• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

HDPLEX H5 (2.nesil) Sessiz Kasa

Bu satırları çalışma odamdaki masaüstü bilgisayarda yazarken, gecenin sessizliğinde dönen fanların sesi kulağıma gittikçe rahatsız edici gelmeye başlıyor. Hani elinizde bir paketle uzun süre sokakta yürürken o paket daha da ağır gelmeye başlar ya, onun gibi…  O büyük yük bir ancak bilgisayarı kapatınca ortadan kalkıyor. Artık ciddi olarak geleneksel masaüstü bilgisayarı yerine sessiz bir tasarım düşünmeye başladım. Neden dizüstü değil konusuna burada değinmeyeceğim. Bu işe ilk bulaşmam sessiz müzik sunucusu ararken oldu. Konu sessiz PC kasası olunca beğeni ile takip ettiğim başlıca iki üretici var: Streacom ve HDplex. Bu iki firma zaman zaman ilginç tasarımlar duyuruyorlar. Halen, Streacom’un FC5 ve FC8 kasalarını müzik sunucu olarak memnuniyetle kullanıyorum/deniyorum.

HDPLEX tek kişilik bir firma/girişim. HDPLEX ikinci nesil H5 kasa ile sessiz ama yüksek performanslı bir masaüstü bilgisayar tasarımı hedeflenmiş. Müzik sunucunun ötesinde, talepkar bir HTPC meraklısını tatmin edebilecek bir kasa bu. Sekizer adet ısı borulu pasif işlemci soğutma ve grafik kartı soğutma (ikincisi seçimsel) kasanın ilk dikkat çekici özellikleri. Tasarım ile ilgili detaylar bu ay (Eylül 2015) içinde duyurulmaya başlandı.

  • 95W TDP değerine sahip işlemcileri soğutabilme,
  • Grafik kartını soğutabilme (eğer kullanacaksanız),
  • ATX, micro-ATX, mini-ITX gibi ana kart boyutlarını destekleyebilme,
  • Ön panelden optik, SSD veya HDD disk sürücülere erişim,
  • Hoş görünüş, derli toplu tasarım,
  • Atmosfer dışına taşmayan fiyat etiketi (ama tabi ki babaannenizin kullandığı bilgisayarın kasası kadar ucuz değil).

HDplex, ikinci nesil H5 kasasında, 95W’lık  güçlü işlemcileri destekleyebilmek için paralel “heatpipe” sayısını arttırmış; sekiz heatpipe kullanmış. Bununla da yetinmeyip grafik kartı için de sekiz heatipe içeren bir tasarım yapmış – GPU soğutma seçimsel bir özellik. Kasanın iki yanındaki soğutuculara CPU ve grafik kartı ısısının iletilebilmesi bence çok akıllıca. Aslında kelimeleri azaltıp resimler üzerinden takip edelim:

Kasanın gövdesi siyah. Ancak, siyah ve fırçalanmış alüminyum kapak alternatifleri mevcut. Ön paneldeki “H” logosu beyaz veya mavi ışıklı veya karartılabiliyor. Farklı logolar aksesuar olarak alınabiliyor.

2 (1) 3 3 (1)

İşin en can alıcı noktası CPU ve GPU için sekiz ısı borulu (heat pipe) pasif soğutma.

12

Yukarıdaki resimde, sarı kablonun takıldığı kart  HDPLEX HiFi 250W DC-ATX kartı. Bunu kasa dışından HDPLEX 100W Linear Power Supply ile besleyebilirsiniz. Alternatif olarak kasanın arka sağ tarafında aşağıdaki resimdeki MOLEX konnektörü kullanarak HDPLEX 300W ATX Linear Power Supply ile de besleyebilirsiniz. Ayrıca HDplex’in dahili AC-DC güç modülleri de mevcut.

20

Diğer ilginç özellik kasanın ön kapağının açılarak optik disk, SSD, HDD gibi birimlere erişim sağlaması. Optik sürücü, SSD, HDD gibi birimleri kasaya monte etmek için sağda ve solda iki ayrı montaj kiti (ya da tepsi mi demeliyim?) kullanılabiliyor. Montaj kiti olarak çeşitli alternatifler mevcut. Bunlardan birine iki adet 2,5 inç (SSD veya HDD) ve bir adet 3,5 inç olmak üzere üç adet sürücü takılabiliyor.

10

Diğer alternatif ise aşağıdaki resimde (solda) gördüğünüz gibi bir 5,25 inç  optik sürücü tepsisi. Aşağıdaki resimde kasanın sol tarafına bir optik, iki adet 2,5 inç ve bir adet 3,5 inç sürücü altlı üstlü monte edilmiş.
9 15 14

Kasaya 3 adet genişleme kartı takılabiliyor. Aşağıdaki resimde solda yer alan, tam yükseklikte bir slot kaplayan kart – PCIe -USB kartı olabilir – ortada yeralan yarım yükseklikte bir slot kapyalan kart – doğrudan ana karta takılabiliyor – ve iki slot kaplayan bir video kartı – sağda.

 

2

Video kartı daha çok HTPC veya oyun konsolu uygulaması için olabilir. Tabi burada bahsettiğim tüm unsurlar bir kasada toplanacak ise ATX ana kart kullanmak gerekebilir. Soğutucuların takılabilmesi için belirli ana kart ve video kartlarının desteklenebildiğini unutmayalım. Komponent seçimi için aşağıda bağlantısını verdiğin HDPLEX Forumunu kullanmakta fayda var. Son olarak kasanın soğutucu kanatları arasındaki portlara dikkat çekelim.

8

Kasayı kullanma şansım olmadı. İnsan ister istemez bu kadar yoğun bir kasanın içindeki ısı durumunu merak ediyor. Blog yazımı kaynak olarak kullandığım bağlantıları paylaşarak noktalıyorum.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.