• Okuduklarımdan, seyrettiklerimden aldığım notlar, izlenimler, incelemeler…

PS Audio DS Memory Player / PW DirectStream DAC

Bu yazıda tasarım bakımından dikkatimi çeken PS Audio DS Memory Player ve PW DirectStream DAC ürün ikilisinden kısaca bahsetmek istiyorum. PS Audio DS Memory Player (kısaca DMP) ilk bakışta universal bir optik disk transport. İçinde OPPO’nun optik sürücüsünü kullanılmış. CD, SACD, DVD-R/RW, AVCHD, ve HRx optik diskleri destekliyor. Gerek bu disklerden gerekse, ön panel USB portundan FLAC, APE, WMA, MP3, M4A, AAC, DTS, AC3, WAV, DSF, MKA, PCM ve OGG dosya türleri destekleniyor.

Bellekten Oynatma

DMP’yi benzerlerinden ayıran özellik, optik diski doğrudan oynatmak yerine, içeriğini bir belleğe yerleştirmek ve oynatma işlemini bir FPGA yardımı ile bellekten yapmak. Bu nedenle “memory player” (bellek oynatıcısı) adlandırılması yapılmış.

I2S ile DSD Çıkış

DMP’de, S/PDIF (Coax), AES/EBU (XLR) ve I2S (HDMI) olmak üzere 3 tür sayısal çıkış mevcut. Ses kalitesi bakımından tavsiye edilen ise I2S kullanılması. DAC olarak, PS Audio veya I2S HDMI destekleyen başka bir DAC kullanılabilir.

I2S sinyalini taşımak için HDMI konnektörünün fiziksel yapısından faydalanılmış. Yoksa gerçek HDMI standardı desteklenmiyor. Burada I2S sinyali için bir port standardı bulunmadığını hatırlatayım – örneğin başka bir markada ethernet konnektörü kullanılıyor. I2S’in üstünlüğü, ses veri akışını ve zamanlama sinyallerini ayrı kanallardan ileterek daha kaliteli bir ses üretimine olanak vermesi. Diğer arabirimlerde bu sinyaller birbirine karıştırılarak iletiliyor.

Cihazın dikkat çeken özelliği I2S HDMI ve S/PDIF Coax portlarından sayısal stereo ve çok kanal SACD DSD çıkışı sağlaması. AES/EBU ise sadece stereo çıkış için kullanılabilir. Cihaz ikilisi, bu hali ile geniş bir SACD kolleksiyonuna sahip müzikseverler için çekici bir alternatif olabilir.

SACD oynatıcılarında, telif haklarının korunması (kopyalamayı engellemek) amacı ile SACD’nin DSD katmanındaki verinin sayısal olarak bir porttan dışarı çıkışı verilmiyor – sadece CD kalitesinde sayısal çıkış sağlanıyor. PS Audio DS Memory Player, I2S üzerinden optik disk içeriğini – telif haklarını ihlal etmeden – bitstream olarak DAC’a iletebiliyor.

Çok Kanal DSD Ama…

Yukarıda, I2S HDMI ve S/PDIF Coax portlarından sayısal stereo ve çok kanal SACD DSD çıkışı sağlandığını belirtmiştim. Ancak, cihazın arka paneline dikkat ederseniz 6 kanal yani, L-R, SL-SR, Center-SubWoofer kanalları dışarıya – ikili gruplar halinde – toplam 3 adet I2S HDMI ve 3 adet AES/EBU portundan çıkılıyor. Örneğin 6 kanallı bir sistem oluşturmak için, 3 adet DAC gerekiyor ki oldukça masraflı bir yaklaşım. Bir de kanallar arasındaki ses şiddetini ayarlayabileceğiniz bir “master volume control” olmaması pek kullanıcı dostu bir yaklaşım değil.

DAC Yongası Yerine FPGA

Optik disk ile çıkışlar arasında, ultra-düşük jitter özelliğine sahip bir saate sahip bir FPGA kullanılmış. Diğer bir PS Audio DS Memory Player özelliği, regüleli doğrusal/analog güç kaynağı kullanılmış olması. DMP, network kaynaklarından müzik çalmıyor. Bunun için, PW DirectStream DAC içine Network Bridge II kartı takmak gerekiyor. DMP arka panelindeki Ethernet portu, sadece çalınan albümün görselinin ve metadata bilgilerinin internetten alınarak cihaz ön panelinden gösterilmesi için.

PW DirectStream DAC Hakkında Kısaca

PW DirectStream DAC ürüne baktığımızda, ürünün Xilinx Spartan 6 FPGA temelli olduğunu görüyoruz.  Yani ayrıca bir DAC yongası kullanılmamış. Örnekleme, dekodlama ve filtre işlevleri FPGA tarafından yapılıyor. Sayısal ses sinyalleri, I2S sinyallerini taşıyan HDMI port aracılığı ile DS Memory Player’dan alınabildiği gibi, USB portundan asenkron olarak bilgisayar bağlamak da mümkün. I2S HDMI ve USB üzerinden 352.8kHz/24bit ve DSD128 destekleniyor. PW DirectStream DAC içine takılan Network Bridge II kartı, cihaza network streaming özellikleri katıyor. Böylece, UPnP sunucu yazılımına sahip bir NAS, MQA, Tidal, Spotify, vTuner radio, Quobuz ve Roon desteklenebiliyor.

Kaynaklar:

Cihaz elimin altında olmadığı için dinleme şansım olmadı. Ancak, aşağıdaki kaynaklarda başkalarının izlenimlerini okuyabilirsiniz.

 

Yorum yapın:

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.