• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

Merging Technology NADAC MC-8 DSD DAC

Merging Technology NADAC ürününü tekrar tekrar (1),(2) blog kapsamına alıyorum. Çünkü, yenilikçi bir ürün, çok kanallı (multichannel) ve ethernet girişli bir DAC olması nedeni ile çok ilgimi çekiyor ve açıkçası yeni bilgiler taksitler halinde geliyor.

8 Ağustos 2015 tarihinde, positive-feedback.com sitesinde, David W. Robinson tarafından bir inceleme yazısı yayınlandı. Yazının orjinaline buradan erişebilirsiniz: “Merging Technology NADAC MC-8 DSD DAC“. Yazının detayını okumayı size bırakıyorum. Burada sözkonusu incelemeden alıntıladığım bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum.

NADAC_front_rear_Munich_2015_rev_robinson

NADAC MC-8 DSD DAC’ın arkasında, DSD konusunda lider bir firma var. Merging Technologies, DSD Analog-Sayısal ve Sayısal-Analog çevriminde uzmanlanmış bir firma. NADAC MC-8, profesyonel stüdyo ortamı için bir çözüm setinin parçası ve buna uygun özelliklere sahip. Ancak bu tüketici kullanımına engel değil.

DSD teknolojisi ile ses kaydı yapmak aslında kolay ve temiz bir yol. Ancak, kayıt sonrası “editing” işlemleri DSD ile zor. DSD editing işlemi için sayısal ses iş istasyonu (digital audio workstation – DAW) gerekli. Şimdilik bildiğim başlıca iki DAW çözümü var: Sonoma ve Merging Technology Pyramix. Bu teknolojilere sahip olmayan stüdyolar, bir şekilde DSD’yi PCM’e çevirip “edit” etmek ve sonra tekrar DSD’ye çevirmek zorunda kalabiliyorlar (örneğin SACD basmak için). Ses yolculuğunda format çevirimleri iyi gelmiyor bana.

Bu arada tüm bu işlemleri analog (teyp) ortamıda yapıp sonucu DSD olarak kayıt etmek de mümkün tabi. Sayısal kayıt yaparken, hep PCM ortamında kalırsanız, şimdilik en yüksek 32bit/384kHz DXD formatı mevcut.

NADAC MC-8, sekiz kanallı bir DSD DAC. Pratik olarak çok kanallı 7.1 kayıt şimdilik duymadım. Ancak, çok sayıda 5.1 kayıt mevcut. DSD desteği şöyle: Single DSD (DSD64 @ 2.8224 MHz), Double DSD (DSD128 @ 5.6448 MHz) ve Quad DSD (DSD256 @ 11.2896 MHz)

NADAC-BackLeft2-8CH-Transparent-Shadow

Bütün bu yüksek çözünürlükler USB olmadan desteklenebiliyor!  USB ASIO driver yok; DoP (DSD over PCM) yok. NADAC MC-8 bunun için Gigabit Ethernet kullanıyor. Ethernet’in bazı yükleri RAVENNA Ethernet protokolü ile hafifletilmiş, gecikme (latency) azaltılmış, yüksek çözünürlüklü sese daha uygun hale getirilmiş. Quad DSD ve çok kanal, bildik stereo PCM dosyalarına göre oldukça yüksek bant genişliği gerektiriyor. Ev ortamında söz konusu değil ama stüdyo ortamında RAVENNA ile ethernet üzerinden  48 kanal DSD256 desteklebiliyor!

Bilgisayarın bu protokolü ethernet portunda destekleyebilmesi için RAVENNA protokolünün parçası olarak ASIO (Windows PC) ve Core Audio (Mac) sürücüleri geliştirilmiş. Bilgisayarlar bu sürücüler üzerinden müzik dosyalarını RAVENNA ethernet protokolü ile NADAC MC-8’e  gönderebiliyor. Bu yaklaşım sayesinde profesyonel ortamlarda USB kablo uzunluğunun getirdiği pratik kısıtlama da kaldırılmış oluyor. Ethernetin mesafe sınırı 100m. NADAC’ı amplifikatöre daha yakın konumlandırarak analog kabloları daha kısa tutabiliyorsunuz. Tavsiye edilen ethernet standardı en az Cat5e ama Cat6 olursa daha iyi. Ethernet kablo kategorileri hakkında bilgi için buraya.

Ethernet paylaşımlı ortam olduğu için ses verisi paketler halinde gönderiliyor. NADAC ethernetten aldığı bir paketleri bir bellek havuzunda biriktiriyor. Sonra bu veriyi hassas bir clock ile çekerek analoga çeviriyor. Bu noktada, evinizde müzik ile ilgili olmayan ethernet trafiğini soyutlamak için Gigabit Ethernet Switch kullanımını tavsiye ediyorum. Orjinal yazıda, ses trafiğini önceliklendirebileceğiniz “managed” bir switch tavsiye ediliyor. Ethernet bağlı DAC ile File Server veya NAS arasında bir Gigabit Ethernet Switch’den daha fazla cihaz koymaya gerek yok. Çünkü her ilave cihaz (hub, switch, router) ses kalitesi için potansiyel bir kısıtlayıcı.

Bu noktadan sonra insan NADAC MC-8’in ses kalitesini merak ediyor. Cihazı kendi kulaklarımla dinlemediğim için bu konuda yazamayacağım. Ama sizi orjinal yazıyı okumaya davet ediyorum. Yazıda, ses dinamiği, detay, çözünürlük, harmonik ve tonal denge, gerçekçilik, sahne ve hatta kablo seçimi ile ilgili bir çok ipucu mevcut. Yazıda çok sayıda referans kayıt örneği de okuyacaksınız: http://positive-feedback.com/audio-discourse/impressions-the-merging-technology-nadac-mc-8-dsd-dac/

NADAC MC-8, 11,500$ fiyatı ile her babayiğidin harcı değil. Ancak, okuduğum kadarı ile yüksek çözünürlüklü ve çok kanallı müzik dinlemede şimdilik işin zirvesi.

Buyrun, 11 dakikalık bir tanıtım videosu:

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.