• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

iFi Audio xDSD Gryphon

Gryphon bazı kültürlerde yer alan efsanevi bir yaratık. Gövdesi, arka bacakları, kuyruğu hayvanların kralı aslanın, başı, kanatlar, ön ayakları (pençeleri) kuşların kralı kartala ait. Eski zamanlara ait efsanelerde, hazineleri, paha biçilmez malları koruyan bir güçlü bir yaratık olarak geçiyor. 1970’lerde aynı isimle, progresif rock müziği yapan bir İngiliz grubu vardı. Sonra Gryphon Audio isimli, yine İngiliz bir hi-fi üreticisi aklıma geliyor. Burada bahsedeceğim ise iFi Audio tarafından Kasım 2021’de duyurulan xDSD Gryphon DAC / Headamp. Gryphon ismi, hem analog tarafta, hem de sayısal tarafta güçten taviz verilmediği için seçilmiş.

iFi Audio’nun “x” serisi DAC’ları ürün gamında orta seviyeyi oluşturuyor. xDSD Gryphon, yurtdışında $600 fiyatı ile, ZEN DAC v2 (Amazon: $189) ve ZEN CAN (Amazon: $199) üstünde yer alıyor. iFi’nin üst seviye ürünleri: Micro iDSD Signature (Amazon: $749) ve iFi Audio’nun amiral gemisi Pro iDSD Signature (Amazon: $2.749).

Ürün, kişisel olarak ‘cep kanyak şişesi’ne benzettiğim forma sahip. Koyu titanyum rengi ve ince pütürlü yüzeyi parmak izi tutmaz gibi görünüyor. Görsel dış unsurların detayına girmiyorum, aşağıdaki galerideki resimleri inceleyebilirsiniz. xDSD Gryphon özellikleri ile ilgimi çekti ve okuduğum kaynaklardan çıkarttığım özeti aşağıda sunuyorum. Ne yazık ki bu aşamada dinleme şansım olmadı.

Kullanım

  • Mobil DAC, Headamp olarak: iFi Audio xDSD Gryphon DAC / Headamp telefonunuzdan daha iyi bir DAC ve yükselticiye sahip. Mobil telefon, xDSD Gryphon bağlantısı ile müziğinizi daha kaliteli ve format kısıtlaması olmadan dinleyebilirsiniz. Telefon veya mobil bir medya oynatıcının kulaklık çıkışını (analog) güçlendirmek için de kullanılabilir. Böylece nispeten zor kulaklıkları sürmek mümkün. Ürünün içinde mobil kullanım için batarya mevcut. Şarj için ayrı bir USB portu var. 215gr ve ürünün boyutları çok ufak olmasa da rahatlıkla ufak bir çantaya sığabilir.
  • Masaüstü DAC / Preamp / Headamp olarak: Örneğin, evde, ofiste, bilgisayar – USB veya CD player – S/PDIF bağlantısı ile kullanmak mümkün. CyberSync adı verilen özellik, iOS, Android, Windows, Mac OS ve Linux gibi kaynaklardaki ses ayarı ile DAC çıkışındaki ses ayarını senkronize ediyor. Yani ses şiddetini kaynaktan veya xDSD Gryphon üzerinden ayarlamak mümkün. Bir ön yükselticinin ‘line’ çıkışını analog girişlere bağlayarak kullaklık yükselticisi olarak kullanmak mümkün.
  • Sayısal Filtreler: 3 farklı filtre seçeneği var: Bit-Perfect, Standard ve GTO (Gibbs Transient Optimised).
  • Frekans Eşitlemesi (EQ): XBass II özelliği ile kulaklık çıkışına üç farklı frekans eşitlemesi uygulama mümkün: ‘Bass’ (alt frekans odaklı), ‘Presence’ (üst orta sesler) and ‘Bass + Presence’ (önceki iki ayar birlikte).
  • Yüksek Duyarlıklı Kulaklıklar için: IEMatch düğmesi, çıkışı yüksek duyarlılıklı kulaklıklara uyarlamak, olası bozulmaları engellemek için.
  • Geniş Sahne Etkisi: XSpace kayıtlardaki geniş sahne etkisini sağlamak için.
  • Çok renkli LED ile Ses Formatı Bildirimi: Ses formatı, ön paneldeki LED’in 7 farklı rengi ile kullanıcıya bildiriliyor. Kullanıcı da hangi rengin ne anlama geldiğini öğrenmek için kullanım rehberine çeşitli kereler başvurduktan sonra, artık öğrenmeye başlıyor. Yok yok bu bilgi ekranda da var. Benzer şekilde kullanılan girişi bildirmek için 4 renkli ayrı bir LED kullanılmış.
  • Çok İşlevli Düğme: Uzun basışlar açma/kapama, kısa basışlar ‘mute/unmute’, çevirme ses şiddeti için. Düğme üzerindeki LED’in rengi ses şiddetine göre değişiyor.
  • Menü Düğmesi: Uzun basış ile çeşitli menü işlevlerine erişiliyor. Kısa basışlar ile XBass ve XSpace devreye alınabiliyor.

Ekran

xDSD Gryphon’un en dikkat çekici özelliklerinden biri OLED ekranı. Sisteme gürültü katmadığını iddia ediyorlar ama kapatma seçeneği de var. Ekrandan, giriş, ses formatı, örnekleme frekansı, ses şidddeti, pil seviyesi, devreye alınan XSpace, XBass özellikleri görülebiliyor.

Sayısal ve Analog Bölüm

Sayısal tarafta ‘bit perfect’ Burr-Brown MultiBit yonga seti kullanılmış – iFi’nin en üst ürünü olan Pro iDSD Signature ürününde olduğu gibi. Native olarak DSD destekleniyor. Mikro işlemci olarak 16-çekirdekli bir XMOS kullanılmış. Bu mikroişlemcinin yazılımı, iFi’nin kendi mühendislik ekibi tarafından yazılmış. Tasarımda, femto hassaslığında bir zamanlayıcı da yer alıyor. Analog tarafta ise PureWare yükseltici, 32 Ohm’a 1,000mW ve 6,7V’a kadar çıkış ile zor kulaklıkları sürmeye hazırım diyor.

DAC, yükseltici ve Bluetooth bölümleri, yüksek performans gözeterek tasarlanmış. Sayısal kaynaklar, USB, S/PDIF veya Bluetooth ile bağlanırken, analog çıkış olarak 3,5mm ve 4,4mm çıkışlar mevcut.

Bluetooth, v5.1 ve en son formatları destekliyor: aptX Adaptive ve aptX HD, LDAC ve HWA/LHD, regular aptX ve aptX Low Latency, AAC ve SBC.

Analog devre “balanced” olarak tasarlanmış. Bu daha çok üst segment ürünlerinden rastlanan bir durum, gürültü, girişim gibi sıkıntıları bertaraf etmek için. Negatif geri beslemede, ‘OptimaLoop’ olarak adlandırdıkları bir optimizasyon kullanmışlar. Bir tek genel geri besleme yerine, farklı noktalarda farklı geri beslemeler kullanılmış.

Sayısal Format Desteği

USB girişte desteklenen formatlar:

  • PCM (768/705.6/384/352.8/192/176.4/96/88.2/48/44.1 kHz)
  • DSD (512/256/128/64)
  • DXD (768/705.6/384/352.8kHz)
  • MQA (Decoder – 384kHz’e kadar, USB ve S/PDOF girişlerden)

S/PDIF girişte desteklenen formatlar:

  • PCM (192/176.4/96/88.2/48/44.1 kHz)
  • DoP
  • MQA

Bluetooth

Qualcomm’un en son dört çekirdekli QCC5100 işlemcisi ile, regular aptX, aptX low latecy, aptX Adaptive, aptX HD, LDAC, HWA/LHDC, AAC ve SBS gibi çeşitli formatlar destekleniyor. Ancak, aptX Lossless desteklenmiyor. Gelecekte yeni codec’lerin yüklenmesi mümkün.

Girişler, Çıkışlar

  • Ön panelde 3.5mm S-Balanced ve 4.4mm (Pentaconn) kulaklık çıkışları mevcut.
  • 2 adet USB-C girişinden birisi (5V) cihazın pilini şarj etmek için. Diğeri ise sayısal kaynaklardan very transferi için. PC için ‘driver’ yüklemek gerekli. Apple/IOS cihazlar için Lightning-USB Camera Adapter kablosu, Android için USB On-the-go (OTG), PC için USB-A to USB-C kabloları cihaz kutusundan çıkıyor.
  • Arka paneldeki 3.5mm girişlerden biri, USB-C giriş kullanılmadığında, S/PDIF Coaxial/Optical (Toslink mini) için kullanılıyor.
  • Arka paneldeki, 4.4.mm Balanced Line ve 3.5mm portları, USB/Bluetooth/SPDIF girişlerden biri kullanıldığında (değişken) çıkış görevine sahip. Ya da ‘line’ girişi olarak kullanılabiliyorlar.  

Resim Galerisi

Kaynaklar

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.