• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

exaSound e68, DSD512 stereo, DSD256 8-kanal DAC

exaSound DAC’lar, fiyat performans oranı, çoklu Hi-Res format desteği, çok kanal desteği, minimalist tasarımı vb nedenler ile yıllardır favorilerim arasında. Geçtiğimiz haftalarda exaSound ile bir yazışmamda e6x serisinin çıkacağını öğrenmiştim. Çeşitli aralıklarla www.exaSound.com‘u yoklarken farkettim ki, Roon Labs web sitesinin çözüm ortakları bölümünde yeni exaSound modelleri, daha üretici web sitesinde yer almadan önce listeleniyor.

Bir kaç gün önce www.exaSound.com’da e62 ve e68 detayları yer almaya başlamışken, tekrar Roon Labs sitesine baktığımda, e48 8-channel DAC, e82 ve e88 DAC, s82 ve s88 Streaming DAC gibi daha duyurulmamış modeller gördüm! Bu modellerin exaSound web sitesine bağlantıları bu yazıyı hazırladığım tarihte henüz canlı değildi. Bunların çok yakında duyurulacağını tahmin ediyorum.

Model numaralarındaki konvansiyon anladığım kadarı ile şöyle: “e” DAC, “s” Streaming DAC, “4,6,8” gibi ilk basamak artan ürün özellikleri, ikinci basamaktaki “2 ve 8” ise kanal sayısı. “S” modelleri özellikle ilgimi çekti, çünkü zaten oldukça iyi bir ses sağlayan exaSound DAC ve streamer ikilisi bir kutuda birleştirilmiş. Arada yine USB mi kullanıldı? yoksa daha basit bir yaklaşım mı var? bu merak ettiğim bir konu.

Bu açıklamalardan sonra gelelim exaSound e68’e. Benzerlerinden en önemli farkı, DSD512 destekli Stereo DAC ve 8 kanal DSD256 desteğini bir arada bulundurması. e68, ESS Technologies ES9038PRO monolitik DAC yongası etrafında inşa edilmiş. Güçlü bir kulaklık yükselticisine sahip. Doğrudan güç yükselticisine bağlantıya olanak veren, çözünürlük endişelerini ortadan kaldıran bir ses şiddeti kontrolüne sahip.

Burayı ürün özellikleri ile doldurmak istemiyorum. İsteyen buradan bakabilir. Ama, 82 femtosecond master clock, galvanik izolasyon, özgün asenkron USB arayüzü, çok sayıdaki güç regülasyon katları ve tabi 8-kanallı bir DAC önemli özellikler. Native DSD512 (stereo), DSD256 (8-kanal), 32 bit/384kHz PCM ve DXD destekleniyor. Özgün USB arayüzü ne demek? Bu bir exaSound tasarımı, işletim sistemi ses sisteminin etrafından dolanan, sesi daha kestirmeden DAC’a yönlendiren asenkron bir ASIO bir sürücü. Bu sürücüden gelen ses verisi, DAC içinde FPGA yardımı ile bir havuzda biriktiriliyorve oradan femto saat ile çekiliyor. Bu özel sürücü nedeni ile exaSound DAC’lara her marka network streamer/player bağlanamıyor ne yazık ki. Ancak, exaSound DAC – streamer ikilisini bir araya gelirince sonuç çok başarılı oluyor. Kendi kullanımımdan, exaSound PP1’in (network streamer) optimize edilmiş bilgisayardan daha iyi sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Yukarıda belirttiğim gibi exaSound, Roon iş ortaklıkları içinde yer alıyor yani Roon desteğine sahip.

exaSound Streamer (Sigma) ve Server (Gamma, Delta) ürünleri ile kullanıldığında, Tidal, Qobuz, Spotify, UPnP, HQplayer gibi seçeneklerden yararlanabilirsiniz

e68, kullanıcıyı çok üzmeyen harici bir 12V anahtarlamalı güç adaptörü ile geliyor. İsteyen kullanıcılar için Teddy Pardo doğrusal güç kaynağı ile DAC ve streamer paketleri de sunuluyor.

Detaylı teknik özellikler için buraya bakabilirsiniz.

Fiyat bilgileri için lütfen buraya.

ExaSound, e38 MkII model sahiplerine e68’e yükseltme seçeneği sunuyor. e38 MkI kullanıcıları için ise e48 seçeneği mevcut.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.