Dirac ile iyi bir ayar yapılabilesi için hassas bir mikrofon da ilave edilmiş. Biliyorum, safkan Hi-Fi severler oda eşitleme sistemlerine şüphe ile bakacaklardır. Ancak, M33’ün dikkate değer bir özelliği de plak çalarken de oda eşitleme olanağı sunması. “Phono ve Room Correction” birlikte pek alışılagelmiş bir ikili değil.

Fiyat

Yurtdışı fiyatı €5000 civarında. Vergi vb. maliyetler sonrası Türkiye fiyatını düşünmek bile istemem. Bu az para değil. Ancak, paketin içinde Streamer, DAC ve güçlendirici var. Fiyatı, ürünün özelliklerinin yanında, sunduğu ses kalitesi ve kullanıcı deneyimi ile değerlendirmek lazım.

Ses Kalitesi

Burası ticari bir web sitesi değil ve benim de mali olarak gücüm bu tür ürünleri alıp denemeye yetmiyor. Bu durumda yapabildiğim, ürünle ilgili olabildiğince çok yabancı inceleme okuyup, seyredip bir sonuca varmaya çalışmak oluyor. Çok çeşitli sitelerden ürün incelemelerine baktığımda hep pozitif değerlendirmelerle karşılaştım. Özellikle, Hypex NCore yerine, Purifi Eigentakt teknolojisinin kullanılması ses kalitesini olumlu etkilemiş. Orta ve üst frekans detayının çok iyi olduğunu bunun sahne algısını çok iyileştirdiğini, sahnenin iki hoparlör arasında değil de biraz önde gerçekleştiğini okudum. Ayrıca, ürünün tüm frekans bantlarında bozulmayan, yüke göre farklı davranmayan, çok hızlı bir güçlendirici olduğu da vurgulanmış. “Clipping” durumuna girecek kadar zorlandığında diğer D-sınıfı güçlendiriciler gibi dengesizleşeceğine, daha çok AB-sınıfı güçlendiriciler gibi davrandığını okudum. Anladağım kadarı ile daha üst fiyat segmentleri ile rekabet edebilecek bir ürün söz konusu.

Kaynaklar:

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.