• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Purifi Audio Eigentakt Ses Yükseltici Teknolojisi

NAD ürünlerini incelerken karşılaştığım Purifi Eigentakt Ses Yükselticisi Teknolojisi üzerine, bu yazımı Purifi Audio’ya ayırmaya karar verdim. Purifi Audio, Danimarka’lı bir firma. Ar-Ge güçlerini, ses zincirinde belirgin bir kalite sınırlayıcı olarak niteledikleri hoparlör sürücülerine ve elektronik zincirindeki zayıf halka olarak değerlendirdikleri ses güç amplifikatörüne odaklamışlar. Düşük gürültülü ve bozulmalı ürünler tasarlayarak yerleşik standartları iyileştirmeyi hedeflemişler. 2014 yılında kurulan Purifi, bildiğim kadarı ile ilk olarak Münih High-End 2019’da kalabalıklara kendini duyurdu.

Şirketin Kurucuları

Bruno Putzeys (Kurucu Ortak), endistride yaygın olarak kullanılan Philips UcD D-sınıfı güçlendirinin yaratıcısı; analog güçlendiricilerle rekabet eden Hypex NCore D-sınıfı güçlendiricinin yaratıcısı. Grimm ve Mola-Mola için yüksek performanslı A / D ve D / A dönüştürücü tasarımcısı. Kii Audio’nun kurucu ortağı. Kendine ait 9 patent mevcut ve çoklu patent açıklamalarında da adı geçiyor.

Lars Risbo (Kurucu Ortak), daha sonra Texas Instruments (TI) tarafından satın alınan Toccata Technology’nin kurucusu olarak doğrudan anahtarlamalı PCM-PWM ses amplifikatörlerinin öncüsü. TI Fellow (2012) ve Audio CTO (2013) seçilmiş. Araştırma ilgi alanları arasında dijital sinyal işleme, sistem düzeyinde ve sinyal zinciri optimizasyonu, yüksek hızda örneklenmiş veri dönüştürücüler ve karışık sinyal mimarileri bulunuyor. 30 patent sahibi.

Claus Neesgaard, (Yönetici Ortak), TI’nin TAS / TPA serisi D-sınıfı güçledirici portföyününden sorumlu İş / Ar-Ge Yönetimi, Ürün Tanımlayıcı ve Sistem Mimarı. TI’nin Audio DSP ürün serisinin başı ve akış tabanlı sistem çözümlerine geçiş öncüsü. Kariyerinin başlarında, sonradan TI tarafından satın alınan Toccata Teknology için D sınıfı amplifikasyonda bazı temel yenilikler geliştirmiş. 6 patent sahibi.

Şimdi tüm kadroyu burada yazmayayım detayına buradan bakabilirsiniz.

Ürünler

Güçlendirici ve hoparlör olmak üzere iki ürün grubu var. 1ET400A Eigentakt güçlendirici modülü ve bu modülü kullanan, değerlendirme ve kendin-yap uygulamaları için üretilmiş stereo EVAL1 Eigentakt kiti ve çeşitli güç çevirici (transducer: elektro manyetiği, mekanik titreşime çeviren bildiğimiz hoparlör sürücüleri demek isteniyor). Sanırım bunların sayısı zamanla artacak. Ürünler mağaza bölümünden sipariş edilebiliyor. Mağazada bir de “crossover” kiti göreceksiniz. Bu yazıda sadece güçlendirici modülünden bahsedeceğim.

Nedir Bu Eigentakt Teknolojisi?

“Eigentakt”, Almanca veya Danca “kendinden saatli” demek. Bu teknolojinin özelliği, güçlendirici davranışının, hoparlör yükü, ses seviyesi ve sinyal içeriğinden olabildiğince bağımsız olması. Bunun faydası ise ihmal edilebilir THD (Total Harmonic Distortion) ve IMD (Intermodulation Distortion) seviyeleri ve son derece temiz kırpma davranışı.

Şimdi burayı teknik rakamlarla doldurmak istemiyorum. Ama sadece ufak bir örnek vereyim. PURIFI tarafından yapılan ölçümlere göre, Eigentakt devresi, tüm frekanslarda ve güç seviyelerinde %0.00017’nin altında THD ve IMD değerleri ile bildiğimiz ses güçlendiricilerinden çok daha iyi. Ayrıca ses bandındaki frekans yanıtı tüm yük koşullarında +/- 0.01 dB ile sınırlı. İsteyen Purifi web sitesindeki detayları inceleyebilir.

1ET400A Eigentakt

1ET400A, tek kanallı, analog girişli 400W güç verebilen bir D-sınıfı güçlendirici modülüdür. 4 Ohm yüke, 1% THD ile 425W çıkabiliyor. Yaklaşık 24A’lik bir akım çıkışı verebiliyor. Yaklaşık 131dB(A) gibi bir Dinamik Saha sözkonusu. Güçlendirici modülü ayrıca, kapsamlı bir koruma sistemine sahip. Tasarımın ses güçlendirilmesinde sağladığı çeşitli faydalar var.

Tüm ses bandında 75dB’den büyük döngü kazancı (ve 110MHz kazanç-bandgenişliği) tüm ses bandında benzersiz bir performans verisi.

Dikkate alınmayacak kadar küçük THD (Total Harmonic Distortion) ve IMD (Intermodulation Distortion) değerlerine sahip. THD’nin düşük olması, güçlendiricinin sese kendi imzasını katmaması bakımından önemli. IMD performansı, güçlendiricinin karışık sinyaller ile nasıl davrandığı ile ilgili. Düşük bir IMD, yüksek müzik pasajlarında bile tüm frekans bandında dengeli bir imaj/sahne sağlıyor.

Yüksek Güç Kaynağı Reddetme Oranı (PSRR – Power Supply Rejection Ratio), güç kaynağı bakımından seçici olmadığının göstergesi. Güç kaynağının sese etkisinin azaltığıdan bahsedilebilir.

Yük ile değişmeyen frekans tepkisi ve ihmal edilebilir çıkış empedansı; bu da değişik hoparlör yüklerini, seçmeden rahatlıkla sürebilmek demek.

Kontrollü, ikinci dereceden düşük geçişli yanıt sağlıyor. Bu, 60 kHz bant genişliğinde, çok düz bir ses bandı yanıtı demek. DAC’lardan gelen bant dışı gürültüye karşı duyarlılığı azaltılmış. DAC çıkış filtrelerinin basit tutulabilmesine ve DAC ile hoparlör arasında daha kısa bir sinyal yolu sağlayabilmek için gerekli. Bunun pratik faydası, çeşitli DAC kartları ile kullanım esnekliği demek.

Çok düşük gürültülü. Bu çok sessiz pasajlarda derinlik hissi demek.

Etkinlik (efficiency) %94’den büyük.

Sinyali kırpmaya zorlandığında da dengesizleşmeyip yumuşakça ve efendice kırpıyor. Çıkışın 1% THD ile kırpmaya girmesi için 9.6Vrms sinüs girişi lazım.

Besleme voltajı ±25V – ±65V DC aralığında tavsiye ediliyor.

Güç, aşırı akım koruma sistemi (OCP) ile sınırlanıyor.

Burayı rakamlara ve test grafiklerine boğmuyorum. İsteyen detayları buradan inceleyebilir.

EVAL1 Eigentakt

EVAL1 Eigentakt, 1ET400A için kullanışlı bir iki kanallı değerlendirme kiti. Dengeli (Balanced) analog XLR girişler ve Banana hoparlör bağlantılarına sahip. 2 adet 1ET400A modülü, FE02 Front-End Board’a bağlanmış. Kartlar alüminyum baz plakalar üzerine oturtulmuş. Güçlendirme modüllerin termal korumaları, bu alüminyum plakaları kontrol ediyor. Yalnız bu plakalar basit denemeler için uygun olsa da, tam güç çalışma için ilave soğutucu gerekli.

FE02 kartı üzerinde bir güç bağlantısı mevcut ve kit dış güç kaynağına bağlantı için uygun bir kablo ile geliyor. İleve edilecek bir standby anahtarı yardımı ile gücü açıp-kapatmak mümkün.

FE02, OPA1612 kullanılan bir ön kazanç katına sahip. Bu kazanç katı dengeli/tek uçlu (balanced/single-ended) girişe sahip. Ön kazanç katı jumper’lar ile devreye alındığında 13dB sağlıyor (jumper’lar ile 0dB bypass da mümkün) böylece kazanç toplam 26dB olabiliyor.

FE02 üzerindeki opamp girişlerinde düşük gürültülü ayrık voltaj regülatörleri mevcut.

Bitmiş Ürünler

NAD, Purifi ile bir anlaşma yaptı ve son çıkardığı ürünlerde Purifi Eigentakt Teknolojisini kullanmaya başladı. Önceki yazımda bahsettiğim NAD M33 BluOS® Streaming DAC Güçlendirici, C 298 2-kanal Güçlendirici ve M28 7-kanal Güçlendirici bu yazıyı hazırlarken bildiklerim.

Ayrıca çeşitli DIY forumlarında yapılmış güzel örnekler mevcut. SoundStage!HiFi sitesinde böyle bitmiş bir modelin testi bile mevcut. Buradan erişebilirsiniz.

Yapılan iş son derece basit. EVAL1 Eigentakt kiti ve Hypex SMPS1200 güç modülünü bir kasada toplamak, biraz kablolama, giriş, çıkış terminaller ve açma kapama düğmesi…

Fiyat

Bunlar çarşıdan alıp hemen evde kullanabileceğiniz modüller değil ama fikir vermek için Purifi web sitesindeki fiyatları (zamanla değişebilir) buradan vereyim: 1ET400A – DKK2,018.00 (Danimarka Kronu, KDV hariç – yaklaşık $320). EVAL1 – DKK4,775.00 (Danimarka Kronu, KDV hariç, – yaklaşık $758).

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.