• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

EZ CD Audio Converter

Sayısal Ses Alet Çantası için bir ilave var. Dört yıldır biriktirdiğim müzik arşivinde, çok sayıda sanatçı/albüm adı/parça adı/albüm resmi olmayan, “bilinmez” dosyalar birikmişti. Bunların bir kısmını “Mp3tag” yazılımı ile JRiver Media Center’da görünür hale getirebildim. Ancak, DFF uzantılı dosyalar için elimde bir çözüm yoktu. Ufak bir araştırma sonucunda Poikosoft firmasından, EZ CD Audio Converter müzik çevirici yazılımı ile karşılaştım. MS Windows tabanlı bu yazılımın güzelliği, önceden farklı yazılımlarla yapabildiğim şeyleri bir yazılım ile yapabilmemi sağlaması. Bu yazıda tam bir ürün incelemesi yerine kendi kullanımımı anlatacağım. Ürünü daha kapsamlı araştırmak isteyenler için bağlantılar yazımın içinde yer alıyor.

SACD ISO veya DFF Uzantılı Dosyaları DSF Uzantılı Dosyalara Çevirmek

Şimdiye kadar SACD ISO dosyalarını DSF uzantılı dosyalara çevirmek için ISO2DSD yazılımını kullanıyordum. Hem stereo, hem de çok kanal katmanını çevirmesi bakımından iyi bir çözüm. EZ CD Audio Converter ile önceden ISO2DSD ile yapamadığım, ama şimdi yapabildiklerim şunlar:

  • Artık DFF uzantılı dosyaları da DSF’e çevirebiliyorum. Bu değerli çünkü, arşivimde bir sürü DFF dosyası birikmişti ve DFF dosyalarının etiket kabul etmeme gibi bir özellikleri var. Etiket derken, albüm resmi, adı, parça adı vb…
  • Daha önce ISO2DSD ile çeviremediğim – “desteklenmeyen format” hatası aldığım – dosyaları da çevirebiliyorum.
  • SACD ISO veya DFF’ten DSF’e çevirim yaparken, albümün tüm etiket bilgilerini bir ekrandan düzenlemek mümkün.
  • Çevirim işlemi öncesinde her türlü metadata düzenlemesini yapmak mümkün. Hatta, çeşitli web sitelerinden etiket arama, indirme mümkün.

Burada çoğunlukla ihtiyaç duyduğum DSD çevirimlerinden bahsettiğime bakmayın. EZ CD Audio Converter, çok farklı türde format arasında çevirim yapabiliyor. Burada özetlemek gerekirse, PCM’de 384 kHz’e kadar, DSD’de DSD256 (11.2896 MHz)’e kadar, Mono, Stereo, 4.0, 5.0, 5.1, 6.1, ve 7.1 kanal ve 64-bit’e kadar formatlar arasında çevirim mümkün. Detay için ürün sayfasına bakmanızı öneririm.

Metadata Düzenleme

Çevirim özelliği ile bütünleşik olarak, tüm meta veri etiketlerinin düzenlemesi destekleniyor (önceden tanımlanmış 51 etiket + özel etiket, albüm resmi + tüm resimler). Gelişmiş meta veri düzenleyicisi işi kolaylaştırıyor. GD3, WMP / Gracenote, MusicBrainz, Discogs, Freedb, ve Amazon olmak üzere altı kaynaktan metadata indirilebiliyor.

FLAC ve CUE Dosya İkililerinin Albüm Parçalarına Bölünmesi

Bu da başıma çok gelen bir durum. Bulduğum bazı dosyalar bir tek FLAC dosyası ve parça zamanlamasını içeren CUE dosyasından oluşuyor. Bunu ayrı parçalara bölmek için önce CueSplitter sonra da etiketleme için Mp3tAg kullanıyordum. EZ CD Audio Converter yazılımı ile bu iki işlemi bir seferde halletmek mümkün.

CD Rip Özelliği

CD Rip işlemi için DBpoweramp yazılımını kullanıyordum. EZ CD Audio Converter yazılımı bu işleve de sahip. Bit-exact bir çalışma CRC doğrulaması söz konusu. Yalnız CD rip işlemini henüz denemedim.

Bir Örnek Üzerinden…

Aşağıda bir ekran örneği var. Üst tarafta koyu mavi bant içinde, Audio Converter, Metadata, Dosya isimlendirme, Metadata yazma ve Çevirim araç tuşları yer alıyor.

Üst soldaki klasör penceresinden çevirim yapacağım SACD ISO dosyasını seçiyorum. Zaten onun sağındaki pencerede, örnek için seçmiş olduğum “Arne Domnerus, 1974, Antiphone Blues” albümünün ISO halini görüyorsunuz.

ISO dosyasını aşağıdaki (mavi) pencereye sürüklediğimde, ISO dosyasının içindeki tüm parçalar (stereo ve varsa çok kanal) görünür hale geliyor. Bu aşamada, dosya adı, parça adı, albüm görseli gibi çeşitli etiketlerin düzenlemesini yapıyorum.

Aşağıda sol alt köşeden albüm görselini metadata olarak ilave etmek mümkün. Eğer elinizde hazır albüm görseli yoksa çevrim içi arayarak indirmek mümkün. Sağ alt köşede yer alan pencere, çevrim ayarlarını yapmak için. ISO dosyasını, DSF, FLAC veya bir sürü farklı formata çevirmek mümkün.

Albüm göreselini mevcut bir dosyadan yükleyebileceğiniz gibi, bu konuda hizmet alabileceğiniz altı web sitesinde ne var ne yok göz atabilirsiniz. Arne Domnerus’un Antiphone albümünü Discogs’dan aradığımda bakın neler geldi.

Çevirim işlemi doğal olarak CPU yoğun bir işlem. Ekranın en altında çevirici sayısını (en fazla 64’e kadar) ayarlayabiliyorsunuz. Burada önerilen çevirici sayısının, CPU “iş parçacığı” (thread) sayısı ile ilintili olduğunu okudum. Örneğin, 4 çekirdekli bir işlemcide, her çekirdek sanal olarak 2 iş parçacığı (thread) işleyebiliyorsa, o zaman 8 adet çevirici kullanılması öneriliyor.

Yaptığım bazı ISO-DSD, DFF-DSD çevirimlerde yazılımın çakılıp kaldığını gördüm. Bu durum, çevirme işlemini anabilgisayarımdan, NAS üzerindeki dosyalara uygularken oldu. Söz konusu dosyaları bilgisayarın SSD’sine çekip denediğimde, çakılma durumu ortadan kalktığı gibi hız performansı da arttı. Bunun bir I/O (giriş/çıkış) sorunu olduğunu anladım.

Poikosoft web sitesini ziyaret ederseniz, EZ Meta Tag Editor adlı ürünü göreceksiniz. Bu eksik etiketlerin internetten aranıp indirilmesi için. Açıkçası, EZ CD Audio Converter içinde mevcut özellikler gayet yeterli. Ayrıca Tag Editor yazılımına ihtiyaç duyacağımı zanmıyorum. EZ CD Audio Converter yazılımının 21 günlük deneme süresi var. Deneme süresinde yazılımın açılışındaki 5sn’lik bekleme süresi var. Süre sonunda 39,35€ ücretini ödemeniz tavsiye ediliyor, Ancak, ödenmemesi durumunda kullanıma engel bir durum belirtilmemiş.

Üç-dört yazılımın işlevlerini bir araya getiren EZ CD Audio Converter yazılımını şimdiden yoğun olarak kullanmaya başladım. Şu sıralar NAS sistemim üzerinde bazı güncellemeler yapıyorum. O da gelecek yazının konusu olacak. Sonuç olarak EZ CD Audio Converter tavsiye edeceğim bir yazılım.

Bu yazıda incelemediğim ancak önemli bir unsur var. O da çevirim sonucundaki ses kalitesi. Her ne kadar bit-exact çevirim yapılsa da, farklı araçlar arasında ufak ses kalite farklılıkları olabilir. Bunu anlamak için biraz kullanım ve karşılaştırma gerekiyor.

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.